Hlavní navigace

Každých dvacet minut zemře jeden Čech na rakovinu

11. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Nejčastějším nádorovým onemocněním je v České republice rakovina kůže následovaná rakovinou prsu a rakovinou trávicího ústrojí. Jaké jsou preventivní programy, které odhalí nemoc včas?

Nejčastějším nádorovým onemocněním je v České republice rakovina kůže následovaná rakovinou prsu a rakovinou trávicího ústrojí. Nemocných navíc rok od roku přibývá. Jak se objevují stále nové a modernější léky a metody léčení, rostou prudce i náklady na péči. Jen za léčbu pacientů spadajících do výše uvedených tří diagnostických skupin zaplatila VZP loni 5,395 miliardy korun. To je o téměř 287 milionů více než v roce 2013. Ukázala to analýza, kterou VZP provedla při příležitosti Českého dne proti rakovině. Ten připadá na tuto středu 13. května.

Každý rok odhalí lékaři v Česku rakovinu u zhruba osmdesát tisíc pacientů a přes dvacet sedm tisíc lidí ročně na zhoubný nádor zemře. Znamená to, že každých dvacet minut umírá v tuzemsku jeden člověk na rakovinu. Následující tabulka přesně ukazuje, které orgány postihují nádory nejčastěji, kolik stojí léčba a jaký je trend v porovnání dvou předchozích let. Uvedené počty pacientů přitom představují všechny nemocné, kteří byli v daném roce s rakovinou konkrétního orgánu léčeni, tedy nejen nově odhalené případy. Náklady jsou uvedeny v tisících korun

Pozn.: Součet pacientů ve všech uvedených skupinách neodpovídá celkovému počtu pacientů s libovolnou onkologickou diagnózou – někteří jsou totiž uvedeni ve více skupinách, protože u nich nemoc postihla více orgánů.

Letošní příšpěvky na prevenci rakoviny u VZP

  1. Letošní Český den proti rakovině je zaměřen na nádory reprodukčních orgánů. Rakovina mužských pohlavních orgánů je přitom, co se četnosti výskytu týče, hned na čtvrtém místě pomyslného žebříčku nejčastějších onkologických diagnóz. Konkrétně rakovina prostaty je u mužů dokonce druhé nejčastější nádorové onemocnění, hned po rakovině kůže. Proto bude letos klientům přispěno až dvěma a a půl tisíci korunami na speciální preventivní vyšetření prostaty. 
  2. U žen jde o screening rakoviny děložního hrdla. Jde rovněž o preventivní vyšetření, na které zve VZP už druhým rokem své klientky dopisem, pokud se samy zapomněly k lékaři dostavit. Podobně funguje adresné zvaní i na mamografický screening a na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku.
  3. Už druhým rokem příspívá na vyšetření kožních znamének – to může pomoci včas odhalit například zhoubný melanom. Pacient tak opět dostává výrazně větší šanci na vyléčení. 
  4. Pro letošek VZP tuto svou nabídku rozšířila i na dětské klienty, přičemž pro dospělé platí samozřejmě nadále. Na vyšetření optickým dermatoskopem, které provede kožní lékař, mohou děti i dospělí získat příspěvek až třista korun, na vyšetření digitálním dermatoskopem dokonce až pět set korun.
  5. Jako novinku letos VZP nabízí také příspěvek na odvykání kouření. Snad málokdo pochybuje o tom, že tento zlozvyk je často jednou z příčin vzniku zhoubných nádorů dýchacího ústrojí.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).