Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Autor: Photl.com

Čerstvé šťávy mají výhody hned ve dvou směrech. Jsou dobré, a v době, kdy je málo slunce a hodně nemocí, posilují naše zdraví. Na rozdíl od džusů z krabice neprocházejí pasterizací.

Zimní období je pro naše tělo, zdraví i psychiku dost náročné, můžeme ho podpořit a pomoci mu správnou výživou. Důležitý je dostatečný přísun vitamínů – ideálně přírodních, minerálů a živých enzymů. Najdeme je v ovoci a zelenině.


Autor: Photl.com

Vysokootáčkové odšťavňovače vytvářejí vodovější šťávy, nízkootáčkové hustší i s kousky plodů

Tyto užitečné látky se do našeho metabolismu dostanou rychle a efektivně konzumací čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Trávením pevné stravy vynaložíme až 80 % energie na samotný proces trávení. Naproti tomu u šťáv je to pouhých 30 %. Hodnotné látky se tak do organismu dostanou rychle a jednoduše. Ovšem i tady platí všeho s mírou, nadměrné pití ovocných šťáv má také svá rizika a možné nežádoucí účinky, zejména u některých druhů ovoce.

Více: Šťávy a džusy obsahují kyseliny, jež rozleptávají zubní sklovinu

Krabicový džus, nebo odšťavňovač?

Nabídka obchodů je v sortimentu džusů a ovocných šťáv zdánlivě pestrá, ale nenechte se nachytat na výrazné obrázky ovoce, kterého je pak v nápoji minimálně. Inspektoři dokonce odhalili případ, kdy v údajně 100% pomerančové šťávě bylo 0 % ovoce, šlo pouze o syntetickou směs. Více: Ve falšování potravin se objevují stále nové a nové triky. Podle SZPI se již v tomto směru situace výrazně zlepšila a výrobci obvykle dodržují deklarované informace.

Připomeňme si, podle čeho se spotřebitel může orientovat v nabídce:

Označování šťáv a nápojů

V běžné řeči příliš nerozlišujeme, jaký výraz pro ovocný nápoj zvolíme. Při nákupu se ale vyplatí trocha terminologie. Podívejte se, jak jsou názvy nápojů definovány vyhláškami, a to především z hlediska obsahu šťáv a přírodních složek, protože tím je zásadně ovlivňována výživová hodnota, chuť i cena.

  • Ovocná šťáva, zeleninová šťáva, džus, juice, 100%, stoprocentní…
    Nápoje obsahující výhradně ovocné či zeleninové složky. Mohou být vyrobené i z ovocného či zeleninového koncentrátu ředěním vodou, což však musí být na obalu uvedeno. Aby šťávy nemohly být nepřiměřeně ředěny (falšovány), stanovuje vyhláška minimální obsah ovocné sušiny a minimální hustotu. Jestliže je do ovocné/zeleninové šťávy přidán cukr nebo jiné přírodní sladidlo k zmírnění kyselosti nebo k doslazení, je na obalu uvedeno „přislazeno“ a obsah přidaného sladidla (nesmí překročit 150 g/l).
    Některé druhy ovocných/zeleninových šťáv se vzhledem k vysoké nebo nízké kyselosti či z jiného důvodu nehodí samostatně k přímé konzumaci (např. červený rybíz, šípky, citrony, banány, mango), a proto se používají pouze do směsí s jinými šťávami, nebo se z nich vyrábějí nektary.
    Mošt je běžně užívaný název pro šťávu získanou lisováním ovoce. „Tento pojem není sice vyhláškou definován, ale měl by se používat pouze pro ovocnou šťávu neboli džus,“ uvádí Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

  • Nektary
    Jedná se o směsi šťávy především s kyselinami, cukrem a vodou, tzn. jde o výrobky s nižší výrobní cenou. Vyhláška stanovuje, jaký podíl určitého druhu ovocné/zeleninové složky musí nektar obsahovat, a kromě toho na obalu musí být uveden skutečný podíl ovocné/zeleninové složky.

  • Nápoje… ovocné, ochucené, s příchutí
    Pokud je v nápoji nižší podíl ovocné nebo zeleninové složky, než stanovuje vyhláška pro nektar, používá se označení ovocný nebo zeleninový nápoj.
    Použití aromat do nápojů bývá vyjádřeno výrazem ochucený. Pokud je ovocný/zeleninový nápoj aromatizován aromatem jiného ovoce, než jaké bylo k výrobě použito, označuje se jako nápoj s příchutí

  • Limonáda
    Je ochucený nealkoholický nápoj, obvykle sycený oxidem uhličitým, k jehož výrobě se obvykle ovocné šťávy nepoužívají. Pokud se ovocná/zeleninová šťáva použije, limonáda se označuje jako ovocná/zeleninová. Mezi ovocným nápojem a ovocnou limonádou je rozdíl obvykle hlavně v obsahu oxidu uhličitého.

  • Sirupy
    Jako sirup se označuje nápojový koncentrát, který obsahuje více než 50 % přírodních sladidel.

Zdroje: A-Z slovník pro spotřebitele, www.agronavigator.cz, www.biospotrebitel.cz

Variantou 100% džusu z obchodu jsou čerstvě připravené šťávy. Jaký je mezi nimi rozdíl? Fanoušci čerstvých šťáv to přirovnávají k rozdílu mezi procházkou v lese a posezením na lavičce před domem, právě umletou kávou a směsí z automatu nebo požitkem z mořských vln a několika tempy ve chlorovaném bazénu.

Kromě samotné chuti, barvy a vůně čerstvá šťáva dodá i živiny, které tělo nakopnou a pročistí. Čerstvou šťávu můžete v ledničce uchovat nejvýš do druhého dne, protože je to živá kultura. Neustále v ní probíhají biologické procesy a brzy zkvasí. Naopak krabicové džusy mají trvanlivost i několik let, po otevření až pět dní, procházejí totiž pasterizací, tedy konzervací za krátkodobého zvýšení teploty.

Každý odšťavňovač nabízí něco jiného

Dnes je na trhu široká nabídka odšťavňovačů. „Zákazník by si měl rozmyslet, jaké druhy ovoce, zeleniny by nejraději odštavňoval a jakou konzistenci šťávy upřednostňuje. Také je důležité odhadnout, jaké množství šťávy bude chtít běžně připravovat nebo jak je pro něj důležité snadné a rychlé čištění přístroje,“ říká Stanislav Bobek ze společnosti EUjuicers.com.

V nabídce obchodů jsou k dostání odšťavňovače vysokootáčkové neboli odstředivé a nízkootáčkové, kam spadají přístroje šnekové nebo dvouhřídelové. Vysokootáčkové jsou rychlé a vytvářejí vodovější šťávy. Nízkootáčkové přístroje jsou pomalejší, ale zato mají vyšší výtěžnost. Štávy jsou hustší, mohou obsahovat i drobné kousky ovoce nebo zeleniny a uchovávají si víc živin. „Posledním trendem mezi těmito přístroji jsou šnekové odšťavňovače, které umí vytvořit kvalitní šťávu i z listové zeleniny, bobulovin nebo bylinek. To je s klasickými odstředivými technologiemi nemožné nebo spíš zbytečné, výtěžnost je u těchto druhů minimální, z velkého množství na vstupu se získá jen pár kapek šťávy,“ uvádí Stanislav Bobek. Listová zelenina a bylinky jsou přitom plné cenných látek, bylinky navíc koktejly příjemně dochutí. Kvalitní šnekový odšťavňovač tak nabízí šetrný způsob zpracování surovin, kdy dochází k minimálním ztrátám vitamínů.

Další informace o tom, jak vybírat odšťavňovač najdete v našem seriálu Velký průvodce kuchyňskými spotřebiči: Odšťavňovače skousnou jablka vcelku, víc jim vadí drobné ovoce

10 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 27. 9. 2015 19:16