Hlavní navigace

Každé druhé ženě hrozí cukrovka. Nejste to právě vy?

20. 11. 2009

Sdílet

Denně u nás zemře padesát lidí jen kvůli cukrovce. A bohužel, nejnovější studie genů českých žen ukázala, že dědičné riziko, že cukrovkou onemocní, si nese téměř každá druhá žena. A to je nebývale vysoké číslo! Ženy by měly na vyšetření jednou ročně.

Nejdřív jedna životní nespravedlnost, kterou zatím vědci neumí uspokojivě vysvětlit: cukrovkou trpí v průměru o deset procent víc žen než mužů. „Proč to tak je, nevíme, je možné, že se na tom podílí i hormonální změny,“ krčí rameny jeden z největších odborníků na cukrovku v Česku Milan Kvapil, lékař z nemocnice v Motole.

Čtěte více: Nechte si změřit hladinu cukru v krvi! Při nákupech v obchodě

A teď druhá nefér věc: čerstvá genetická studie Všeobecné zdravotní pojišťovny a kliniky GHC na necelých osmi stech ženách od čtyř do pětasedmdesáti let ukázala, že rizikové kombinace genů a tím i zvýšené riziko pro vznik cukrovky má v Česku celkem 42 procent žen! „Ne u všech se samozřejmě musí nemoc v průběhu života projevit, záleží na nadváze, životním stylu a dalších zvyklostech. Ale v každém případě to znamená, že tyto ženy se musí více hlídat a počítat s tím, že mají ke vzniku cukrovky celoživotně vyšší sklony,“  říká genetička Monika Koudová.

Cukrovka nebolí, ale…

diabetes, cukrovka

Cukrovkou u nás trpí celkem 800 tisíc lidí, více žen než mužů. Každý rok přitom přibude nových deset procent pacientů. I proto se cukrovce říká epidemie jednadvacátého století. Horší je, že podle odhadů Milana Kvapila další asi čtvrt milion lidí o své nemoci zatím neví. „Cukrovka je totiž zrádná tím, že nijak nebolí,“ říká lékař.

Co se to v těle nemocného vlastně stane? Organismus přestane vyrábět hormon insulin, který rozkládá cukr v těle. Ten se pak v těle dlouho hromadí a člověk se dozví, že je nemocný, až když je pozdě, až nemoc osudově postihne oči, nohy, či jiné orgány.

Denně přibude lékařům 140 nových pacientů a padesát lidí zemře. Náklady na léčbu jsou vysoké: více než 20 miliard korun každý rok. I to je podle šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka důvod, proč se při zjišťování genetické zátěže českých žen zaměřili mimo jiné právě na tuto nemoc. A nejde o legraci. Komplikace cukrovky jsou závažné a projeví se do deseti let u velké části nemocných. „Málokdo ví, že je cukrovka nejčastější příčinou oslepnutí dospělých lidí. A že kvůli této nemoci se u nás ročně amputuje okolo sedmi tisíc nohou u lidí, což je po úrazech druhý nejčastější důvod amputací,“ varuje Kvapil.

Byl/a jste někdy na glykémickém testu?

Pro ženy z toho vyplývá jediné: zdravotní pojišťovna všem doporučuje, aby si jednou za rok nechaly udělat kontrolu glykémie nalačno (tedy hladiny cukru). Měla by to být součást prevence u praktického lékaře jednou za dva roky, ale ne vždy lékař tento test provede. Ženy nad čtyřicet let, které navíc trpí obezitou či vysokým krevním tlakem, by měly lékaře žádat o test každoročně. „Z ostatních doporučení se dá říct jediné: dodržovat zdravý životní styl. Tedy kontrolovat si tělesnou váhu, více se pohybovat a případně obohatit stravu o chrom a hořčík,“ uvedla genetička Koudová.

Přesto, kdo má podle Kvapila k nemoci dědičné vlohy, ten si může vznik cukrovky díky dobré životosprávě jen oddálit. „Zhruba o dvacet let, tedy dostane ji nikoliv ve čtyřiceti padesáti, ale třeba až po šedesátce nebo v sedmdesáti,“ říká lékař.

Jak se nemoc pozná?

Obezita

Vyšší hladinu cukru v krvi na sobě nijak nepoznáte. A i prvotní příznaky nemoci jsou spíš nenápadné a dají se přičíst řadě jiných okolností. Patří sem například větší žízeň, hlad, častější močení, velká a vleklá únava. Později člověk rychle hubne, aniž by měl k tomu důvod a aniž by se o to snažil. Člověk se víc potí, motá se mu hlava, je často ospalý. Mnohým se také zhoršuje vidění. Pokud nemocný nic neřeší a hladina cukru v krvi zůstává dlouhodobě vysoká bez léčby, cukr se navazuje na bílkoviny v těle a důsledkem je poškození cév, nervů, očí a mohou začít selhávat ledviny.

Potíž je, že takový rozvoj nemoci může trvat měsíce, ale i léta, aniž by měl člověk podezření. Jasným signálem, že jde o rozvinutou cukrovku, je třeba to, že se drobná škrábnutí a zranění nohou nehojí a naopak mají tendenci hnisat a rány zůstávají otevřené.

Čtěte také: Chcete zhubnout? Začněte u výběru potravin

Jestli máte zvýšené riziko cukrovky, vám napoví jednoduchý test, který používají i lékaři. Stačí, když si pravdivě odpovíte na těchto sedm otázek:

1 – Je vám víc než 40 let?

2 – Měl někdo z vašich nejbližších příbuzných cukrovku?

3 – Pohybujete se méně než třikrát týdně po půl hodině?

4 – Porodila jste dítě s vyšší porodní hmotností než 4 kilogramy?

5 – Máte nějaké srdečně cévní onemocnění?

6 – Berete prášky na vysoký tlak?

7 – Je vaše BMI vyšší než 25? (Index BMI se vypočítá tak, že svou tělesnou hmotnost v kilogramech vydělíte druhou mocninou své tělesné výšky v metrech. Pro ženu s 65 kg a 170 cm činí výpočet 65 : 1,70×1,70 = 22,5)

Vyhodnocení: pokud jste na více než čtyři otázky odpověděla ANO, jste ve vyšším riziku cukrovky a měla byste navštívit lékaře s žádostí o test na nemoc.

Autorka je redaktorkou MF Dnes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).