Hlavní navigace

Každé dítě má mít zubní průkaz

16. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Zubní průkaz dítěte je průvodcem péčí o ústní dutinu pro děti od dvanácti měsíců do deseti let. O jeho významu, či dokonce existenci ale mnoho rodičů ani neví.

Základem péče o zuby je dobrá péče a prevence, kterou rodiče malých dětí mnohdy podceňují.

Přečtěte si: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

„Rodiče jsou povinni registrovat své dítě u zubního lékaře nejpozději do jeho dvanácti měsíců věku. Ideálně u svého zubního lékaře,“ říká zubní lékařka Taťána Vrbková. Pokud totiž ošetřuje stejný lékař rodiče i jejich děti, jsou snáze zachytitelné genetické vady v postavení zubů nebo ve velikosti čelistí, a problémy tak lze řešit jednodušeji, včas. Už při první návštěvě zubní ordinace s dítětem by rodiče měli předložit lékaři Zubní průkaz dítěte.

MUDr. Taťána Vrbková

zubní lékařka

členka představenstva České stomatologické komory a členka Odborné skupiny pro dentální zdraví a prevenci při ČSK

Zubní průkaz dítěte do deseti let s sebou

Průkaz je určený pro děti od dvanácti měsíců do deseti let věku. „V deseti letech pravidelné preventivní prohlídky samozřejmě nekončí, ale kdyby byl Zubní průkaz dítěte až do osmnácti let, byla by to spíše knížka, která by postrádala svůj smysl. Do deseti let věku dítěte by rodiče už měli být dostatečně navyklí na pravidelné prohlídky u zubního lékaře a dítě by v tomto věku už mělo mít dostatečně zafixované správné návyky ústní hygieny,“ říká lékařka.

Zubní průkaz dítěte

  • Vydává jej od roku 2005 Česká stomatologická komora jako součást Zdravotního a očkovacího průkazu dítěte a mladistvého, který poskytují matkám porodnice.
  • Každoročně se tiskne 110 000 – 140 000 Zubních průkazů dítěte (podle kvalifikovaného odhadu počtu nově narozených dětí).
  • Dosud jich byl vydán bezmála 1 500 000.
  • Podle průzkumu Zubní průkaz dítěte zná jenom 55 % dotázaných maminek.
  • Dle průzkumu u 54 % dětí kontrolují jejich maminky v průkazu termíny prohlídek u zubního lékaře, u 28 % dětí sledují i výsledky vyšetření.

Zubní průkaz dítěte slouží zejména k zápisu informací o prořezávání zubů, riziku vzniku kazu či případném výskytu zubního kazu a o užívání fluoridových preparátů. Zároveň slouží rodičům jako přehled preventivních prohlídek u zubního lékaře.

Rodiče by měli Zubní průkaz dítěte nosit s sebou na každou preventivní prohlídku nejen u zubního lékaře, ale také u dětského lékaře. Zadní strana průkazu poskytuje prostor pro sdělení zubního lékaře ošetřujícímu dětskému lékaři, který by měl Zubní průkaz dítěte při preventivní prohlídce vyžadovat. Zubní průkaz dítěte má tedy sloužit také jako nástroj komunikace mezi zubním a dětským lékařem. „Komunikace mezi těmito lékaři je velmi důležitá, protože zdravý chrup, dětský stejně jako stálý, je základem zdraví celého organizmu, zatímco neošetřený chrup a komplikace související s výskytem zubního kazu mohou velmi negativně ovlivnit celkový zdravotní stav člověka,“ zdůrazňuje Taťána Vrbková.

Zdravý úsměv má vliv na celkové zdraví dítěte

V případě dítěte to je zejména bolest a psychické útrapy spojené s ošetřením v bolesti, komplexní sanace v celkové anestezii, která sama o sobě patří k velmi rizikovým výkonům. Dalším negativním důsledkem zkaženého dětského chrupu je předčasná ztráta zubů a s ní spojené následné ortodontické vady, estetická újma, poruchy vyslovování hlásek, posměch dětského okolí. A pokud dítě trpí onemocněním ledvin či srdce, častými infekcemi nebo onkologickým onemocněním, zubní kaz může jeho zdravotní stav zhoršovat.

TIP serveru 120na80.cz: Indikátory zubního plaku: ukážou, kde jsou špatně vyčištěné zuby 

Podle průzkumu, který si stomatologická komora nechala zpracovat, celá desetina maminek nevidí v Zubním průkazu dítěte žádný smysl, a dokonce si patnáct procent matek myslí, že Zubní průkaz dítěte není na rozdíl od Očkovacího průkazu důležitý. „Pravděpodobně jde přesně o tu skupinu klientek, které nevidí žádný smysl ani v ošetření vlastního chrupu, tedy o nepoučitelnou kategorii,“ komentuje zjištění průzkumu lékařka.

K tématu: Černá díra v úsměvu nesouvisí se sociálním postavením, říká majitel dentální kliniky

Zubní průkaz dítěte by podle ní měli vyžadovat všichni dětští lékaři, protože je i v jejich zájmu, aby byl organizmus dítěte zdravý jako celek, tedy včetně chrupu. Zároveň by měli být více aktivní i zubní lékaři a zapisovat záznamy do Zubního průkazu dítěte při každé preventivní prohlídce. „Jen tak může být spolupráce mezi zubním a dětským lékařem funkční a dítěti na celý život prospěšná. Lékaři si na Zubní průkaz často nevzpomenou, protože jsou přehlceni nutnou administrativou, přemírou zápisů, výkazů, podpisů a potvrzení,“ říká Taťána Vrbková. Velmi by podle ní pomohlo, kdyby Zubní průkaz dítěte předkládali zubnímu i dětskému lékaři při prohlídce svého dítěte rodiče.

Lékařka to připomněla v souvislosti se Světovým dnem ústního zdraví, který se celosvětově slaví 20. března. Česká stomatologická komora připravila při této příležitosti řadu zajímavých akcí, jejich přehled najdete na webu www.sduz.cz.

Galerie: Stav dětských zubů je mnohdy tristní

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).