Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného

Tím, jak žijeme a jak se stravujeme, se můžeme řadě nemocí vyhnout. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté to platí zejména pro civilizační choroby, ale také zánětlivá a jiná onemocnění.

Jídlem významně ovlivňujeme svoje zdraví. Je prokázáno, že až 70 % všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Naše zdraví je tedy většinou v našich rukách. Kromě přiměřeného množství pohybu je další ze základních podmínek života dostatečný příjem kvalitní stravy. Čím tedy zastrašíte následující choroby?

Civilizační onemocnění

Hlavní příčinou úmrtí jsou kardiovaskulární onemocnění (CVO) – nemoci srdce a cév. Celkově zatím stojí v pozadí tzv. metabolický syndrom (abdominální obezita, vysoký tlak, porucha glukózové tolerance, dyslipidémie). Nicméně největší „zbraní“ proti této nemoci je strava.

Kdo chce snížit riziko problémů se srdcem, měl by se soustředit na to, aby byla jeho strava bohatá na tučné ryby, rozpustnou vlákninu (ovesné vločky a luštěniny) a zeleninu a ovoce. Snědením kousku zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu snížíte riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 %.

Důležité je, abyste přiměřeně kombinovali živočišné (máslo) a rostlinné tuky (např. olivový olej). Prevenci nemocí srdce a cév si můžete užívat. Vyžaduje totiž také díky vysokému obsahu vitaminů E, B, hořčíku, draslíku, vlákniny konzumaci ořechů nebo občasné zařazení sklenky vína a hořké čokolády do vašeho jídelníčku. Pomáhá i pití čaje.

Rozhovor: BioHanka: Otec nemoci neznámý, matkou je vždycky strava

Zánětlivá onemocnění

Zánětlivým onemocněním se v našem životě nevyhne nikdo. Patří mezi ně nejen zánětlivé střevní záněty, močové infekce nebo kvasinkové poševní záněty, ale i třeba akné. V jejich prevenci o léčbě pomáhají mléčné výrobky, především ty zakysané.

Nejenže mléčnými výrobky působíte proti zánětům, ale jejich dalším benefitem je, že celkově zvyšují odolnost organismu. Až 70 % imunitních buněk těla sídlí ve střevě, jehož mikroflóru právě zejména zakysané mléčné výrobky pozitivně ovlivňují. Co je ale tou zázračnou látkou? Jsou to probiotika.

Jak probiotika fungují? Jejich hlavní funkcí je ochrana před patologickým mikrobiálním osídlením. Probiotika se naváží na střevní sliznici, tím obsadí vazebná místa a „škodlivé“ bakterie nemají „šanci“. Produkují řadu látek, které omezují růst patogenních bakterií. Ovlivňují střevní obranyschopnost tím, že zvýší vylučování hlenu a pohyblivost střevních klků. V rámci svého metabolismu tvoří řadu produktů, které jsou pro zdraví střeva velmi žádoucí (arginin, glutamin, mastné kyseliny s krátkým řetězcem). Zakysané mléčné výrobky stimulují organismus k produkci bílých krvinek, protilátek a růstových faktorů, které společně zajišťují, aby tělo nereagovalo přehnaně na alergeny.

Které mléčné výrobky jsou optimální? Jak fungují probiotika? Jak rozumně jíst? Podívejte se:

Jak na zvýšený cholesterol

Cholesterol si udržíte ve správné hladině díky mléku a mléčným výrobkům. Podle řady studií má totiž konzumace těchto produktů s obsahem tuku do 2 % hypocholesterolemický efekt. Předpokládá se, že probiotické bakterie mohou trávit cholesterol a snížit tak jeho vstřebávání v zažívacím traktu.

Čtěte téma: Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Vysoký krevní tlak

V prevenci tohoto onemocnění je důležité navýšit ve své stravě draslík (banány, sušené meruňky, brambory, zelenina), vápník (mléko a mléčné výrobky) a N-3 mastné kyseliny (především ryby – losos, makrela, sleď, pstruh). Je také potřeba omezit v potravě sodík – méně solte.

Mimochodem – dnes hojně rozšířený pangas je ryba sladkovodní a jako taková je mizerným zdrojem mastných kyselin: Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky

Pro co nejlepší imunitu

Kdo by nechtěl být co nejvíce zdravý – to totiž znamená méně starostí. Jak si ale stravou imunitu zvýšíme? I zde platí několik jednoduchých pravidel.

Jezte pestře, hodně pijte a ujistěte se, že jíte dostatek bílkovin, např. mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, vejce, to všechno jsou vhodné potraviny pro zvýšení obranyschopnosti organismu. Dopřávejte se zakysané mléčné výrobky (mají blahodárný vliv na ve střevě, což je centrum imunity), dýňová semena (mají vysoký obsah zinku), para ořechy (obsahují selen) a pijte zelený čaj.

Bojujte proti ledvinovým kamenům

Základem proti těmto nepříjemnostem je příjem dostatečného množství tekutin a konzumace nízkotučných mléčných výrobků.

Ukazuje se totiž, že vápník (obsažený právě v mléce, jogurtech, tvarohu apod.) pomáhá vázat šťavelany, které se uplatňují při vzniku ledvinových kamenů.

Trápí vás menstruační obtíže? Nemusí

Možná vás to překvapí, ale výzkumy upozorňují, že ženám pomáhají proti obtížím spojených s menstruačním cyklem mléčné výrobky. V dlouhodobé studii sledující více než 3000 žen se ukázalo, že ty, které přijímaly více mléčných výrobků, měly o 40 % nižší riziko vzniku premenstruačního syndromu než ženy, jež mléčné výrobky jedí málo.

Současně je ale důležité zvýšit i příjem vitaminu D (je také obsažen v mléce a mléčných výrobcích), navýšit hořčík (špenát, luštěniny, celozrnné obiloviny), vitamin E (rostlinné oleje, semena, ořechy), železo (červené maso, vnitřnosti) a výrobky ze sóji (obsahují fytoestrogeny).

Lze ovlivnit (ne)plodnost?

Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste mohli zplodit zdravého potomka, měli byste začít tím, že se budete udržovat přiměřenou hmotnost. To ale nestačí. Zaměřte se, abyste ve své stravě navýšili příjem kyseliny listové (listová zelenina, zelenina obecně, celozrnné obiloviny, některé mléčné výrobky), n-3 mastných kyselin (ryby) a zinku (dýňová semena, plody moře, libové červené maso).

Zajímavé jsou výsledky studií na zvířatech. Výzkumy u zvířat naznačují, že se u spermií v posledních okamžicích před oplodněním zvyšuje spotřeba vápníku, kdy spermie potřebují „energetickou bombu“ k průniku do vajíčka.

V jedné studii prokázáno, že u polycystických ovarií, kde je potíž s ovulací, mohou vápník a vitamin D navrátit menstruaci.

Nespavost? Možná vám pomůže sklenka mléka

Možná to zní jako „babská rada“, ale sklenka teplého mléka s medem pomáhá navodit spánek. A důvod? Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, jenž napomáhá spánku.

Jak na onemocnění dásní

Této nepříjemnosti přispívá nízký příjem vápníku, který posiluje kost v čelisti. Pomáhá tak ničit bakterie vyvolávající kazivost zubů a záněty.

Kromě potravin bohatých na vápník konzumujte dostatek celozrnných potravin pro stabilní hladinu krevního cukru a ovoce a zeleninu pro navýšení antioxidačních látek.

Otrava jménem „opar“

Buď nás trápí hodně, nebo máme to štěstí, že se nám vyhnuly. Zasvěcení dobře vědí, jakou bolest může opar způsobit. A ještě k tomu může vypadat docela hrozivě.

K tématu: Trápí vás opary či afty? Pomohou léky i babské rady

Bylo zjištěno, že herpes viry způsobující opary, využívají jako „potravu“ aminokyselinu arginin. Pokud přijímáme potraviny bohaté na aminokyselinu lysin, působení argininu se snižuje. Ideální je sníst během dne alespoň 3 gramy lysinu.

Kde byste lysin hledali? Především v mase (hovězím, kuřecím, rybách), ale i v mléčných výrobcích (sýr čedar, cottage, bílý jogurt, mléko).

Galerie: Obsah lysinu v jednotlivých potravinách

Jogurty proti průjmům

Zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy…) můžete konzumovat nejen jako chutnou svačinu, ale i coby prevenci i léčbu průjmů.

Obzvlášť důležité je jejich užívání po antibiotické léčbě. Mají schopnost obohatit střevo prospěšnými bakteriemi. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí.

Čtěte téma: Jak se vyznat v zakysaných mléčných nápojích

Jak se nejlépe chránit proti rakovině?

I zde platí následující – navýšit příjem zeleniny a ovoce (zvlášť vhodná brukvovitá zelenina), celozrnných potravin, tučných ryb a luštěnin. Dobrou volbou je i zelený čaj.

Nezapomínejte ani na antioxidanty, jejichž zdroji jsou hrozny, čaje, česnek, cibule i hořká čokoláda. Konkrétně v prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a rekta se uplatňuje především vápník (mléko a mléčné výrobky) a vitamin D (ryby, játra, žloutky, mléko, sýry).

Zmírnění projevů senné rýmy

Studie naznačují, že hladinu histaminu v krvi a tím i projevy senné rýmy významně snižuje pravidelná konzumace zakysaných mléčných výrobků.

Žaludeční vředy

Naše stravovací návyky jsou všelijaké, spěcháme a nestravujeme se dobře, pak můžeme začít trpět žaludečními vředy. Stojí nám to ale za to, když prevence je poměrně jednoduchá?

Zastavte se na chvilku a zamyslete se, jak se stravujete. Důležitou obranou před žaludečními vředy je pravidelný jídelní režim, menší, ale častější porce jídla a vyhýbání se kořeněným a horkým pokrmům. Vředy „zastrašíte“ zakysanými mléčnými výrobky, protože nepříznivě působí na bakterii Helicobacter pylori, častého původce žaludečních vředů. Urychlují i jejich hojení. A samozřejmě se snažte co nejméně se stresovat.

Přečtěte si: Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

14 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 10. 11. 2012 17:34