Hlavní navigace

Kauza zdravotně závadných sušenek z Polska má pokračování

20. 7. 2012

Sdílet

Před týdnem se v českých obchodech objevily zdravotně závadné sušenky z Polska. Byly staženy z prodeje, ale výrobce se brání. Česká inspekce si stojí za svým.

V minulém týdnu jsme vás informovali o sušenkách Clue Classic – Sušenky s lískovými ořechy, karamelem, rozinkami a rýžovými křupínky v mléčné čokoládě, které Státní zemědělská a potravinářská komora označila za zdraví škodlivé. Výrobce totiž na přebalu uvedl: „Může obsahovat stopové množství arašídů.“ Testy, které byly provedeny, ale ukázaly něco jiného a mluvčí SZPI Pavel Kopřiva nám k tomu napsal: „Laboratorní analýzou odebraného vzorku bylo prokázáno, že arašídy jsou v sušenkách přítomny v koncentraci přes 8 000 mg/kg, což o několik řádů překračuje tolerovatelné množství pro stopový výskyt.“

Co vlastně znamená stopový výskyt alergenů?

Podle stránek SZPI se jedná o blíže nedefinovatelnou hodnotu, která není žádnými právními předpisy stanovena a musí být posouzena případ od případu podle zjištěného obsahu konkrétního alergenu v konkrétní potravině. Obecně se však jedná o malé množství alergenu, které nebylo recepturně dávkováno, čili nebylo při výrobě potraviny záměrně použito a k jeho vnesení došlo náhodně. Stopové množství tak může připomínat někdejší termín v jiném zákoně „větší než malé množství“.

Výrobce z Polska, Jan Kolański, nám na obranu napsal: „Ve společnosti Jutrzenka Colian Ltd. bereme zdraví našich zákazníků velmi vážně a zaručujeme, že všechny naše produkty jsou vyráběny v té nejvyšší kvalitě a za dodržení bezpečnostních standardů stanovených českými i evropskými směrnicemi.“

Nejsou stanoveny limity, přesto byly překročeny? A na druhou stranu, nejsou limity, a výrobce je přesto dodržel?

Vitalia.cz proto kontaktovala tiskového mluvčího SZPI Pavla Kopřivu a položila mu otázku, která se nabízela: „Podle čeho SZPI zjistila, že byl limit pro stopové množství překročen, když zákonem takové množství stanoveno není?"

„Při testování jsme vycházeli z hranice zjistitelnosti, která je u arašídů – silného alergenu 2,5 mg/kg. Vzhledem k tomu, že obsah arašídů byl u sušenek Clue Classic přes 8 000 mg/kg, jedná se o významné překročení této hranice. Výrobek byl proto neprodleně stažen z trhu,“ odpověděl nám Pavel Kopřiva.

Výrobce správnímu řízení unikne

Přestože k tomuto prohřešku došlo zákonitě na půdě polského výrobce, správní řízení bylo, dle slov mluvčího, zahájeno s prodejcem (dodavatelem) zdravotně závadných sušenek. K nastalé situaci se pro náš server opětovně vyjádřila polská strana: „Všechny produkty společnosti Jutrzenka Colian Ltd. dodržují pravidla pro zacházení s alergeny podle předpisů EU, což nám umožňuje snižovat možnost rizika křížové kontaminace. Když i přesto objevíme riziko křížové kontaminace, dáváme na obal varování v zájmu zdraví našich zákazníků.“ Nakonec ale Jan Kolański napsal: „Tímto bych rád všechny vyzval k pozornému čtení obalu sušenek, zvláště v případě, pokud trpí alergií na jakékoliv potraviny.“ Státní zemědělská a potravinářská komora ale upozorňuje, že uvedením textu „může obsahovat stopy arašídů“ se polská společnost zodpovědnosti nezbaví. Tento nápis totiž neznamená, že se v takové potravině tento alergen může vyskytovat.

Názory obou zúčastněných stran se významně rozcházejí. Pro nás spotřebitele je však hlavní, že zdravotně závadné sušenky, které mohou alergikům způsobit závažné potíže, jsou z našeho trhu stažené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).