Hlavní navigace

Kauza omezení prodeje mléka: Tohle iDnes.cz přehnal, říká ministerstvo

15. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Na serveru iDnes se dnes objevily informace, které ministerstvo zemědělství označilo za lživé. Týkají se nových pravidel při prodeji syrového mléka. Budou opravdu muset zemědělci omezit svou produkci?

Dnes portál iDnes.cz zveřejnil poměrně zásadní zprávu týkající se omezení objemu syrového, neošetřeného mléka, které smí sedlák prodat přímo z farmy. V článku mimo jiné uvádí, že například mléka od krav by mohl farmář nabídnout za týden místo tisíce litrů jen polovinu.

Ministerstvo se ostře brání

Na ministerstvo zemědělství (MZe) se tak v den narozenin jejich ministra snesla vlna nevole, bouří se jak zemědělci: „Co je komu do toho, kolik mléka prodám?“, tak i celá řada diskutujících pod článkem: „Copak, copak? Německo potřebuje zvýšit svůj prodej mléka u nás?“

Do rozbouřené atmosféry ale zasáhlo MZe, které se vůči uvedeným údajům na sociálních sítích ostře ohradilo: „Tohle portál iDnes.cz přehnal. Aniž by si ověřil informace, tvrdí něco, co není vůbec pravda. Redaktor Filip Horáček bohužel ani nepočkal na naše vyjádření a v článku ‚Ministerstvo hodlá omezit prodej mléka. Dělá z nás vazaly, vadí farmářům‘ lže. Kdyby si informace ověřil, zjistil by, že objem maloobchodně prodaného syrového mléka, které může zemědělec dodat přímo na trh, neplánujeme snížit, ale naopak zvýšit a vyjít tak vstříc malým zpracovatelům. Autor článku tvrdí, že ‚Objem kravského mléka chce stát snížit z 1000 na 500 litrů, kozího mléka z 200 na 100 litrů a ovčího mléka ze 100 na 50 litrů týdně.‘ Množství 500, 100 a 50 litrů pro tyto druhy mléka ale platí již od roku 2009 a týká se přeprodeje mléka dalším subjektům. My naopak chceme vyjít vstříc malým farmářům a limit pro všechny druhy mléka při zpracování na farmách výrazně zvýšit až na tisíc litrů zpracovaných v průběhu čtyřiceti osmi hodin. Navíc jde o pracovní verzi návrhu, vypracovanou mj. ve spolupráci se Svazem faremních zpracovatelů, která bude se všemi zemědělci před schválením projednávána. Mrzí nás takový přístup neobjektivního informování, navíc v situaci, kdy jsme za poslední rok udělali hodně vstřícných kroků vůči malým zpracovatelům!“

Pozn. Před několika málo minutami server iDnes změnil titulek svého článku z „Ministerstvo hodlá omezit prodej mléka. Dělá z nás vazaly, vadí farmářům“ na „Stát chce omezit prodej mléka, tvrdí farmáři. Jurečka to popřel. a finálně na Jurečka popřel, že chce omezit prodej mléka z farem. V prezentaci byly chyby. Doplněny byly i informace, které mají potvrzovat, že ministerstvo zemědělství skutečně prezentovalo materiály, podle nichž se má omezit množství mléka, které smí dodat zemědělec přímo na trh. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).