Hlavní navigace

Kauza metanol nekončí, objevily se další lihoviny s etiketou likérky Drak

3. 2. 2013

Sdílet

 Autor: SZPI
Inspekce našla stovky lahví podezřelého alkoholu bez jakýchkoli dokladů. Sklad byl navíc provozován na černo, bez ohlášení, chtěl se tak vyhnout kontrolám.

Celkem 320 litrů alkoholu bez zákonem vyžadovaných dokladů o původu – zejména rodných listů a faktur – zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v nelegálním skladu společnosti ALTALIMO s.r.o.

Při kontrole společnosti v Karlových Varech nalezla kontrola 254 kusů lihovin s etiketou společnosti Likérka Drak s.r.o. a 385 kusů lihovin s etiketou společnosti Milan Kwaczek.

Provozovatel neměl k tomuto alkoholu žádné doklady a původ zboží nebyl schopen jakkoliv doložit, dále část lihovin nebyla označena výrobní šarží. „Vzhledem k uvedeným skutečnostem výrobky nebylo možné identifikovat z hlediska původu lihu a podle zákona 110/1997 Sb. se tak jedná o potravinu neznámého původu, kterou není povoleno uvádět do oběhu,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Zboží dále nesmí do maloobchodní sítě.

Před kontrolou se neschovali

Provozovatel porušil i další zákon, protože neregistroval potravinářský podnik – sklad s potravinami a lihovinami – u příslušného inspektorátu SZPI a pokoušel se tak vyhnout kontrole.

Inspekce na místě vedle sortimentu lihovin zjistila i skladování nealkoholických nápojů, vína, piva, cukru, kávy a cukrářských výrobků, celková plocha neregistrovaného skladu je cca 1000m2. Sklad byl navíc vytopen vodou a nebyly tak zajištěny hygienické podmínky vhodné pro skladování a uvádění potravin na trh, dále prostory nebyly zabezpečeny před pronikáním škůdců, inspekce proto uložila zákaz na jejich užívání.

SZPI zjistila existenci nelegálního skladu v rámci pátrání po původu nelegálního alkoholu v maloobchodní síti, kontrola se uskutečnila za asistence Policie České republiky a Celní správy. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení pro uvedená porušení potravinářského práva.

Vše na téma: KAUZA METYLALKOHOL

Zdroj: TZ SZPI

Etikety lahví, ve kterých byl již dříve nalezen závadný alkohol – možné padělky:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).