Hlavní navigace

Kaufland prodával salám s falšovaným obsahem masa

13. 5. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Deklarují, že je v masném výrobku sedmdesát procent masa, ale ve finále kupujeme výrazně méně.

Před čtyřmi lety Kaufland prodával čaje se salmonelou, před necelými třemi lety se zjistilo, že Malinový džem z Kauflandu byl falšovaný. Dnes se v Kauflandu opět trochu zapotili, jak inspektoři, tak vedení, byla u nich totiž v rámci běžných kontrol nalezena německá mortadella s falšovaným obsahem masa.

Problematický výrobek: Drůbeží mortadella

  • Označení šarže 075083
  • Prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s
  • země původu: Německo

Na obalu potraviny bylo ve složení mj. uvedeno, že obsah masa představuje 70 % hmotnosti výrobku. „Při širokospektrální analýze však vyšlo najevo, že obsah masa je ve výši 57 %. Označení výrobku uvádělo spotřebitele v omyl ohledně skutečného obsahu masa a SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl mluvní Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Podobné případy, kdy se v salámu nachází méně masa, než je deklarováno, bohužel nejsou zas tak neobvyklé. V březnu letošního roku se v brněnském Aholdu našla šunková cihla, která obsahovala o více než pětinu nižší obsah masa, než výrobce deklaroval na obale, začátkem května se v Penny marketu zase našel salám Herkules, který obsahoval méně čisté svaloviny, než je stanoveno příslušnou vyhláškou.

Zdroj: TZ SZPI, Potravinynapranyri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).