Kaufland chystal pro zákazníky plesnivé chleby

Zákazník upozornil inspektory na plesnivý výrobek a ti se při kontrole nestačili divit. Plesnivého pečiva byly v Kauflandu desítky, zaměstnanci je připravili k rozpečení a prodeji. Závažné porušení bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin zjistila inspekce v prodejně společnosti Kaufland v Litoměřicích. SZPI při kontrole v pekárně provozovny nalezla celkem 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly viditelně napadeny koloniemi plísní. Tyto produkty byly přitom připraveny spolu s…

Zákazník upozornil inspektory na plesnivý výrobek a ti se při kontrole nestačili divit. Plesnivého pečiva byly v Kauflandu desítky, zaměstnanci je připravili k rozpečení a prodeji.

Závažné porušení bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin zjistila inspekce v prodejně společnosti Kaufland v Litoměřicích. SZPI při kontrole v pekárně provozovny nalezla celkem 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly viditelně napadeny koloniemi plísní. Tyto produkty byly přitom připraveny spolu s jinými druhy polotovarů k rozpékání a následnému prodeji v oddělení čerstvého pečiva.

Prodejna:

Kaufland Česká republika v.o.s., Českolipská, Litoměřice.

Výrobek:

Chléb kulatý se zářezy o hmotnosti 480 gramů, dodavatelem mraženého polotovaru je společnost Inter Europol Piekarna Szwajcarska S.A., Marki, Polsko.

Potravina byla na místě vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě a inspekce zakázala další uvádění do oběhu. „Zároveň SZPI uložila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. prověřit uvedené polotovary ve všech svých prodejnách,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

Kontrola se uskutečnila na základě podnětu spotřebitele, který si zde zakoupil pekařský výrobek a týž den na něm zjistil přítomnost nežádoucích plísní. Nelze proto vyloučit, že se nejednalo o ojedinělý případ.

Plísně zpravidla produkují tzv. mykotoxiny, což jsou látky, které mohou vážně poškodit lidské zdraví. K jejich výskytu na potravinách dochází v důsledku nepříznivých teplot a vlhkosti při skladování, přepravě ap. Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém, některé jsou potenciálně karcinogenní. Příjem určitých mykotoxinů lidmi a zvířaty může vést k poškození jater, trávicího traktu, k rakovině a odumírání svaloviny.

Je proto třeba potraviny před plesnivěním maximálně chránit. Potraviny, kde jsou plísně vidět nebo cítit zásadně nekonzumujte. Jen u málokterých potravin stačí, když se odstraní plesnivé místo včetně rozsáhlého okolí (např. bochník chleba), toxiny pronikají do hmoty, aniž by byly vidět.

Zdroj: SZPI, A-Z slovník pro spotřebitele

33 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 1. 7. 2012 15:19