Druhé karlovarské farmářské trhy budou s příchutí tradice

Městské farmářské trhy se ponesou v duchu produktů, které farmáři nabízejí na úspěšných trzích v Plzni a Praze. Na prostranství před Městskou tržnicí, které budou speciálně kvůli trhům kompletně vyčištěny, zameteny a vydesinfikovány, zákazníci najdou v pátek 3. června stánky s bohatou nabídkou. Více o trhu: Farmářské trhy Karlovy Vary

Městské farmářské trhy se ponesou v duchu produktů, které farmáři nabízejí na úspěšných trzích v Plzni a Praze.

Na prostranství před Městskou tržnicí, které budou speciálně kvůli trhům kompletně vyčištěny, zameteny a vydesinfikovány, zákazníci najdou v pátek 3. června stánky s bohatou nabídkou.

Novinkou pak je stálý stánek pro Farmářské trhy na tržišti ve Varšavské ulici, kde si produkty od farmářů budou moci lidé zakoupit denně i mimo konání trhů. Na stánku bude viset rozpis dnů s uvedením jména farmáře a jeho nabídky pro konkrétní den.

Kdo v pátek přijede a co nabídne?

Pořadatelé připravili pro zájemce tento sortiment:

Ryby

Poprvé do Karlových Varů přijede firma “Blatenská ryba“. Prodejci na ochutnávku přivezou převážně ryby z jižních Čech: kapry, pstruhy, hejky, úhoře. Pyšní jsou právě na úpravu uzených ryb. Druhá rybárna nabídne velkou škálu rybích salátů vlastní výroby.

Mléko, sýry

Pozvání organizátorů přijala Kozí a ovčí farma Kojetín, která se nachází v krásné krajině Doupovských hor. V současné době pečují o 150 koz a 100 ovcí. Kozí mléko je hodnotnou, zdravou a lehce stravitelnou potravinou (obsah bílkovin je v kozím mléce vyšší než v mase, navíc obsahuje enzymy, které příznivě ovlivňují trávení). Mimořádně lahodné produkty pak připravují a vyrábí ve vlastní mlékárně. Patří mezi ně 100% kozí mléko, vakuově balené sýry s čerstvými bylinkami, které mají využití jak ve studené, tak teplé kuchyni. Polotvrdé sýry, vhodné i na smažení, se vyznačující nejen kvalitou, ale i jedinečnou chutí, jogurtová mléka, tvaroh, kefír.

Konopí

Kupující budou moci ochutnat poprvé potraviny z konopí od pana Hokra a zase jiné druhy kravských sýrů.

Pečivo, cukrovinky

Další místa obsadí farmáři z prvního farmářského trhu. Pekárna Trend opět přiveze božídarský chléb, recepturu koupil majitel od zaniklé pekárny v Božím Dar. Na prvním trhu se po něm hned zaprášilo a po hodině již nebyl k mání. Děti se určitě budou těšit na cukrářství paní Pešinové. Nebudou chybět ani oblíbené bio mošty.

Zelenina – okurky budou z rodinné farmy, maso

Po aféře s masem se opět v Německu objevil v posledních dnech nový „strašák“ v podobě okurek, které ohrožují zdraví. O to větší zájem bude o okurky, saláty, rajčata a další zeleninu vypěstovanou bez chemického hnojení a postřiků na rodinné farmě paní Moniky na Moravě.

Na druhé straně trhu najdete rodinnou farmu paní Kostkové, která bude nabízet květák, kedlubny, saláty, zelí, kopr, petrželku a zase sadbu. Poptávka byla po jitrnicích, tlačence a jiných mastných výrobcích. Ty nabídne firma Pelant, která vyrábí uzenářské výrobky tak, jak se dělaly před sto lety, samozřejmě s moderními metodami, ale za použití poctivých surovin.

Lázeňské produkty – přidaná hodnota druhých městských Farmářských trhů

Podhorské klima, těžba hnědého uhlí, málo orné půdy a další nepříznivé podmínky neumožňují farmářům dosáhnout takových výsledků jako na Moravě nebo Litoměřicku. Matka příroda to vyvážila přírodní raritou – léčivými termálními prameny. Odborníci na lázeňské procedury jsou také takovými „farmáři“, kteří od založení Karlem IV. hledají způsob, jak zvýšit léčivé účinky na lidské zdraví. A za 650 let odvedly kus poctivé práce, o čemž svědčí celosvětová proslulost. A protože se v dnešní době klade důraz na prevenci a zdravý životní styl, na trzích se představí i Alžbětiny lázně, které nabídnou za své procedury za nižší ceny.

Vše totiž se vším souvisí – dobré jídlo, dobrá kondice i dobrá nálada – zkrátka ve zdravém těle zdravý duch.

Vše o farmářských trzích najdete u nás: