Hlavní navigace

Kam se psem, když jedete na dovolenou?

Sdílet

 Autor: SXC
Milujete ho, věnujete se mu celý rok, ale na dovolenou s vámi na řadu míst váš zvířecí přítel nemůže. Jak najít místo, kde se o něj dobře postarají? A kolik to bude stát?

Ne všude je zvířecí doprovod vítaný, dovolenou však pracující člověk potřebuje. Jak řešit takové dilema? Je fakt, že se psem se dá jet i na vodu, pod stan, nebo k moři, jenže ne všichni psi dobře snášejí dlouhé cesty autem a zvracejí při nich.


Autor: SXC

Stejně tak jsou plemena, jimž nedělají dobře výkyvy teplot ani pětatřicetistupňové vedro u moře. Nehledě na to, že ne každý je na dovolené u moře či jinde zvědavý na vašeho psa, obzvlášť rodiny s malými dětmi z  vás radost mít nebudou, pokud si svou dogu přivezete s sebou. Navíc na pláže je většinou vstup psům zakázán a obzvlášť v takové Itálii se policisté nebojí napařit turistům nerespektujícím toto pravidlo tučnou pokutu. 

Dobře proto zvažte všechny možnosti, ale než zvíře stresovat dlouhými přesuny a riskovat v cíli konflikty nebo dokonce nemoc zvířete, protože nikdy neovlivníte, co pes v cizím prostředí může chytit, je lepší zvolit komfort psího hotelu.

Obzvlášť, když není po ruce známý ochotný si týden dva zvíře ponechat a pohlídat, nezbývá nic jiného. Nezoufejte, je z čeho vybírat. Počítejte ale s tím, že psí hotel není levná legrace.

Cena se odvíjí v závislosti na službách, které s hlídáním požadujete. Cena za jedno zvíře a den v hotelu začíná na stokoruně, ale mohou to být až tři sta. Co je však důležité – rezervovat místo zvířeti včas. Všechny čtyři zvířecí hotely, do nichž jsme namátkou zavolali, už měly plně obsazeno až do konce léta. Lidé prý volají a rezervují pobyt někdy už i v březnu. Druhou špičkou roku jsou Silvestry a zimní lyžařské dovolené.

Jak poznat dobrý hotel

Čeho si všímat, když chcete někam umístit své zvíře a bojíte se, aby bylo v dobrých rukou? „Čistoty především,“ radí chovatelka psů a majitelka útulku Dana Vozábová. Správný majitel psího hotelu je schopný i při velkém vytížení zvládnout uklízet a nikde po dvorku ani v kotcích se neválejí psí exkrementy nebo špinavé misky na vodu. Pokud ano, je to první varovný příznak, proč raději vzít nohy na ramena.

Taky si všimněte povahy majitele psího útulku nebo lidí, která budou o zvířata pečovat. Vím, je to těžké, protože se s nimi majitel zvířete baví tak deset patnáct minut, ale leccos vypozorujete. Jde o to, že pokud je majitel hotelu pruďas, a vaše zvíře je mazlíček zvyklý na zacházení v rukavičkách, nebude mu příjemné, když na něj bude někdo čtrnáct dní křičet,“ radí chovatelka.

Ptejte se také na režim dne, který zvířata čeká (kdy dostávají najíst, kdy se s nimi chodí ven a kolikrát denně je tu venčí…) a nebojte se popsat všechny důležité zvláštnosti svého zvířete. Třeba že miluje tři kratší procházky za den nebo že se rád venčí jen ráno a večer, ale trvá mu to dlouho. Nebo že nesnáší malá psí plemena, takže dát jej do kotce vedle yorkšíra není zrovna dobrý nápad. Čím víc otázek, tím lépe, jen tak zajistíte, že zvíře při pobytu nebude trpět stresem.

Hotely se také liší tím, zda nabízejí ubytování zvířete v budově či v kotcích venku, dobrý hotel má na výběr obě možnosti. Ptejte se také, jak mají zajištěnou veterinární službu, kam se zvířetem pojedou, pokud se mu něco stane.

Velmi důležité je i jídlo. „Když vám majitel kategoricky oznámí, že v jeho hotelu psi dostávají jeho žrádlo, není to dobrý hotel. Správný hotel se přizpůsobí vašemu psu. Takže mu smíte přinést granule, které má rád a na které je zvyklý, na celou dobu pobytu,“ říká Dana Vozábová.

Profi hlídač nebo „venčič“


Autor: SXC

Existují také profi hlídači. Tedy lidé, kteří vašeho psa ubytují u sebe doma a věnují se jen jemu nebo třeba ještě nanejvýš dalším dvěma či třem psům zároveň. Dají se sehnat na inzerát a většinou jde o studenty nebo milovníky psů, kde máte zajištěný vysoký komfort služeb. Počítejte ale s tím, že tady se cena pohybuje klidně i nad tři sta korun za den.

Na stejnou sumu vás vyjde, pokud zvolíte službu „venčení“. To znamená, že necháte zvíře doma v jeho vlastním prostředí a svěříte klíče od bytu profesionální agentuře nebo člověku z inzerátu, jemuž důvěřujete, aby zvíře chodil dvakrát či třikrát denně venčit, doplnit mu vodu a jídlo a třeba trimovat srst. Což je taky mimochodem nejlepší řešení pro psa – nejméně stresující, jen musí být zvyklý zůstávat sám doma.

Přečtěte si také: Nejlepší seznamka je pes

Psí luxus s televizí

Svému psovi můžete ale zajistit i nadstandardní služby. Nejen obyčejné hlídání a venčení. Tak třeba psí hotel v Lanškrouně nabízí, že psi zvyklí dívat se na televizi budou mít ve svém pokojíku (pozor – nikoliv kotec nebo bouda, ale psi tu mají vlastní pokoje) i puštěnou televizi. Nebo mu sem můžete převézt i oblíbené křeslo, kde je zvyklý pohovět si.

V každém případě podle Dany Vozábové platí jedno důležité pravidlo: ať už se psa o dovolené rozhodnete umístit kamkoliv, nejdřív si hotel ověřte. „Zjistěte si reference od známých či na internetu. Pro psa je umístění v hotelu už tak stres – změna prostředí, lidí, na které je zvyklý, a pachové změny. Tak mu to usnadněte alespoň výběrem opravdu dobrého hotelu,“ říká chovatelka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).