Hlavní navigace

Kaktus místo okurky? Nopál je proti stresu i na hubnutí

25. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Opuncie nopál má široké spektrum využití. Používá se k výrobě chleba, piva i coby varianta okurek. Kaktus z Mexika je u nás dosud k mání jen na e-shopu, ale už míří do českých prodejen.

Nejen zastánci veganské a vegetariánské stravy mohou rozšířit svůj jídelníček o potraviny z kaktusů. Konkrétně z jednoho z četných exotických druhů opuncie se složitým názvem Opuntia ficus indica – copena V1, které se skrývají pod ještě tajemnějším názvem „nopál“.

Mexická okurka

V praxi jde o více než šedesát let průmyslově pěstovaný kaktus. Pěstuje se v Mexiku na lávové půdě v blízkosti známé sopky Popocatepetl v nadmořské výšce 1500 až 3000 metrů, díky čemuž má kaktus oproti jiným druhům neobvykle vysoký obsah nutričně hodnotných složek. Především pak obsah vlákniny, který činí například v plodech zmiňované opuncie až 70 procent v sušině.

Nopál, občas nazývaný také mexická okurka, má neobvykle široký rozsah použití. Téměř nejvýhodnější je přímá konzumace kaktusových listů, naložených ve slanokyselém nálevu. Lze je použít stejně jako okurky do salátů, a obecně jimi okurky nahradit všude, kde se používají. Slovo „téměř“ není zvoleno náhodou – obdobně jako u některých jiných druhů zeleniny se pozitivní nutriční účinky konzumace nopálu projeví více po tepelném zpracování.

Kaktusová mouka je bez éček

Nopál lze ale také použít jako složku při výrobě pečiva a chleba. Již v současné době lze sehnat nopálovou moučku (mouku), která se vyrábí sušením nakrájených a očištěných kaktusových listů a jejich následným rozemletím bez použití chemických a konzervačních látek.

Nopálovou mouku lze přidat do pečiva i chleba, doporučuje se pěti až desetiprocentní podíl. I to stačí vzhledem k hydroskopickým vlastnostem této suroviny k tomu, aby si například chléb upečený z nopálové mouky déle uchovával vláčnost a čerstvost. Některé pekárny také již tuto surovinu do svých produktů přidávají.

V Nymburce vaří nopálové pivo

Milovníci piva si již také mohou dopřát kaktusové pivo, které se vyrábí v Pivovaru Nymburk. Identifikovat jej lze pod názvem nopálové pivo, což je klasický 11° ležák (11,3°) s obsahem 4,8 % alkoholu. Pivo se vyrábí dvojitým rmutováním a svrchním kvašením, což znamená, že pivo obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny, minerály, pektiny a chová se jako antioxidant. Nopálové aroma připomíná žitná piva, samotný nopálový biokoncentrát – tedy kaktusovou složku – lze ale použít jak pro výrobu českých ležáků obecně, tak pro výrobu piv pšeničných.

Kaktus míří do českých prodejen

Pojem „nopál“ není v naší spotřebitelské veřejnosti v současné době příliš znám – v klasických obchodech ani ve speciálkách totiž nopálové výrobky, především zmiňovanou mouku nebo naložené kaktusové listy, nenajdete. Setkat se s nimi tak můžete v praxi nepřímo – jako s ingrediencí v některých pekárenských produktech nebo v některých restauracích, které nabízejí mexická a obecně exotická jídla.

To se ale v nejbližší době změní, společnost Akmis, s.r.o., která produkty do ČR dováží, jedná v současné době s některými maloobchodními sítěmi o zalistování právě kaktusových listů. V současné době jde o společnosti Tesco, Makro a Globus, nejdále jsou zatím jednání s prvním ze jmenovaných řetězců. Cena balení o hmotnosti 940 gramů by v maloobchodu přitom neměla přesáhnout 120 korun. Jak nopálové pivo (23 korun), tak naložené kaktusové listy za 102 korun je ale již nyní možné objednat přes e-shop uvedeného dovozce (www.akmis-eshop.cz). V obchodech, pakliže vše dobře půjde, by mohly být nopálové výrobky ke koupi v průběhu letošních prázdnin, nejspíše od počátku srpna.

Zdravé opuncie: proti stresu i na hubnutí

Nastávající vrchol turistické sezóny a dovolené v exotických krajích mohou být přitom pro české spotřebitele určitým testem konzumace kaktusů a výrobků z nich. Například v hojně navštěvovaném Turecku je možné koupit nebo dokonce vlastními silami získat plody tamních opuncií, které jsou oblíbenou pochoutkou. Problém většiny opuncií jsou ovšem trny. Mimochodem – nopál trny nemá…

Tak či tak, jsou opuncie jako druh kaktusů určitě velmi vhodnou stravou pro lidský organismus, neboť vlastnosti nopálu má v menší či větší míře většina z těchto rostlin. Samotný nopál obsahuje kromě vysokého obsahu vlákniny značné množství pektinů, minerály, vitamíny skupiny B a C, a zejména 17 aminokyselin, z nichž osm patří do kategorie základních esenciálních, tedy těch, které si samo lidské tělo nedokáže vyrobit. Nopál má také nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 kcal/100 g prášku.

Díky složení je tak konzumace nopálu především prevencí proti žaludečním vředům a obecně střevním potížím, zácpě či kornatění tepen. Působí také proti hyperglykémii, zabraňuje vstřebávání cholesterolu a zahání pocit hladu. A díky látce berberin, kterou obsahuje, uklidňuje konzumace nopálu vystresovaný organismus. A pak že se nedá na poušti přežít – tedy, pokud tam rostou opuncie…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).