Hlavní navigace

Kakao je droga. Nahradíme ho karobem?

22. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kakao často způsobuje alergie. V současné době bývá hodně nahrazováno karobem. Tzv. svatojánský chléb lze použít všude tam, kde se používá kakao. Končí éra kakaa a začíná doba karobu?

Znáte písničku s textem Jana Vodňanského Kakao se rozlilo? Pokud náhodou ne, zcela jistě znáte kakao, a to už od nejspíše od svých dětských let, kdy vám ho maminka chystala k snídani. O karobu jste tehdy ale zřejmě neslyšeli a možná je pro vás neznámým pojmem i dnes.


Autor: Isifa.cz

Bude kakao nahrazeno karobem? Smysl by to mělo např. pro alergiky

Kakao je známá a oblíbená pochoutka. Karob je považován za jeho méně známou, avšak zdravější variantu, která vám může nejen zpestřit jídelníček, ale také prokázat dobrou službu v případě potravinové alergie. Máte-li alergii na kakao nebo třeba atopický ekzém, rozhodně raději zvolte karob. Krásně voní a chutná jako hořká čokoláda.

Není to tak dávno, co si jedna paní ke mně do krámku přišla koupit „rozinky v karbonu“. Je to úsměvný omyl, ale pokud vás zrovna teď honí mlsná, zkuste pouvažovat nad karobovou čokoládou nebo oříšky v karobové polevě. Použití karobu je naprosto stejné jako u kakaa. Jaký je tedy mezi karobem a kakaem vlastně rozdíl? Je karob opravdu zdravější variantou čokolády?

Lahodné kakao

Kakao je významnou historickou komoditou. Pochází z Jižní Ameriky, odkud bylo vyváženo do dalších zemí. Zdejší kakaovníky zdobily celé povodí Amazonky a od 16. století, kdy bylo kakao poprvé dovezeno do Evropy ve formě čokolády, na něj nikdo nedá dopustit. V současné době se pěstuje převážně na plantážích v Africe. Kakaovník až v 18. století pojmenoval Carl Linné jako potravu bohů – Theobroma cacao.

Zpracovává se ze semen plodů kakaovníků – tzv. bobů, které se praží, drtí a melou. Kakaový tuk je velmi vzácnou a chutnou pochoutkou, která se využívá k výrobě čokolády – bez kakaového prášku samozřejmě bílé, a také má své využití v kosmetice. Tuk vzniká lisováním kakaových bobů, které jsou poněkud tučné. Kakaové máslo je však považováno za velice lahodné a zdravé, i když se jedná o nasycený tuk.

Přečtěte si: Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešnou čokoládu? 

Kakao obsahuje theobromin, pomůže při kašli

Kakao obsahuje spoustu minerálních látek, zejména hořčík, ale také železo, zinek, měď a podobně. Významnou látkou obsaženou v kakau je alkaloid theobromin, který můžeme najít například také v guaraně, zeleném čaji, cesmíně paraguajské – yerba maté, kávě nebo kolových oříšcích. Všechny tyto zmíněné dobroty obsahují také ve větší či menší míře kofein, který patří do podobné skupiny látek. Samotný theobromin je izomer theofylinu, který se používá při onemocnění dýchacích cest na podporu vykašlávání hlenu, tedy můžeme předpokládat, že i samotné kakao nám může ulevit při kašli.

Theobromin patří do skupiny analeptik, které mají výrazné stimulační účinky. Kakao tedy nejen povzbudí, ale také pomůže při kašli a dokonce má i afrodiziakální účinky. Je nám tedy jasné, proč lidé milují čokoládu. Ideální je dopřát si 100% nepražené kakao, které si zachovává nejvíce účinných látek.

 Více: Mezi přírodními afrodiziaky vede „zelená viagra“

No uznejte sami, zaslouží si kakao s tak bohatou historií a nepřekonatelnou chutí zcela upadnout v zapomnění a být nahrazeno karobem?

V čem je síla karobu?

O karobu se tvrdí, že je zdravější alternativou kakaa. Jedná se vlastně o lusky rohovníku, kterým se říká svatojánský chléb. Rohovník obecný je vysoký, stále zelený strom pocházející ze Středozemí. Lusky se používaly například ke krmení dobytka nebo k výrobě pálenky. Semena z nich se pak v minulosti využívala jako závaží ve zlatnictví, přičemž jedno semeno odpovídalo jednomu karátu. Z karobových lusků se také vyrábí povolené aditivum E 410 – karobová guma. Karobová moučka je pomletý sušený lusk bez zrníček a na rozdíl od kakaa neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje alergii.

Karob je vhodnou alternativou kakaa zejména u dětí a u osob trpící potravinovou alergií nebo celiakií. Karob krásně voní, má výrazně nasládlou chuť oproti hořkému kakau, které se často musí doslazovat. Také neobsahuje žádný tuk, žádné alkaloidy ani kofein. Z minerálů jsou zastoupeny prvky jako je hořčík, železo, vysoký podíl vápníku – třikrát větší než má kakao, dále vitamíny A, D a B. Navíc obsahuje potřebné aminokyseliny a poměrně slušné množství vlákniny. Kaloricky je podstatně chudší než kakao, je tedy vhodný i při dietách a snižování hladiny cholesterolu.

Svatojánský chléb všude tam, kde se používá kakao

Svatojánský chléb má rovněž příznivé účinky na zdraví. Nemůžete se jím předávkovat, nehrozí žádné nabuzené stavy ani bušení srdce, naopak vás zklidní, uvede do pohody a upraví vám trávení. Působí proti průjmu, pomáhá léčit onemocnění střev, například při nesnášenlivosti lepku. Pro děti trpící hyperaktivitou je rozhodně vhodnější variantou než klasické kakao.

Karob můžete v kuchyni používat všude tam, kde se běžně používá kakao. K dostání bývá převážně ve zdravých výživách a to ve formě nejrůznějších cukrovinek, například čokolády, polevy, obalovaných oříšků a sušeného ovoce, pečiva, nápojů nebo také ve formě prášku určeného k domácímu použití. Receptů na karobové pochoutky existuje na internetu bezpočet. Pro zajímavost uvádím svůj vlastní a zcela jednoduchý recept na zdravou svačinu, snídani, večeři nebo klidně i oběd.

Recept na rýžovou kaši s karobem

Suroviny:

  • bio bílá kulatozrnná rýže
  • bio třtinový cukr
  • bio karobový prášek

Postup:

Rýži uvaříte v hrnci na plotně běžným způsobem s dostatečným množstvím vody. V tomto případě je žádoucí ji lehce rozvařit na kaši. Pak už jen stačí přimíchat karobový prášek v libovolném množství, trochu třtinového cukru a pochoutka je hotová. Diabetici nemusí přislazovat vůbec, i tak je chuť výborná, protože karob je sám o sobě sladký.

Čtěte dále: Čokoláda – lepší než sex?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).