Kadeřávek je další hit ve zdravé výživě

Superzelenina kadeřávek je současný trend zdravé výživy, ale také skutečně na vitamíny, minerály a další cenné živiny bohatý koktejl, který stojí za to alespoň zkusit.

Naše stravování čím dál tím více podléhá módním trendům. Už jsme se svezli na módní vlně fermentace, nakládaných pickles, kozího sýru, raw stravy a dalších. Většina z těchto hitů k nám přichází ze zahraničí, ačkoliv některé z nich našim končinám nejsou až tak cizí. Typickým příkladem jsou různé módní druhy zeleniny. V cizině se totiž čas od času stane určitý typ zeleniny absolutním hitem, prostě něčím, co jako zapřísáhlý vyznavač zdravého životního stylu nemůžete vynechat, ba naopak! Najednou se to jí úplně všude.

Když jsem tyto trendy sledovala jako nezávislý pozorovatel za obrazovkou svého notebooku v naší české vlasti, nestačila jsem se divit. Zahraniční magazíny a blogy věnované zdraví často „objevily“ námi už dávno objevené. Takže jsem si četla ódy na květák, červenou řepu… sledovala jsem Jamieho Olivera, jak ve svém pořadu všem Britům představuje celer. Ano, náš celer! Bulvu celeru, která tvoří základní výbavu každé české ledničky a spíže. A co bylo nedávným trendem, který se v posledním roce dostal až k nám? Kadeřávek.


Autor: Wikipedia.org / Rasbak, podle licence: CC BY-SA 3.0

Kadeřávek v obchodě najdete s obtížemi – neprodává se, protože ho málokdo zná

Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá je naší tradiční zeleninou. Rozhodně ji ale nenajdete v každé prodejně zeleniny. Ty ji totiž často neprodávají. Málokdo ji zná, nebo alespoň donedávna znal. Teď je trendem, který se zamlouvá modernímu konzumentovi.

V době, kdy hledáme ty nejzdravější superpotraviny, by se dal kadeřávek nazvat nepochybně superzeleninou. Je mrazuvzdorný, dá se pěstovat i v květináči, což ho staví do pozice ideální rostliny na tolik oblíbené balkónové zahrádky. Ale co o kadeřávku víme a je vlastně o co stát?

Všechny tyto a jiné zeleninové trendy jsou rozhodně přínosem. Především nás naučí hledat alternativy i ve stravování. Nic proti špenátu, ale proč si jako zelenou přílohu nedat jednou kadeřávek? Protože to přesně kadeřavá kapusta je – ideální příloha, ať už k masu nebo jiné zelenině, nebo například ke grilovanému kozímu sýru.

Velké množství luteinu zůstává v kadeřávku i po uvaření

Kromě toho obsahuje i velké množství cenných živin. Prof. Karel Kopec ve své knize Zelenina ve výživě člověka uvádí, že kadeřávek „má nutriční charakteristiku podobnou hlávkové kapustě, obsahuje však podstatně více draslíku, flavonoidů (až 130 mg.kg-1) a chlorofylu. Je zde mnoho luteinu, který je poměrně stálý; i po uvaření ho zůstává více než 160 mg.kg-1. Má vysokou antioxidační účinnost.“ Obdobně jako hlávková kapusta se dá i zpracovávat. Jak už bylo řečeno výše, může být přílohou, lze ho péct, přidat do zeleninové polévky, rozmixovat do zeleninových smoothie… Pokud plánujete kadeřávek tepelně upravovat, vybavte se trpělivostí. Potrvá to až čtyřicet minut, a i poté zůstává kadeřávek tužší – tak to ale má být.

Tip: Chuť kadeřávku je nejlepší, když se sklízí v chladnějších měsících po prvních mrazech.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Kadeřávek obsahuje celou řadu vitamínů – vitamín A, krom B12 všechny vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, který chrání buňky před volnými radikály… To z něj dělá skutečný vitamínový koktejl obohacený i o cenné minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Celá tato zdravá směs posiluje naše srdce a ledviny, pečuje o naši pleť a vlasy, působí příznivě na růst kostí a v neposlední řadě prý i chrání před rakovinou.

Recept: Kadeřávek se zakysanou smetanou

Na 2 – 4 porce

  • 500 g listů kadeřávku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Kadeřávek očistíme, omyjeme a posekáme. Podusíme na oleji doměkka, což se může velmi lišit podle druhu použitého kadeřávku, u toho klasického je to až čtyřicet minut. Poté osolíme, ochutíme citronovou šťávou a vmícháme zakysanou smetanu.

Zdroj: Kořénkova farma Vícemil www.farmavicemil.cz 

3 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 31. 5. 2016 18:26