Hlavní navigace

K lékaři a do lékárny s peněženkou

Sdílet

Na regulační poplatky jsme si po velkém počátečním pozdvižení v podstatě zvykli. Ministerstvo si jejich zavedení pochvaluje. Na otázku, kam tyto peníze plynou, je jednoduchá odpověď: Zůstanou tam, kde je vyberou. Ale víte vždycky jistě, kde je po vás mohou chtít a kde nemají nárok? Někdy totiž chybují i sami zdravotníci.

Faktem ale je, že celková suma, která se dá na poplatcích vybrat, je ve srovnání s ostatními penězi plynoucími do zdravotnictví opravdu mizivá – milióny proti miliardám. Skutečná cena provedených úkonů je nesrovnatelně vyšší, například prohlídka u specialisty vyjde na několik stovek a třeba den pobytu na ARO, kam se může dostat každý z nás, na cca 30 000 korun.

peníze

Jde skutečně o regulační poplatky, resort zdravotnictví na tomhle nezbohatne. Vždy mě rozčílí, když se pacient zlobí kvůli 30 korunám, s odůvodněním, že si platí zdravotní pojištění. Na to mám jedinou odpověď: až někdo z vašich nejbližších onemocní závažnou chorobou – a léčení onkologicky nemocného člověka se počítá na deseti- až statisíce -, pak si uvědomte, že jste na jeho léčbu přispěl i vy,“  říká MUDr. Karel Lukáš ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Čtěte aktuální téma: Lékaři nechtějí léčit nevyléčitelně nemocné

Není to eutanazie, tvrdí lékaři o přelomovém doporučení České lékařské komory, které může významně ovlivnit péči o nevyléčitelně nemocné. Zdravotníci v něm dostávají oficiálně posvěcený návod, kdy mohou nezahájit nebo ukončit marnou a neúčelnou léčbu…

Za co platíme a kolik?

Regulační poplatky nás čekají u praktického lékaře, dětského a dorostového lékaře (pouze v případě pacienta mezi 18. a 19. rokem), gynekologa, ambulantního specialisty, klinického psychologa, klinického logopeda (v případě dospělých) či zubaře.

Přehled regulačních poplatků:

  • poplatky u lékaře za návštěvu s vyšetřením
  • poplatky za výdej léku na předpis
  • poplatek za pobyt v nemocnici
  • poplatek za návštěvu pohotovosti

Co je důležité a leckdy se neví a nedodržuje: musí se jednat o návštěvu lékaře, při které vás vyšetří. Pokud si vás doktor pozve k provedení dalších úkonů následujících po provedeném vyšetření, poplatek se již neplatí.

Jako příklad můžeme uvést návštěvu zubaře, který nás poprvé vyšetří a podruhé už „jen“ trhá zuby. Jestliže však přijdeme k praktikovi na jedno vyšetření, například při chřipce, a za týden na kontrolu, je to další vyšetření, a tudíž další poplatek! Jestliže nás lékař pošle na rentgen nebo odběr krve, za tento úkon neplatíme.

Čtěte seriál U lékaře krok za krokem: správný výběr je výhra!

Praktický lékař, zubař a v případě žen ještě gynekolog, to je základ. Co nás kde čeká a co můžeme udělat, abychom návštěvu lékaře „přežili ve zdraví“?

Neznalost neomlouvá ani v lékárně

Nebojte se lékaře zeptat na výši doplatků za předepsaný lék. Někteří z nich se vymlouvají, že je to v kompetenci lékáren, ale každý by měl mít k dispozici seznam léků, ať již volně prodejných či plně nebo částečně hrazených pojišťovnou. Seznam pravidelně aktualizuje Státní ústav pro kontrolu léčiv a vy máte právo vyžádat si lék na vaši diagnózu, který vás přijde nejlevněji. Chvíle u počítače, kde si najdete informace na www.leky.sukl.cz, se vyplatí a může vám ušetřit desítky korun.

lékárna

Poplatek 30 korun se vztahuje na vydání jednoho druhu léku, což na receptu představuje jednu položku. Na jednom receptu přitom mohou být maximálně dvě položky, to znamená – dva druhy léků. Každá položka může mít teoreticky různý počet balení. Teoreticky proto, že vyhláška ministerstva zdravotnictví omezuje počet balení na rozumný počet pro jednotlivá onemocnění, obvykle však na tři balení maximálně.

Jeden recept vás tedy „bude stát“ buď 30 nebo maximálně 60 korun na regulačních poplatcích plus částku, kterou budou představovat aktuální doplatky na léky.

Máte jasno v tom, kdy platíte regulační poplatek a kdy ne?

Čtěte téma: Stejná léčba pro každého? Zapomeňte

Mysleli jste si, že vám lékař vždy dává tu nejlepší možnou péči a nejvhodnější léky, tak, jak mu to ukládá ústava? Nežijte v iluzi. Lékaře při rozhodování o lécích i léčbě limitují peníze víc, než se zdá.

Za pobyt v nemocnici, v lázních, v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo odborných léčebných ústavech zaplatíme za každý den 60 korun. Za jednotlivá vyšetření u lékařů během pobytu v nemocnici pak již neplatíme. Poplatky jsme povinni uhradit nejpozději do 8 kalendářních dnů po propuštění z péče v případě, že hospitalizace byla kratší než 30 dní. Jestliže jste v nemocnici strávili delší dobu, vaší povinností je zaplatit vždy k poslednímu dni každého kalendářního měsíce.

Zákon schválnosti platí a my pak platíme taky. Zuby rozbolí zásadně o víkendu a chalupa je ideální místo k nějakému tomu úrazu. Nezbývá nic jiného, než vyhledat pohotovost. Při návštěvě pohotovosti v noci (od 17 do 7 hodin ráno), o víkendech a svátcích zaplatíme 90 korun. Jestliže však jdeme na pohotovost během pracovního dne do 17 hodin, nebo pokud nás lékař pošle z pohotovosti rovnou do nemocnice, poplatek za návštěvu pohotovosti nehradíme.

Čtěte téma: Doktoři berou. A hlupáci dávají

V životě jsem se nepokusila uplatit lékaře. A vida – přesto žiju! Přitom slýchám poměrně často v nejrůznějších variacích: „Kolik já jsem se nastrkala tomu doktorovi, ale bez toho to nejde…“ 

Kdy se placení poplatku vyhneme?

Platbu za recept neplatíte za vydávání léků předepsaných na recept, avšak nehrazených z veřejného zdravotního pojištění (například antikoncepce), nebo pokud lékař na receptu vyznačí „hradí pacient“; samozřejmě poplatek také neplatíte za vydávání léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis.

Platbu v nemocnici nemusíte hradit za dny, kdy jste doma na tzv. propustce a při poskytnutí jednodenní péče (bez noclehu).

Od poplatků jsou osvobozeni lidé v hmotné nouzi, svoji situaci ale musí dokládat potvrzením od sociálního odboru obvodního nebo městského úřadu, a také ti, kteří se musí podřídit zvláštnímu opatření, například karanténě při zvláště nakažlivých onemocněních (žloutenka, TBC atd.).

Od regulačních poplatků jsou osvobozeny děti a mladiství do 18 let. Ti neplatí u pediatra či praktického lékaře, ambulantního specialisty a zubaře, nebudou platit ani za návštěvní službu. Dívky do 18 let nemusí platit ani u gynekologa.

Neplatí se za laboratorní ani diagnostická vyšetření a za preventivní prohlídky, k nimž se dostavíte v řádném termínu.

Všechny regulační poplatky se týkají pouze těch zdravotních výkonů, léků a pobytů, které jsou částečně anebo zcela hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Nevztahují se tedy na nic, co si platíte beze zbytku z vlastní kapsy. Ovšem v těchto případech těžko můžeme mluvit o úspoře…

Setkali jste se někdy s problémy ohledně placení poplatků?

Ilustrační foto: agentura SXC, Isifa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snažím se mít radost z maličkostí, škarohlídi mi ubírají energii. Ráda cestuji, po Čechách a zemích blízkých i dalekých. Udržuji se sportem a jsem filmový fanoušek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).