Hlavní navigace

K čemu je důležitý vitamín D a jak ho získat?

9. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vitamin D je nezbytný pro zdravé kosti, což všichni víme. Nedávné výzkumy ale naznačily, že může mít i další výhody, jako jsou ochrana proti nachlazení nebo prevence deprese.

Pokud se vám nedostává slunečních paprsků, nechcete či nemůžete trávit čas na slunci, nebo má-li vaše tělo problémy s absorpcí vitamínu D, existují i další cesty, jak si zajistit dostatečný příjem „déčka“.

Podívejme se nejprve na deset nejhorších věcí, které se mohou stát, když trpíte nedostatkem vitamínu D. Tento jev je navíc možné vysledovat i lokálně, například časopis Nutrition Research otiskl studii, podle níž 42 % dospělých Američanů ze Severní Ameriky trpí nedostatkem vitaminu D. A co to znamená?

Nedostatek déčka – horší zdraví

Nízká hladina vitamínu D je spojena s celou řadou zdravotních rizik. Navíc, pokud máte diagnostikováno některé ze závažných onemocnění, jako jsou rakovina prsu nebo prostaty, vaše šance na přežití může být nižší, než šance člověka, který má normální hladinu „déčka“.

Odborníci si dosud nejsou přesně jisti, proč jsou nízké hladiny vitamínu D spojeny s horším stavem našeho zdraví. Zjistili však, že na základě studie Institute of Medicine aktuální doporučená denní dávka pro muže a ženy je prostě příliš nízká. Lékař Joel Fuhrman, autor studie Super imunita, navrhuje, aby si každý nechal zkontrolovat hladinu vitamínu D svým lékařem, aby zjistil, zda a o kolik je potřeba ji zvýšit.

Zde je výčet potíží, jimiž se může nedostatek vitamínu D projevit na vašem životě a dokonce jej může zkracovat:

1. Větší sklony k depresím

Lidem s nízkou úrovní vitamínu D v krvi byla prokázána více než dvakrát vyšší pravděpodobnost diagnózy deprese než osobám, které mají vitamínu D dostatek. Dokázala to studie časopisu British Journal of Psychiatry, která zkoumala více než 31 000 účastníků. Vědci naznačují, že hipokampus a další oblasti mozku podílející se na regulaci nálady, obsahují receptory vitamínu D, takže jeho nízká hladina může mít vliv na schopnost těchto oblastí normálně fungovat.

2. Menší šance přežití rakoviny

Diagnostikovaní pacienti s nádorovým onemocněním, kteří mají vyšší hladinu vitamínu D, mají pravděpodobnost delšího a kvalitnějšího života, než pacienti trpící jeho nedostatkem. Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dokazuje, že každé zvýšení hladiny vitamínu D o 10 bodů je u lidí s rakovinou spojeno se 4% nárůstem přežití. Nejsilnější vazba mezi množstvím vitamínu D a přežitím byla nalezena u pacientů s lymfomem, rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsu. Magazín Anticancer Research poukázal na skutečnost, že především u pacientů s rakovinou prsu se zdravou hladinou vitamínu D je ve skutečnosti dvakrát vyšší pravděpodobnost, že nemoc přežijí, než u pacientů s nižší úrovní.

3. Pravděpodobnost agresivní rakoviny prostaty

Riziko agresivní rakoviny prostaty je 4× až 5× vyšší u mužů s nízkou hladinou vitaminu D. Jak publikoval magazín Clinical Cancer Research, důvod zatím není znám, i když vědci říkají, že zjišťování a monitorování hladiny vitamínu D a následné léčení se může stát nedílnou součástí onkologické péče.

4. Riziko vzniku demence a Alzheimera

Studie v časopise Neurologie prokázala, že dospělí s mírným nedostatkem vitamínu D mají až o 53 % vyšší riziko vzniku demence, a ti, kteří trpí těžkým nedostatkem „déčka“, mají ve srovnání s jedinci se zdravou hladinou až o 125 % zvýšené riziko tohoto onemocnění. Nedostatek živin je také spojen s až o 122% zvýšením rizika onemocněním Alzheimerovou nemocí. Pro lepší pochopení souvislostí je potřeba další výzkum, ale vědci naznačují, že nedostatkem vitamínu D budete čelit s věkem dvojí pohromě: Nejen, že riskujete více kognitivních problémů, ale i vaše pokožka se stává méně efektivní při přeměně slunečního záření na vitamín D, čímž se riziko ještě zvyšuje.

5. Vyšší výskyt psoriatické artritidy

Asi 30 % pacientů trpících lupénkou má rovněž problémy s psoriatickou artritidou, při níž imunitní systém napadá klouby, způsobuje bolest a záněty. Nedávná studie v časopise Arthritis Care & Research zjistila, že až 62 % lidí s psoriatickou artritidou se potýká s nedostatkem vitamínu D. Předchozí výzkumy ukazují, že nízká hladina vitamínu může zánětlivé stavy, jako je právě psoriatická artritida, zhoršovat, možná tím, že zvyšuje hladinu bílých krvinek.

6. Riziko vážného srdečního onemocnění

Výzkum prezentovaný na loňském každoročním vědeckém zasedání kardiologů American College dokázal, že lidé s nedostatkem vitamínu D mají ve srovnání s těmi s jeho normální úrovní až o 32 % zvýšené riziko ischemické choroby srdeční, a to dokonce v její těžší formě. Vitamín D zlepšuje imunitní funkce a reguluje záněty v těle, což může pomoci při snížení rizika srdečních potíží.

7. Větší náchylnost k zápalu plic

Riziko vzniku zápalu plic je více než 2,5× vyšší u lidí s nižší úrovní vitamínu D v krvi. Dokázal to výzkum University of Eastern Finland a podpořil tak předchozí výzkumy, které naznačují, že nedostatek vitamínu D oslabuje imunitní systém a zvyšuje vznik respiračních infekcí.

8. Větší pravděpodobnost k rozvoji schizofrenie

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism poukázal na fakt, že lidé s nedostatkem vitamínu D mají více než dvakrát vyšší pravděpodobnost setkat se s diagnózou schizofrenie. V současné době je jasné, že je zapotřebí další výzkum k pochopení toho, jakou roli hraje vitamín D v psychiatrické léčbě.

9. Urychlení průběhu roztroušené sklerózy

Předchozí výzkumy zjistily, že nízká hladina vitamínu D je spojena se zvýšeným rizikem neuromuskulárních poruch, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc a další. Nové studie (JAMA Neurology) dokonce naznačily, že pokud již máte roztroušenou sklerózu, nízké hladiny vitamínu D mohou urychlit závažnost a průběh onemocnění. Vědci zjistili, že v počáteční fázi roztroušené sklerózy měli pacienti s normální hladinou vitamínu D o 57 % nižší počet nových mozkových lézí a o 57 % nižší míru recidivy, než ti s nižší úrovní vitamínu. Identifikace a zpracování nedostatku vitamínu D by se měla stát součástí péče o nově diagnostikové pacienty, a mohla by dokonce zvýšit účinnost některých terapií.

10. Větší pravděpodobnost předčasného úmrtí

Analýza 32 studií publikovaných v American Journal of Public Health ukázala, že lidé s nízkou krevní hladinou vitamínu D mají kratší život. Lidé s hladinou vitamínu D nižší než 30 ng/ml mají nejvyšší riziko předčasného úmrtí než ti s úrovní vyšší než 30 ng/ml. Více není ale přitom vždy lépe, jelikož nebyla dokázána žádná další výhoda hladiny déčka vyšší než 50 ng/ml.

Z čeho získat vitamín D

  • Sluníčko
    Sluneční světlo podporuje tělo k tvorbě vitamínu D. Ale kvůli riziku rakoviny kůže není doporučeno trávit moc času na slunci. Nicméně malé množství slunečního záření bez opalovacího krému může stačit.
  • Tučné ryby
    Mastné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny.
  • Konzervovaný tuňák
    Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit svůj příjem vitamínu D; můžete jej získat rovněž z konzervy; a konzervy tuňáka nebo sardinky jsou obvykle levnější než čerstvé ryby.
  • Některé houby
    Stejně jako lidé, i houby mají schopnost vytvářet vitamín D, jsou-li vystaveny ultrafialovému záření. Houby jsou však obvykle pěstovány ve tmě a neobsahují vitamín, kromě specifických druhů pěstovaných v ultrafialovém světle (např. žampiony). Více: Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho
  • Některé typy obohacených pomerančových džusů
    Určité druhy pomerančového džusu jsou obohaceny vitamínem D, zkontrolujte opět na štítku.
  • Potravinové doplňky
    Suplementy vitamínu D pomohou dostat do těla správnou denní dávku, aniž byste dostali rakovinu kůže. Nicméně příliš mnoho vitamínu D může působit toxicky, proto se poraďte se svým lékařem o správném dávkování.
  • Vaječné žloutky
    Vejce jsou pohodlný způsob, jak získat vitamín D, a to ve všech formách, jako snídaně, oběd, večeře nebo dezert. Vzhledem k tomu, že vitamín D ve vejci pochází ze žloutku, je důležité používat celá vejce, nejen bílky. Nesnažte se ale získat svůj denní příjem déčka jen z vajec.
  • Obohacené cereálie / obiloviny
    Pokud potřebujete vitamín D, najdete jej v obohacených cereáliích, které můžete zkombinovat i s o déčko obohaceným mlékem.
  • Hovězí játra
    I když spousta lidí se játrům vyhýbá, jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu, takže možná zvolíte raději tučné ryby.
  • Olej z tresčích jater
    I když jeho jméno by mohlo odradit, olej z tresčích jater je často ochucený mátou nebo citrusy, nebo se prodává ve formě kapslí. Tresčí játra jsou navíc velmi bohatým zdrojem vitamínu D.
  • Ultrafialové lampy a žárovky
    Lidé s vysokým nedostatkem vitamínu D se mohou uchýlit k UV lampám a žárovkám. Jsou určeny těm, kdo nejsou schopni absorbovat vitamín (malabsorpce), nebo jim opravdu chybí slunce. Tyto lampy ovšem nesou stejné riziko rakoviny kůže jako sluneční záření a potřebujete ochranné brýle, takže byste se o jejich použití měli poradit s lékařem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).