Hlavní navigace

Jste ve stresu? Pijte džus z granátových jablek

25. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Nový výzkum ukázal překvapivou věc: džus z granátových jablek pomáhá od stresu v práci, a nejen to – pozitivně ovlivní i postoj k práci. Zkrátka: bude se vám prý pracovat radostněji.

Stoprocentní džus z granátových jablek snižuje srdeční tep, a jak zjistili angličtí výzkumníci, může pomáhat při zahánění „kancelářského stresu“. A co je ještě lepší zpráva: džus rovněž může podpořit pozitivní pocity člověka k jeho práci, píše agentura ČTK. To znamená, že po pár skleničkách džusu vám sice práce a nepříjemností neubude, ale bude se vám pracovat radostněji.

Dokazuje to totiž nová studie, z níž citoval list Daily Mail. Vědci z univerzity v Edinburghu zkoumali skupinu dobrovolníků, kteří pili denně půl litru džusu po dobu dvou týdnů. Na začátku a konci studie jim změřili tepovou frekvenci a vyplňovali dotazník týkající se jejich nálady a pocitů z vlastní práce.

Výzkum ukázal, že prakticky všichni zúčastnění byli po konzumaci džusu v práci nadšenější, zapálenější a aktivnější, a cítili větší hrdost. Méně často své pocity popisovali jako trápení, nervozitu, provinilost či hanbu. Většinou také měli nižší tepovou frekvenci.

Jedinou vadou na kráse výzkumu je, že jej financovala společnost vyrábějící džusy z granátového jablka, takže byla na příznivém výsledku zainteresovaná. V každém případě však džus obsahuje velké množství vitaminu C, takže jeho pitím člověk žádnou chybu neudělá. 

Granátová jablka obsahují:

  • cca 77 % vody
  • vápník, fosfor, železo, hořčík
  • velké množství sodíku, draslíku, cukrů,
  • organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou)
  • významně jsou zastoupeny vitamíny B (B1, B2 a B3) a C
  • v menší míře vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů)
  • obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin

Zdroj:Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).