Hlavní navigace

Jsem typický omáčkový Čech, říká autorka již třetí Kuchařky ze Svatojánu

Sdílet

 Autor: Eva Francová
Kuchařka ze Svatojánu je znovu na scéně, vydává svou třetí kuchařku, v níž nás naučí používat nové druhy koření i surovin. Bez masa i mléčných výrobků, přesto chutně a rychle, tak vaří Eva Francová.

Před třemi lety vznikl blog o vaření kucharkazesvatojanu.blogspot.cz, který během několika málo měsíců získal tak silnou fanouškovskou základnu, že se jeho autorka Eva Francová rozhodla vydat své recepty knižně. Světlo světa tak spatřila první Kuchařka ze Svatojánu. Jak nám její autorka před rokem přiznala: Za honorář z první knihy si pořídila mlýnek na mouku. Teď už je ale na světě kuchařka třetí.

„Nikdy bych si nepomyslela, že vydám jakoukoliv knihu, natož tři! Jsem průměrný fotograf, průměrný kreslíř, průměrná kuchařka a slovem vládnu též průměrně. Jakmile se ale tyhle moje průměrnosti sejdou, může vzniknout něco pěkného,“ píše ve své knize, která už za necelý týden projde křestem. Ještě předtím jsme se ale autorky zeptali, co v publikaci od vydavatelství Motto najdeme nového a proč už nepoužívá cukr a mléčné výrobky.

Mám pocit, že ve vašich kuchařkách je dobře vidět, jak se mění váš přístup k jídlu, potravinám a celkově vaření. Je to jen dojem, nebo skutečně používáte nové a nové suroviny, koření, postupy?

Mění se můj přístup ke všemu, nejen k jídlu a vaření. Vývoj je přirozený pro všechny, a proto každou změnu vítám a raduji se z ní. Zvykla jsem si vařit zdravěji, ale není v tom žádné dogma nebo strach ze zdravotních problémů. Naštěstí se naší rodině nemoci a alergie vyhýbají. Zdravější vaření přišlo přirozeně samo. V kuchyni už prakticky nepoužívám bílý cukr, velmi zřídka bílou mouku a úplně jsem vyřadila veškeré mléčné produkty. Naučila jsem se používat fermentované sojové výrobky, mořské řasy a exotické a neobvyklé koření, které jsem dříve vůbec neznala. Ráda také kombinuji různé chutě a nebojím se experimentovat.

Zatímco ve vašich předchozích knihách jsme mohli narazit na mléčné produkty, v této knize už je jen občas použito vejce, proč?

Ve dvou předešlých kuchařkách najdete ještě množství receptů s mléčnými produkty, protože v našem jídelníčku se dříve běžně vyskytovalo mléko, sýry, tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale dostávalo informací o tom, jak funguje mléčný průmysl, tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále podílet. Postupem času, nešlo to ze dne na den jako u masa, jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné produkty. Důvodem je tedy jednoznačně soucit.

Hlavní jídla a moučníky zaujímají ve vaší knize největší počet stran. Jsou to jídla, v nichž se nejvíce realizujete?

Ano, dá se to tak říct. Důvodem ale také bude to, že se hlavní jídla i moučníky dále dělí na podkapitoly. Zeleninová jídla, luštěninová jídla, jídla z brambor, pečená jídla, moučníky z jablek, ořechové moučníky, ovocné moučníky a tak dále.

Základem vašich receptů bývá dost často zeleninový vývar. Jak se připravuje vývar podle Evy Francové?

Zeleninový vývar si navařím do zásoby a zamrazím. Používám ho skutečně téměř každý den. Nejlepší je kombinace aromatické a chuťově výrazné zeleniny, její skladba je ale na vás. Já používám mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, červenou řepu, zelí, kapustu, růžičkovou kapustu, kedlubny, pórek, špenát, mangold, rajčata, brambory, křen, cibuli, česnek. Všechnu zeleninu omyjeme, ale neloupeme, necháme i kořínky, a pokrájíme. V hrnci ji zalijeme studenou vodou jen tak, aby byla ponořená, přidáme koření (bobkový list, nové koření, libeček, celerovou nať, tymián, majoránka, jalovec, chilli papričku…), přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme jen tak probublávat pět až osm hodin. Nesmí prudce vřít. Nakonec zeleninu slijeme přes cedník. Vývar použijeme jako základ pro polévky, omáčky, na podlévání apod.

V čem se ještě nová Kuchařka ze Svatojánu odlišuje od těch předchozích?

Dva hlavní rozdíly jste už zmínila, tedy zdravější vaření a absence mléčných produktů. Novinkou je v tomto dílu kapitola Omáčky. Doufám, že čtenáře a kuchaře potěší. Já sama jsem v tomhle typický, omáčkový Čech.

Eva Francová

Umělkyně, fotografka, ilustrátorka – ve všech kuchařkách najdete její malby či linoryty. Loni v říjnu vydala soubor karet, který je tvořen složitými linoryty, na nichž pracovala tři roky. Vede úspěšný blog Kuchařka ze Svatojánu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).