Hlavní navigace

Jozef Lucký: Tradiční čínská medicína není revolta vůči zavedeným postupům

3. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sám o sobě říká, že je „lékař bez hranic“. Po klasickém lékařském vzdělání a letech praxe v interních oborech se Jozef Lucký zaměřil na tradiční čínskou medicínu, v níž nyní patří k našim předním specialistům.

Pane doktore, chápu dobře, že současná západní medicína má své mantinely, které vás svým způsobem omezovaly, a proto jste přešel k medicíně čínské?


Autor: TCM Clinic

„Malé děti léčíme nejraději, tam nám nemůže nikdo vyčítat, že léčíme placebem,“ říká Jozef Lucký

Byla to zkrátka volba léčebného stylu, který mi více vyhovoval. A patrně mám pro tento způsob léčby větší talent. Mantinely až tak neřeším, největší mantinely má terapeut sám v sobě, pořád se může vzdělávat, učit se nové postupy, lépe vyšetřit i chápat pacienta a tak podobně.

Můžeme označit čínskou medicínu jako medicínu celostní?

Čínská medicína je bez ohledu na definice zcela jasně celostním způsobem léčby, odjakživa se zabývala takzvanými třemi poklady – tělem, duší a energií, která ty dva první propojuje.

Léčba nemocí v čínské medicíně spočívá v tzv. diferenciální diagnostice syndromů, jak se tato diagnostika provádí?

Bylo vyvinuto mnoho diagnostických postupů, které můžeme shrnout do čtyř oblastí. První je diagnostika pohledem na pacienta jako celek, na jednotlivé části, barvu pleti, oči, jazyk… Dále diagnostika nasloucháním, kde si všímáme hlasu, jeho čistoty, tónu a emočního podbarvení, čistoty dýchání, typu kašle a podobně. Časově nejdelší a nejsložitější je diagnostika rozhovorem, kdy se ptáme nejenom na hlavní problémy, tedy verzi problémů, jak nám ji předesílá pacient, ale také se zabýváme tzv. modalitami, tedy okolnostmi, které dané potíže zlepšují, zhoršují či mění jejich charakter. Posledním diagnostickým krokem je pohmat – a to pohmat části těla, pohmat bolestivosti akupunkturních bodů a rovněž pohmat pulzu na zápěstí.

Co všechno čínská medicína zahrnuje? Čtenáři asi budou znát hlavně akupunkturu.

V naší škole, TCM Institutu, vyučujeme pět větví tradiční čínské medicíny – akupunkturu, fytoterapii, pomocné techniky ovlivňující organizmus (masáže, požehování, baňkování), dietetiku a zdravotní cvičení čchi-kung.

Co všechno na klinice TCM léčíte?

Jsme univerzálním pracovištěm, dalo by se říct pracovištěm prvního kontaktu. Myslím, že na specializaci je u nás ještě dost času, čínská medicína se ve větším rozsahu provozuje doslova pár let a praktici jsou spíše jakýmisi „čínskými obvoďáky“. Své působení nechápeme jako revoltu vůči zavedeným medicínským postupům, tvoříme spíše potřebný a žádaný holistický tmel mezi jednotlivými obory.

TIP: Zdravotnictví chybí uchopení člověka jako celku. Lázně jdou směrem holistické péče

Mají tedy vaši klienti jít se svým problémem rovnou k vám, nebo se mají nejdříve nechat vyšetřit pomocí klasických metod?

Těžko paušálně odpovědět. Jsou běžné problémy, ve kterých se terapeut čínské medicíny umí zorientovat a žádná vyšetření nepotřebuje. Navíc je nepředstavitelné, kdyby se všemi problémky pacient běžel rovnou za svým praktickým lékařem. Pro běžné padání vlasů, únavu a přepracování, nervozitu, chřipečku a spoustu dalších podobných neduhů žádné doplňkové vyšetřovací postupy nepotřebujeme.

Největší skupina pacientů k nám ale přichází již řádně vyšetřená, ale bohužel možnosti diagnostiky u nich často předcházejí možnosti léčby – tedy dobře diagnostikováni a adekvátně léčeni se přesto pořád necítí zdraví. A tady můžeme hodně pomoci. Jsou i tací, co přijdou rovnou na čínskou medicínu, a pokud nejsou adekvátně pojmenované jejich neduhy, odesíláme je na běžné diagnostické kolečko, stejně tak by to udělal jiný nelékařský zdravotní pracovník, třeba psycholog či fyzioterapeut.

Může se u vás léčit například i těhotná žena nebo dítě?

Samozřejmě. Malé děti léčíme nejraději, tam nám nemůže nikdo vyčítat, že léčíme placebem. U těhotných žen mám nejraději napichování určitého speciálního bodu, o kterém tradiční akupunkturní učebnice říkají, že „po jeho ošetření koncem třetího a šestého lunárního měsíce se narodí zářivé, bystré a krásné dítě“. Mohu říct, že za dvacet let jsem neměl ještě žádnou reklamaci (smích).

Jaká je čekací lhůta pro vaše pacienty?

Na našem pracovišti TCM Clinic pracuje v současné době dvacet jedna terapeutů a máme čekací doby pár týdnů, ale umíme být v případě potřeby flexibilní, vždy si necháváme nějaké místo na urgentnější věci.

Jste hlavním lektorem TCM Institutu, co si pod tím můžeme představit?

Že na moji hlavu padá zodpovědnost za studijní osnovy, způsob výuky a kvalitu těch, co po opuštění naší alma mater budou v regionech čínskou medicínu praktikovat.

Říká se, že čínskou medicínu se lékaři učí celý život.

Trochu se obávám, že spíše několik životů.

Pane doktore, umíte čínsky a je to při studiu čínské medicíny vůbec nutné?

Čínština starých lékařských děl a moderní čínština se od sebe liší asi tak jako latina a soudobá italština. Rozumím spíše té starší verzi, ale když si někde v čínské restauraci objednám jam čínský s bambusovými výhonky, většinou je také i dostanu, takže moje čínština mi pro přežití v Číně stačí.

Praktiky TCM sdružuje Komora tradiční čínské medicíny. Tento praktikující člen nemusí být lékař?

V době tohoto rozhovoru je několik měsíců platný zákon zavádějící mezi zdravotnická povolání rovněž profesi „terapeuta tradiční čínské medicíny“ a „specialisty tradiční čínské medicíny“. Tyto profese mohou být vykonávány nelékaři a zákon rovněž stanovuje minimální standardy vzdělání.

Můžete dát, prosím, našim čtenářům nějakou praktickou radu do nového roku, třeba na chřipky a nachlazení?

Odpočívejte dostatečně v létě, nenechte si to ukrást. Pak budete mít na podzim dostatek ochranné energie a chřipky vás tak snadno nedostanou.

MUDr. Jozef Lucký

Vedoucí lékař TCM Clinic – Kliniky tradiční čínské medicíny, hlavní lektor a garant TCM Institutu – školy tradiční čínské medicíny.

Odborník na tradiční čínskou medicínu, kardiolog, internista, jak sám říká „lékař bez hranic“. Vedle desetileté praxe v interních oborech (interna, gastroenterologie, akutní kardiologie) má za sebou studium akupunktury a čínské medicíny na čínských univerzitách a řadu odborných stáží v Číně. Je dlouholetým lektorem v léčebných oborech tradiční čínské medicíny, kterou aktivně propaguje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Anesteziologická sestra a výživová poradkyně, píše o problematice zdraví a výživy. V současné době studuje na Univerzitě Palackého.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).