Hlavní navigace

Jogurty s probiotiky že jsou zdravější? Ale kdeže

15. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Dejte pozor na reklamu, která nemusí být pravdivá. Tvrzení některých výrobců jogurtů, že jen jogurty s probiotiky jsou ty správné, už prošetřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Někteří výrobci jogurtů na jejich obalech a v reklamě používají neprokázaná tvrzení o blahodárném vlivu těchto mléčných výrobků na zdravotní stav a imunitu konzumentů. V posledním čísle na to upozornil spotřebitelský časopis dTest, podle kterého tvrzení výrobců prověřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Velkou část tvrzení už přitom zamítl nebo označil za neprokázaná, píše agentura ČTK. „Výrobci jogurtů v posledních letech obohacují své produkty o probiotika, tedy mikroorganismy, které osidlují střeva a mění v nich složení mikroflóry. Snaží se přitom spotřebiteli vnutit názor, že jedině takto obohacený jogurt mu zlepší zdraví a imunitu. Podle úřadu EFSA se ale deklarované účinky probiotik nepodařilo dosud žádnému výrobci prokázat,“ stojí v tiskové zprávě časopisu dTest, podle kterého probiotika sice úřad nezakázal, ale chce zabránit klamavé reklamě s nimi spojené.

Posílení imunity a regulace zažívání? Jen řeči

Evropská komise podle časopisu dTest vydala nařízení, podle kterého je nutné tvrzení vědecky doložit, nebo je neužívat. Časopis upozornil na to, že do roku 2008 přišlo úřadu EFSA přes 44 000 žádostí o schválení a EK naprostou většinu z nich zamítla. „V zamítnutých žádostech se objevily mimo jiné i proklamace o přirozené obraně organismu, regulaci zažívání či posílení imunity, které byly připisovány některým typům probiotických bakterií vyskytujícím se v jogurtech,“ uvedl dTest.

Vedení časopisu dTest s poukazem na vlastní průzkum tvrdí, že přesto výrobci tato tvrzení nadále umísťují na kysaných mléčných výrobcích určených pro tuzemský trh. Posílení imunity či blahodárný vliv jogurtů na lidské zažívání v Česku slibuje hned několik značek jogurtů. „Podle ministerstva zemědělství lze od 19. ledna loňského roku používat na výrobcích pouze schválená tvrzení. Na základě výkladů jiných platí uvedené dokonce již od ledna 2008, kdy skončilo podávání žádostí o schválení výživových tvrzení,“ upozornil časopis dTest.

Podle Jana Vavrečky, který přednáší evropské podnikové právo na VŠE v Praze, potravináři připisují svým výrobkům vlastnosti léčiv, ačkoliv neprošly schvalovací procedurou. „Kdyby potravinářská inspekce využila svého práva a začala tvrzení firem kontrolovat, mohlo by to mít pro potravinářský průmysl vražedné důsledky,“ podotkl Vavrečka.

Michal Němec z Českomoravského mlékárenského svazu má podle časopisu dTest na věc odlišný pohled. „Firmy by dle jeho názoru neměly ze svých pozic ustupovat, pokud EFSA nevydá definitivní seznam schválených tvrzení,“ stojí ve zprávě časopisu dTest.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).