Hlavní navigace

Jmelí je více léčivé než jedovaté

8. 12. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/stux
Tradiční vánoční rostlinka, která má mít kouzelnou moc: přinášet štěstí a plodnost. Traduje se, že je jedovaté. Málokdo ale ví, že je to spíše léčivka. Používáme ji k omývání nohou při křečových žilách. Rovněž bývá součástí čajů na snížení krevního tlaku nebo cholesterolu.

Jmelí se vyskytuje vysoko v korunách listnatých a jehličnatých stromů a sbírá se zejména od listopadu do února. Nyní, v době adventu, jej můžeme sehnat především na vánočních trzích a v květinářstvích. Traduje se, že jmelí zavěšené na dveřích od bytu nebo domu – nebo třeba na lustru či zrcadle přináší do rodiny štěstí, mír a odvahu. Pokud se pod větvičkou na Štědrý den políbíte, máte tak zajištěnou lásku na celý následující rok.

Stejně tak se traduje, že je jmelí jedovaté, což není zas tak úplně pravda. Při užití většího množství kuliček skutečně může dojít k otravě, nicméně nemusíte se jmelí bát a bez obav na něj můžete sahat.

„Z celé rostliny jsou při požití většího množství jedovaté jen kuličky. Při předávkování samozřejmě může dojít k jakési formě otravy. Je to jako s alkoholem, který naši předci vymysleli a užívali jako lék. Jeho nadměrná konzumace je ale, jak víme, pro lidský organismus škodlivá a předávkování může končit i smrtí,“ vysvětluje Jiří Kašík ze Zahradnictví Kašík. Více v článku na serveru Vitalia.cz: Jmelí je jedovaté. Asi jako alkohol.

Jak jmelí pomáhá?

Čaj ze jmelí

Jmelí bývá součástí čajů na snížení krevního tlaku. Posiluje srdeční sval a odstraňuje pocit návalu krve do hlavy, zejména v klimakteriu. „Reguluje vylučování žluči do střev a ovlivňuje činnost slinivky. Potlačuje chorobně zvýšenou činnost štítné žlázy a pomáhá i při léčbě některých projevů senné rýmy. Jmelí rovněž prospívá při léčbě nočního pomočování dospělých a bílého výtoku. Tlumí některé bolesti hlavy, závratě, působí antiskleroticky. Pomáhá při ženské i mužské neplodnosti, při pocitech strachu, nervozitě a epilepsii, zastavuje krvácení, přidává se do čaje na zastavení ženského krvácení a zvyšuje imunitu. V lidovém léčitelství se jmelí přisuzoval i protinádorový účinek,“ říká Jiřina Bortlíková z webu Kouzlo bylin.

Odvar proti křečovým žilám

Odvar ze sušeného jmelí používáme k omývání nohou při křečových žilách:

  • Tři lžíce sušeného jmelí zalijeme půllitrem vody, přivedeme k varu a necháme zhruba 20 minut louhovat.

Na sušení používáme jen mladé konce větviček bez silnějších stonků. Sušit můžeme v troubě při teplotě okolo 40 °C.

Kde jmelí seženeme

Pokud si netroufáte do koruny stromů, můžete si celoročně zakoupit sušenou nať v lékárnách (např. HERBATA, cena okolo 35 korun) nebo také v potravinových doplňcích.

  • Podporují srdeční činnost: např. tablety LIFTEA (cena okolo 130 korun). 
  • Proti vysokému tlaku: např. kapky FYTOS (cena okolo 130 korun), bylinný čaj Fytopharma (cena okolo 40 korun).
  • Na snížení cholesterolu: např. Cholesterol bylinné kapky Dr.Popov (cena okolo 80 korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).