Taky jíte zeleninu jen přepasírovanou přes čuníka?

Autor: SXC

V každém supermarketu je ovoce a zeleniny, až oči přecházejí. Zdálo by se, že konečně můžeme vybírat – i v zimě máme borůvky či maliny. Jenže Češi dají často přednost párkům.

V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě.

Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC) a popisuje to agentura ČTK. Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci. Průměrný Čech těchto potravin denně spotřebuje 253 gramů, do toho nejsou započítané džusy. Odborníci na výživu z WHO přitom doporučují, aby dospělý člověk do svého jídelníčku každý den zařadil nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny. Tuto doporučenou dávku zvládnou jedině Poláci s 577 gramy denně, dále pak Italové, Němci a Rakušané.

Nejméně zeleniny snědí Islanďané

Ještě méně ovoce a zeleniny než obyvatelé Česka podle EUFIC jedí Švédové, na samém konci je Island, kde se jich v průměru na obyvatele zkonzumuje necelých 200 gramů. EUFIC, nevládní organizace se sídlem v Bruselu, se ve své zprávě zaměřila na devatenáct zemí v Evropě.

Přečtěte si také: Ovocné džusy. Víte, co pijete? 

Zjistila, že spotřeba ovoce a zeleniny je vyšší na jihu kontinentu než na severu, z jižních zemí v průzkumu byla ale jen Itálie. V zemích ležících na severu lidé prý jedí více čerstvé zeleniny, na jihu jsou jejím zdrojem hlavně polévky.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že nedostatečný příjem ovoce a zeleniny způsobuje 14 procent úmrtí v důsledku rakoviny zažívacího traktu a 11 procent úmrtí v důsledku srdečních chorob. V Česku lékaři každý rok rakovinu tlustého střeva a konečníku odhalí u více než 8 tisíc lidí, zhruba 4,5 tisíce zemře. V počtu těchto případů se ČR pohybuje na prvních místech světového žebříčku. Odborníci se shodují na tom, že zdraví tlustého střeva ovlivňuje strava.