Hlavní navigace

Jistota není nikde: falšované masné výrobky byly v Tescu i Lidlu

19. 5. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Inspekce našla v Lidlu a Tescu falšované masné výrobky. Tentokrát šlo o guláš a párečky, v obou případech bylo ve výrobcích výrazně méně masa, než bylo deklarováno na obale.

Ať už jde o maso mražené, rybí, čerstvé, či snad dokonce sterilované, obchodníci hledají skulinky, kterými by nás ošálili. Ne všichni, to bezpochyby, ale závažné případy klamání se najdou. A v poslední době jsou nálezy stále častější.

Různé obchody, různé nálezy, všude se ale jednalo o falšování masa:
11. 3 Ahold Šunková cihla
15. 3. Kaufland Vepřové plátky na minutky
6. 5. Penny Market Herkules
18.5. Penny Market Turistický trvanlivý salám 100 g
A teď naposledy si potravináři posvítili na Lidl a Tesco. Jejich kontrole neunikl falšovaný Hovězí guláš v balení 500 g a MINIPÁREČKY CLASSIC.

Někteří zahraniční výrobci v potravině snižují podíl masné složky oproti informaci na obalu, respektive ji falšují jinou složkou. A nejen o pár gramů, ale když už, tak v řádu až desítek procent.

Aktuálně se z tržní sítě stahuje:

Coquette Hovězí guláš v balení 500 g

  • datum minimální trvanlivosti: do 9. 7. 2018
  • šarže: L 517090
  • výrobce: Dreistern-Konserven GmbH & Co
  • země původu: Německo

Výrobce na obalu uvedl, že výrobek obsahuje osmdesát procent masa. Laboratorní rozbor však ukázal, že masa je výrazně méně. Šlo jen 52,3 %. Nevyhovující vzorek inspekce odebrala v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s. „Na základě zprávy SZPI jsme si vyžádali veškerou výrobní dokumentaci včetně laboratorních rozborů od dodavatele ke kontrole. Krajská veterinární správa dále provedla odběr vzorků jiné šarže tohoto výrobku a dle předběžné zprávy z KVS byly všechny vzorky vyhovující. Na výsledky našich vlastních rozborů v tuto chvíli čekáme,“ řekla pro náš sesterský server Podnikatel.cz Zuzana Holá ze společnosti Lidl.

MINIPÁREČKY CLASSIC, Henryk Kania – MISTRZ MASARSKI Z PSZCZYNY – 170 g

  • dp: 23. 4. 2016
  • šarže: 104132071
  • vyrobeno pro: Masné výrobky KANIA CZ s.r.o.
  • země původu: Polsko

„Výrobce na obale uvedl, že výrobek obsahuje vepřové maso z kýty v množství 93 %, laboratorní rozbor dusíkovou metodou ale prokázal přítomnost masa pouze v hodnotě 78,2 %,“ uvedl Pavel Kopřiva ze SZPI. Nevyhovující vzorek inspekce odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s.

Zdroj: Potravinynapranyri.cz, SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).