Hlavní navigace

Jiří X. Doležal: Marihuana mi pomáhá i od deprese

27. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Ivana Dvorská
Není u nás známějšího kuřáka a propagátora marihuany než Jiřího X. Doležala. Reportér týdeníku Reflex je dalším, koho Vitalia.cz zpovídala v seriálu rozhovorů Dietní policie.

Jiří X. Doležal (45) pracuje v Reflexu bezmála dvacet let. Od začátku dost vyčníval, provokoval a psal o kontroverzních tématech. Postupem času ale zjistil, že v dnešní době už zájem o „úchylárny“ typu věšení lidí na háky upadá a začíná se věnovat mainstreamovějším tématům. „Na můj rozhovor s ministrem vnitra Pecinou reagovalo okamžitě 160 lidí, kdežto na reportáž o těch hácích jen jeden,“ vysvětluje.


Autor: Ivana Dvorská

Marihuanu kouří od svých sedmnácti, svým způsobem mu nahrazuje alkohol, který nepije (jako bývalý alkoholik doživotně abstinuje). Od dětství ho zajímají zvířata, hlavně plazi. Chová želvy a často o nich i píše. Před třemi lety začal amatérsky sbírat trilobity. Ale především, Jiří X. Doležal se loni oženil a to výrazně ovlivnilo jeho životní styl.

Myslíte si, že žijete zdravě?

V podstatě ano.

Proč si to myslíte?

Protože nepiju alkohol a poměrně hodně spím.

Co to je hodně?

Tak osm a půl, devět hodin denně. A kouřím hodně marihuany, a ta je léčivá.

Když je léčivá, k čemu vám pomáhá?

Marihuana má celou škálu léčivých účinků, především brzdí a zpomaluje Alzheimerovu chorobu.

A vy ji máte?

Ne, ale je mi pětačtyřicet let a je třeba začít s prevencí. Navíc, protože hodně kouřím tabák, u marihuany oceňuji, že nemá rakovinné účinky. A také uklidňuje a působí proti depresi.

Čtěte téma: Příprava na „Alzheimera“

Lidé nemocní Alzheimerovou chorobou si často nechtějí nebo nejsou schopní připustit, že by se právě u nich mohla projevit …

Jak se vám jako novináři vůbec daří spát osm až devět hodin denně?

Pracuji tolik, že mám čas spát osm až devět hodin denně. Do postele chodím rád nejpozději v jedenáct hodin večer.

Takže jste ranní ptáče.

To ani ne, jedenáct plus devět je osm hodin ráno. Když se třeba probudím v deset dopoledne, je ten den v háji, protože už nic neprožiju.


Autor: Ivana Dvorská

Říkal jste, že rád a často kouříte tabák a marihuanu. Jak dlouho kouříte?

Tabák od čtrnácti let, marihuanu od sedmnácti, a každodenně asi od roku 1996.

Kolik toho denně vykouříte?

Vykouřím asi jeden paklík tabáku a tři až pět gramů marihuany.

Přemýšlel jste někdy o tom, že byste přestal kouřit?

Ne.

Nikdy vás to nenapadlo? Nezpůsobuje vám to žádné problémy?

No blbě se mi dýchá, to je jasný.

Ani to vás nedonutilo zamyslet se nad tím, že byste přestal?

Ne, já to mám rád. Nekouřím jen tak. Kouřím, protože mi to chutná. Každá sranda něco stojí. Dokážete si představit, jak by v mém věku byl opotřebovaný třeba sportovec, který běhá na dlouhé tratě? Ten by už byl na vozíčku.

Čtěte téma: O lahodném nikotinu

Oblíbené rčení praví: „Kolik závislostí máš, tolikrát jsi člověkem.“

Jak často jíte, a máte ve stravě pravidelnost?

Pravidelně jím každý večer od deváté nebo desáté a tak v jedenáct končím. Mezi tím si nic nedávám, mám dietu. Držím ji asi měsíc, protože jsem ke konci zimy hodně přibral. Chybělo mi světlo, tak jsem jedl moc čokolády.

A předtím jste dodržoval snídani, oběd a večeři?

Ne, jedl jsem tak dvakrát denně, obvykle. Teď jím jenom jednou.

Jste v jídle hodně vybíravý?

Vybírám si jídlo, které mám rád. Vzhledem k tomu, že mám rád taková hutná jídla, velmi vítám to, jak se u nás rozmohly čínské restaurace.

Dáváte si pozor na to, jestli to, co jíte, je zdravé?

Zdravé? Co to znamená? Jako že to smrdí?

Ne, jestli to jsou potraviny, které by vám mohly zvýšit cholesterol nebo jinak škodit.

Tak nepiju benzín. Vy tady operujete s pojmem zdraví a zdravá strava. To je záležitost aktuální dietologické módy. To není nějaký pojem, který by byl nějak definovaný, to je móda. Za mého dětství se říkalo, a měl jsem to napsané na pravítku – „Vejce, máslo a chléb jsou vydatná večeře“. A dvacet let potom si těžko někde přečtete o tom, jak jsou vajíčka zdravá. Takže tyhle věci, které jsou teď v módě, neznám, takže nemůžu říct, zda jím zdravě.

Ale asi se shodneme na tom, že něco jiného je jíst bůček a něco jiného brokolici.

No, myslím, že ten bůček je snadno stravitelný. A že je zdravější než ta brokolice. Mám v sobě víc energie, víc tuku, takže si z něj tělo víc vezme.

Když nakupujete potraviny, sledujete na obalech, co obsahují a vybíráte si podle toho? 

Když kupuju džus, tak koukám, kde je napsáno bez konzervantů. A taky si poslední dobou kupuju nízkotučný jogurt. Kvůli té dietě. Dřív jsem si kupoval smetanový choceňský. Teď si kupuju Clever, ten je skoro bez tuku.

Dietu držíte kvůli sobě, nebo kvůli manželce?

Kvůli břichu.

Pokračování rozhovoru čtěte dále…

Lékař říká: JXD je výstřední, ale moudrý

MUDr. Jan Hnízdil se zabývá komplexní rehabilitací a psychosomatikou. Jak říká, nedokáže se smířit s tím, že by se situoval do role „policisty“ životního stylu a někoho známkoval, byť symbolicky. Proto jsme právě jeho požádali o komentář, bez „známkování“ a „doktorských rad“.

Hnízdil

Pan Doležal na mne vždycky působil výstředním, ale moudrým a vyrovnaným dojmem. Rozhovor s ním to potvrzuje.

Se svým životním stylem je spokojený, a tak je to správně. Sice kouří marihuanu, ale umí s ní zacházet. Je to určitě lepší než nezřízené chlastání. Se sportem to nikdy nepřeháněl. Naprosto s ním souhlasím. Závislost na vrcholovém sportu může napáchat na zdraví mnohem větší škody než závislost na nikotinu a marihuaně dohromady.

Přesto vypadá, že je v dobré kondici. Při cestách za trilobity a jejich dobývání má asi pohybu dost. Z rovnováhy se nedá vyvést ani „moudrými“ radami lékařů, ani rychle se měnícími vlnami dietologické módy. Řídí se heslem, co nám chutná, to nám neškodí.

Snad jen když ho bolí hlava, nemusel by hned sahat po ibuprofenu.

MUDr. Jan Hnízdil, Centrum komplexní péče Dobřichovice

…pokračování rozhovoru:

Když vás něco bolí, jdete s tím hned k doktorovi, nebo se snažíte vyléčit sám?

Když se bouchnu kladivem do nohy při sbírání trilobitů, a bolí mě to třeba tři dny, k doktorovi opravdu nejdu. Kdyby mě začalo intenzivně bolet levé oko, tak jsem tam hned.

Co vás tedy musí donutit k tomu, abyste k doktorovi zašel?

Když považuji, že jde o příznaky něčeho vážnějšího. Ale musím se přiznat, že se to už dlouho nestalo. Naposledy jsem měl psychózu z Lariamu.

Když nejde o nic závažného a řešíte ten problém sám, sáhnete spíš po léku, nebo léky raději neberete? Třeba při bolesti hlavy?


Autor: Ivana Dvorská

Vezmu si hned ibuprofen.

Chodíte na lékařské preventivní prohlídky?

Ano, protože mi to nařizuje zákoník práce.

Kdy jste byl naposledy?

Před měsícem.

Chodíte pravidelně k zubaři?

Ano.

Jak jste na tom s očkováním? Necháváte se očkovat dobrovolně?

Nechávám se velmi dobrovolně, každý rok proti chřipce.

A proti prasečí chřipce?

Ne. Když to hrozilo, vakcína nebyla k dispozici. Klaus tu svoji vakcínu odmítl a já jsem psal článek, že ji mohl dát mně, že si ji vezmu rád. Ale neodpověděl mi a mezitím hrozba té pandemie nějak vyčpěla.

Jakým způsobem relaxujete, a dokážete úplně vypnout od práce?

Kouřím marihuanu. A sbírám trilobity, ale to je těžká fyzická práce, to se nedá nazvat relaxem. Ale je to jiná činnost než ta, co mě živí.

Sportujete?

Máme se sportem dobré vztahy. Nevyhledávám ho. Je to stejné jako s pletením, to také nemusím. Nebo háčkování. Nikdy jsem nesportoval a nikdy jsem taky nepletl a neháčkoval. Jako kluk jsem nehrál ani fotbal, ani basket, nezajímalo mě to.

Jste spokojený se svým životním stylem?

Zaplať pánbůh ano.

Jak dlouho myslíte, že tady ještě budete?

No tak za takové blbé období považuji tu sedmdesátku, tam jde spousta lidí najednou do háje – ať už do smrti, nebo do demence. Ale jsou lidi, co vydrží mnohem déle. Mám souseda, kterému je 99 let.

Taky kouří marihuanu?

Ne, ten jenom chlastá. Teď se při výzkumech dlouhověkosti na Kubě ukázalo, že nejdéle žijí ti, co kouří pět až šest doutníků denně a pijí k tomu denně půllitr kubánského rumu. Ti se běžně dožívají stovky. Já nepiju, ale zase jsem dost prouzený tím kouřením, tak doufám, že se tu ještě nějakou dobu zdržím.

Dietní policie:

Kukura

Juraj Kukura: Žít zdravě je hrozně nudné

„Nejpříjemnější na světě je hřích, zatímco to zdravé hřích není,“ říká v rozhovoru matador českého, slovenského i světového filmu. „Znáte ten vtip, jak přijde člověk do pekla, a tam všichni jedí, pijí, šampaňské a kaviár, jsou tam plné bary, a najednou se tam objeví manželé…“

Nosek

Jaromír Nosek: Spím čtyři hodiny denně, víc nepotřebuju

Typický filmový záporňák hodně pracuje: „Jsem tak trochu workoholik, i když mám volno, na víc než pět hodin spánku denně se stejně nedostanu…“


Alice Nellis: Nemám čas vysedávat po doktorech

Její nejnovější film Mamas & Papas o moderním rodičovství právě běží v kinech a jeho autorka říká: „Jakmile přijdu domů, čekají mně tam moje dvě malé děti, takže nevím, co je náročnější. Relaxuji asi prací.“ 


Kateřina Kalistová: Chybí mi bio supermarkety

Předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je vyznavačkou biopotravin: „Určité zlepšení v nabídce tu je.“




Jolana Voldánová: Překvapuje mě účinnost homeopatik

Známá televizní moderátorka kouří, věří homeopatikům a bolesti se snaží zbavit co nejdříve: „Rozhodně nejsem z těch, kteří by čekali, zda je to přejde samo.“


Kateřina Fričová: Nás kuřáky by měli začít chránit

K programové ředitelce ČT cigarety neodmyslitelně patří: „Kouření je hnusné, to vím… Ale musím říct, že to byl smutný život, bez cigaret.“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).