Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.

Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují vaření, ale podle odborníků, které oslovila ČTK, by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny. 

„Používejte raději čerstvé, sezónní, kvalitní potraviny a dělejte s nimi co nejmenší ‚brikule‘ tak, jak to dnes doporučuje většina špičkových šéfkuchařů. To je nejlepší. Lidé by si měli sami rozhodnout, zda suché směsi používat. Já říkám, že to je zbytečné,“ říká Václava Kunová ze Společnosti pro výživu. Občasná konzumace jídla připraveného ze suchých směsí podle odbornice ale zdraví neuškodí, jestliže je jídelníček jinak celkově vyvážený a nezapomínáte ani na pravidelný přísun zeleniny a ovoce.

Lidé trpící nadváhou by si při vaření ze sušených směsí měli podle obezitologa Štěpána Svačiny všímat především složení konkrétního výrobku, ne všechny podle něj mohou uškodit. Záleží na míře konzumace a způsobu přípravy konkrétního pokrmu. Server STOBklub, který informuje o hubnutí a zdravém životním stylu, doporučuje raději se vyhnout například přílohám v prášku a některým směsím na omáčky a dorty.

Pečeme s polyfosfáty


Autor: SXC

Muffiny ze směsi, nebo domácí?

Z polotovarů na pečení se v současnosti mohou připravit nejen buchty, perník či bábovky, ale i krémové dorty, čokoládové brownies nebo muffiny. Odbornice na výživu upozorňuje, že obsahují polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí.

Problematické jsou i přílohy a omáčky. „U některých bramborových kaší je problém s větším množstvím kuchyňské soli a vysokým glykemickým indexem,“ upozorňuje Václava Kunová. „Tím, že je kaše z technologicky vysoce upravených brambor, je pro dítě se sklonem k obezitě nebezpečná tak, že může vést k následnému neuvědomělému přejídání,“ doplnila.

Sušené omáčky zase mívají velké množství solí a aromat. Především děti pak nejsou kvůli tomu schopny rozeznat základní chutě potravin. Sušené směsi proto podle předsedkyně společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové nemají maminky při vaření pro děti používat vůbec.

Když už, tak dražší a kvalitnější

Podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy je zapotřebí se informovat o složení výrobků, dražší obvykle bývají kvalitnější. „Mají vyšší podíl sušeného koření, nižší podíl soli, nižší podíl glutamátu a vyšší podíl původních složek, třeba i sušeného masa. Kdežto levné směsi jsou většinou postaveny na velkém množství soli, glutamátu a látek, které organismu příliš mnoho nepřinášejí,“ uvedl Pavel Suchánek. 

Ze sušených a instantních směsí se vaří a peče nejen v domácnostech, ale i v některých školních a závodních jídelnách i nemocnicích. Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů v ČR Miroslava Kubce tyto suroviny zajišťují do jisté míry kvalitu i to, že jídlo pokaždé stejně chutná. „Záleží na kuchaři, jak se směsí pracuje, zda k ní například přidá i zeleninu,“ dodal. V kuchyních špičkových hotelů ale podle Miroslava Kubce pro sušené směsi místo není.

Zdroj: ČTK

3 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 5. 2. 2012 10:42