Hlavní navigace

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

24. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / NGi, podle licence: Public domain
Drobné bobuloviny jsou symbolem prázdnin a léta – jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, brusinky a zejména borůvky. Navíc mají protirakovinný potenciál. Proč jsou tak zdravé?

Dostatečný příjem ovoce a zeleniny je jedním z faktorů, které se příznivě uplatňují na našem zdraví. Výživová doporučení vycházejí z předpokladu, že osmdesáti procent civilizačních onemocnění (nemoci srdce a cév, cukrovka II. typu,…) a čtyřiceti procentům rakoviny by bylo možné předejít zdravým životním stylem, do kterého patří i pestrý talíř s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny. Pro naše zdraví potřebujeme mimo jiné vyvážené množství antioxidantů – optimálně z našeho talíře. Nadbytek volných radikálů napadá a poškozuje DNA – tedy naše geny, ohrožují buňku jako takovou a dochází k poškození tkání a orgánů. Oxidační stres je pokládán za významný faktor vedoucí k onemocněním srdce a cév – ateroskleróze, cukrovce, revmatoidní artritidě či nádorovému onemocnění.

Mnohem více než „jen“ antioxidanty

Drobné ovoce z našich zahrádek a lesů je výjimečným zdrojem polyfenolů s výrazným protirakovinným potenciálem. Řada látek nutričního původu obsažených v bobulovinách nemá jen již známý antioxidační potenciál, ale předmětem zkoumání jsou další mechanismy, které se uplatňují v prevenci rakoviny. Stále přibývá důkazů o tom, že bobuloviny působí ochraně proti vzniku nádorů trávicího ústrojí – rakoviny tlustého střeva, slinivky břišní, jícnu, žaludku, dutiny ústní, ale i proti rakovině prsu, děložního čípku, vaječníků a močového měchýře.

Za bobuloviny v užším slova smyslu považujeme právě tyto symboly prázdnin a léta – jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, brusinky a zejména borůvky. 

Zdravotní potenciál drobného ovoce

Maliny a jahody obsahují polyfenol kyselinu ellagovou, jejíž kancerostatický vliv je zkoumán na laboratorně kultivovaných rakovinných buňkách. Kyselina ellagová má obdobné účinky jako některé složky zeleného čaje a některé látky vyvíjené farmaceutickým průmyslem, jejichž cílem je zabránit buňkám vytvářet cévní síť pro zásobování nádorů. Jahody a maliny si tedy zaslouží zvláštní pozornost. Dalšími látkami ze skupiny polyfenolů jsou anthokyanidiny, tyto pigmenty jsou významně zastoupeny zejména v malinách, borůvkách a ostružinách a mají silný antioxidační potenciál, dále pak proanthokyanidiny v brusinkách a opětovně v borůvkách.

Jahody a jahodník se k léčebným účelům používaly odedávna. Indiáni kmene Ojibwa (Severní Amerika, východně od Ontaria) používali výluh z listí jahodníku při trávicích problémech. Jahody byly odedávna používány i k omlazení pleti. Jahodník roste planě v rozmanitých oblastech celého světa a jahody již konzumovali Římané. Pěstovat se jahody začaly až kolem 14. století ve Francii, kde byly součástí nejen královských zahrad. Jahody, které známe dnes, přivezli až na počátku 17. století francouzští cestovatelé z Jižní Ameriky a křížením vznikl předek jahodníku pěstovaného v dnešní době.

Borůvka léčivka

Obdobnou historií se mohou pochlubit i borůvky, které také používali američtí indiáni nejen jako potravu, ale především jako léčivo – odvar z kořenů i listů, borůvkový květ i plod. Borůvky jsou velmi oblíbené pro nás konzumenty pro své lahodné senzorické vlastnosti a patří k bobulovinám s nejbohatším zdrojem polyfenolových sloučenin s antioxidační aktivitou jako jsou flavonoidy – flavonoly, flavany, antokyany a proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Podobně jako i další druhy drobného ovoce borůvky obsahují řadu vitamínů a minerálů. Je to vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, K a z minerálů je to zejména draslík, fosfor, hořčík, vápník a ve srovnání s ostatními druhy bobulovin jsou borůvky i zdrojem manganu.

Plody borůvek mají řadu příznivých léčebných účinků – podporují hojení tkání, chrání cévy, působí při léčbě střevních potíží, zlepšují zrak, mají své využití jako podpůrný prostředek v terapii cukrovky a premenstruačního syndromu. Lesní i kanadské borůvky našich zahrádek jsou svým obsahem cenných látek velmi podobné.

Galerie: Co je co – borůvka, brusinka a jejich zámořské varianty

Blízké příbuzné borůvek jsou nakyslé brusinky. Použití brusinek je o něco skromnější – v našich krajích ke svíčkové, Američani k neodmyslitelné krůtě. Nejen v lidovém léčitelství se brusinky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě a prevenci zánětů močových cest a ledvin. Dnes již existují data, která ukazují na fakt, že látky obsažené v brusinkách brání bakteriím se přichytit v močových cestách, a tím se podstatně snižuje riziko infekce.

Aktivní ochrana zdraví

Borůvky a další bobuloviny nemusíme v dnešní době jíst jen sezónně, ale i zmražené plody můžeme využívat v našem jídelníčku a celoročně je tak přidávat např. do jogurtů. Je to nejjednodušší a nejpřirozenější způsob aktivní ochrany zdraví. Jedinečné složky přítomné nejen v drobném ovoci mohou díky svému biochemickému složení s vysokou nutriční hodnotou předcházet řadě onemocnění. Můžeme tak tedy vhodnou skladbou jídelníčku ovlivnit své zdraví. Drobné ovoce si zaslouží přednostní místo ve stravovacím režimu zaměřeném na prevenci rakoviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka-internistka se dlouhodobě specializuje na výživu, obezitologii a metabolická onemocnění. Zabývá se terapií obezity a nutričním poradenstvím. Pravidelně se účastní odborných akcí a přispívá do řady médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).