Hlavní navigace

Jídlo pro děti v restauracích: není z čeho vybírat

11. 1. 2010

Sdílet

Návštěva zoologické zahrady, aquaparku, pobyt v hotelu, rodinný výlet – to člověku snadno vyhládne. Pozdní oběd v restauraci po příjemně stráveném odpoledni tak může být pěkným zakončením celého dne s rodinou. Ale jaké jídlo a servis čekají na děti v restauracích? Málokterý podnik je na nejmenší zákazníky připravený.

Velké procento českých dětí má problémy s nadváhou či obezitou a nabídka jídel v restauracích tomuto nelichotivému trendu nahrává. Nejčastěji naleznete v nabídce smažené hlavní jídlo se smaženou přílohou. Rybí prsty, smažený  sýr, hranolky, špagety s kečupem. Občas je možné vybírat i ze sladkého menu, ale většinou jde jen o palačinky, tedy vesměs jídla, která nejsou nijak náročná na přípravu a stačí je jen vyndat z mrazáku, případně rychle smíchat z několika surovin.

Jídlo

Zeptala jsem se, jak stravování na výletech s dvěma dětmi ve věku deset a dvanáct let řeší moje kamarádka, pětatřicetiletá Helena o které vím, že o skladbě jídelníčku z hlediska výživových hodnot přemýšlí: „Když jedeme do města, které neznám a nevím, která restaurace je dobrá, je to vždycky volba naslepo. Vadí mi, že se děti snaží odbýt – žádná zelenina, všechno smažené a kvalitní maso žádné,“ říká. „Všechno je to do sta korun, ale cena by neměla být základním měřítkem. Takže zkrátka vybírám z celého jídelníčku, a i když vím, že tu porci děti nesnědí, radši jim zaplatím kvalitní jídlo s vyšší cenou.“

Smažený sýr, palačinky, hranolky

Pokud otevřete jídelní lístek třeba v restauraci Na Kocandě v Telči, najdete zde samostatnou část nazvanou „Dětská jídla“. Vybírat si můžete z několika pokrmů: smažené filé, smažené kuřecí nugety nebo smažený sýr. Jako příloha jsou v jednom případě brambory, ve zbylých dvou hranolky. Nejvhodnější se tak jeví poslední pokrm z nabídky, označený jako „dětská svíkajda“, tedy svíčková. „Jídla ve speciální kategorii jídelníčků označená jako „pro děti“ značí většinou jen to, že jde o poloviční porci a pokrm není pálivý,“ krčí rameny výživový specialista Petr Horáček. „Nepřemýšlejí o tom, co dětem chutná, zaměření na malé strávníky končí při vymýšlení názvů jídel podle pohádkových postaviček,“ doplňuje.

Jste spokojeni s nabídkou dětských jídel v restauracích a fastfoodech?

Například restaurace Trisia v Třinci nabízí celkem pět jídel pro děti. Ovšem tři z nich jsou palačinky, pokaždé se šlehačkou, ale jednou s čokoládou, podruhé s jahodami a třetí varianta nabízí zmrzlinu. Další nabídkou je smažený řízek a brambor maštěný máslem nebo krupicová kaše. Jestliže se tedy snažíte, aby jídlo pro vaše dítě mělo alespoň nějakou výživovou hodnotu, vyberte mu raději z „dospěláckého“ menu.

Zcela opačným směrem jde restaurace Aura v Brně: dětem nabízí kukuřičnou kaši, dušenou zeleninu s kuskusem, sladké pohankové placky s medem nebo těstoviny s máslem a perníkem. Dostatečná porce a ceny velmi přijatelné, od 40 do 75 korun. Bohužel, takových podniků je pořád ještě málo, přitom i tady platí, že jsou-li rodič i malý strávník spokojeni, přijdou znova.

Nechutná? Tady je sůl a kečup

Největšími prohřešky v dětském stravování v pohostinství je – mimo jídel připravovaných na velkém množství oleje – také hodně soli, která zadržuje vodu v těle a způsobuje otoky, dále takřka žádná zelenina, která je nabízena pouze ve formě oschlé oblohy, málo pokrmů z masa a dochucovadla – kečup a tatarská omáčka. Některé kečupy obsahují více cukru než zmrzlina a v tatarce bývá worchesterová omáčka, pro děti nevhodná.

Jídlo

„Přijde mi, jako by kuchaři neměli žádnou fantazii a opisovali od sebe. Pro děti bych volil libové kvalitní čerstvé maso nebo třeba rizoto, škubánky s mákem či kynuté knedlíky s ovocem, ale to najdete málokde,“ říká Petr Horáček. „Navíc pokud máte problém s tím, že vaše dítě není žádný velký jedlík, chce ho to trochu motivovat, jídlo mu nazdobit a to je pro řadu kuchařů zbytečné piplání a zdržování,“ dodává zklamaně.

Samotné prostředí restaurací rodinám s dětmi také moc nenahrává. Někde se nevejdete s kočárkem, nebo ho musíte nechat bez dozoru pod schody, kuřácká část bývá od nekuřácké oddělená pouze cedulkou na stole, dětská židlička je jen jedna a o dětském koutku si můžeme nechat zdát. Pokud si tedy chcete po jídle ještě vychutnat kávu, váš potomek se už nudí, kope nohou do stolu a tak nezbývá než zaplatit a odejít.

Přečtete si téma: Nejlepší svačina? Z domova!

Fastfoodové řetězce se chlubí speciálním menu pro děti s hračkou. Plastové zvířátko s rumba koulemi jistě zaujme, ale k němu se zase servírují smažené kuřecí nugety, hranolky nebo hamburger. Nejlepší volbou je tortilla s kuřecím masem a zeleninou. Rychlé občerstvení má nespornou výhodu – jídlo dostanete během minuty. Stravování v něm bych ale volila pouze jako variantu v nouzi, když vás tlačí čas a z dětského břicha se ozývá kručení.

Stravování svého dítěte znáte nejlépe vy sami a jakým směrem se budou do budoucna ubírat jeho návyky, ovlivňujete právě vy. Mějte na paměti, že malé dítě si bere jako vzor své rodiče a proto co jíte vy, bude chtít i váš potomek. Jestliže vidí, že sami třeba nejíte zeleninu, jen těžko vám bude věřit, že je hodně zdravá.  A při příštím obědvání mimo domov zkuste vybírat pečlivě. Přece jen jde o vaše dítě a vaše peníze.

Ilustrační foto: SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).