Hlavní navigace

Jezte rýži, snížíte cholesterol

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Rýže pomáhá snížit zvýšený cholesterol, ale také tlak a hodnoty cukru. Nejcennější je rýže natural. Léčivý je především rýžový škrob.

Rýže je rostlina dorůstající do výšky jednoho metru, pochází z Asie. Ke svému růstu potřebuje dostatek vláhy.

Co z rýže využíváme k léčebným účelům

Léčivý je především rýžový škrob.

Co rýže obsahuje

Rýže je cenným zdrojem polysacharidů, vitamínů skupiny B, dále hořčíku, fosforu, draslíku a selenu.

Léčivé účinky rýže

Nejcennější je rýže natural (tedy neloupaná), její pravidelná konzumace pomáhá snížit hladinu cholesterolu, krevního cukru, krevního tlaku. Proto je výbornou potravinou pro hypertoniky a diabetiky.

Dále prospívá střevům, ledvinám a pokožce. Čistý rýžový škrob má výrazný ochranný vliv na sliznice trávicího ústrojí, ovlivňuje také přenos léčivých látek v trávicím systému a jejich rovnoměrné vstřebávání.

TIP: Rýžový škrob můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy.

Druhy rýže podle technologické úpravy:

  • Neloupaná rýže – na trhu málo obvyklá, zrna jsou jen vymlácená – bez odstraňování slupky. Je nejbohatší na vlákninu a mikroživiny, ale vaří se déle.
  • Přírodní rýže („natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně obroušenou) slupku a neporušený klíček, obsahuje proto vysoké množství vitaminů B1, B2, B6, E, hořčíku, fosforu a vápníku. Kvůli vyššímu obsahu tuku snadněji žlukne. Má oříškovou chuť, vaří se déle (cca třicet minut), potřebuje více tekutiny a i po uvaření je pevnější na skus.
  • Leštěná (bílá) rýže – loupáním a poté broušením (leštěním) je zbavena nejen vnější slupky, ale i klíčku a povrchové vrstvy zrna. Je trvanlivější, nežlukne tak snadno, ale ztrácí značný podíl vitamínů a minerálních látek.
  • Předvařená rýže – z bílé loupané rýže působením zvýšené teploty bez přidání vody. Vaření trvá cca jen deset minut, ale má nízký obsah živin.
  • Rýže parboiled – upravená zvláštním postupem, při vaření se nelepí, vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vyluhují. Doba vaření je kratší než u rýže natural.

Co ovlivní technologie zpracování rýže? Více v článku.

S použitím: Bezpečnost potravin: A-Z slovník pro spotřebitele

Rýžové receptury

Rýžový nápoj pomáhá při průjmu

  • Potřebujeme: půl lžičky rýžového škrobu, špetku soli, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Škrob přelijeme vroucí vodou a vše necháme deset minut odpočívat. Poté nápoj po douškách vypijeme.

Rýžovo-zeleno-kopřivový čaj snižuje cholesterol, tlak i cukr

  • Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního sypaného zeleného čaje, 1 lžíci na prášek namleté rýže natural, 1 lžíci kopřivy, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Všechny uvedené přísady přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Doporučená délka této pitné procedury jsou tři týdny.

Rýžovo-ovesno-lněný čaj při Crohnově chorobě

  • Potřebujeme: 1 lžičku rýžového škrobu, 1 lžíci drcených ovesných vloček, 1 lžíci drcených lněných semínek, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Vločky, len a škrob přelijeme vroucí vodou, vše necháme patnáct minut louhovat. Poté přecedíme (vločky, len i pohanku vymačkáme), nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento postup provádíme denně po dobu osmi týdnů.

Rýžová očistná kúra

Detoxikace organismu pomocí rýže je výbornou očistnou procedurou. Po dobu sedmi dnů konzumujeme v neomezeném množství pouze nesolenou rýži natural a k ní pijeme dva a půl litru vlažné vody, nic víc.

Rýžová kosmetika

Rýžová koupel snižuje svědění pokožky (při ekzému, lupénce, kožních alergiích)

  • Potřebujeme: 1 šálek rýžového škrobu
  • Postup: Škrob přidáme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat dvacet minut. Po této kúře je vhodná dvacetiminutová relaxace v teplé přikrývce. Tuto proceduru opakujeme pět dní po sobě.

Pleťová maska z rýžového škrobu na mastnou pokožku

  • Potřebujeme: 1 lžičku rýžového škrobu, 1 dl vlažné vody
  • Postup: Škrob rozmícháme ve vodě, vše necháme pět minut odpočívat, vzniklou směsí potřeme obličej a vše necháme patnáct minut účinkovat. Poté opláchneme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).