Hlavní navigace

Jezte chleba. Zhubnete a budete mít lepší náladu

12. 11. 2009

Sdílet

Chlebem můžete bojovat proti špatné náladě. A zároveň budete hubnout. Vědci totiž zjistili, že strava s vysokým podílem uhlovodanů a nízkou hladinou tuků je příznivá jak pro vaši dietu, tak pro vaše duševní zdraví. Budete se zkrátka cítit šťastnější.

Australští vědci založili svou studii na výzkumu 106 lidí s nadváhou nebo obezitou ve věku od 24 do 64 let. Jedna skupina držela nízkotučnou dietu s vyšším podílem uhlovodanů, tedy chleba, rýže, těstoviny, a druhá naopak dietu s nízkým podílem uhlovodanů, ale vyšší mírou tuků,  jedla tedy více masa a mléčných výrobků, uvedla agentura ČTK.

Různá dieta, různé výsledky

chleba

Úbytek váhy byl u všech účastníků stejný. Každý v průměru ztratil 13,7 kilogramu. Rozdíl byl však v tom, že ti, co jedli méně tučných jídel, byli méně náchylní k rozčilování, depresím a nepřátelskému chování. Špatnou náladu měla skupina, která konzumovala více masa a mléčných výrobků. Změny chování bylo možné sledovat už po osmi týdnech diety.

„Za rok byl viditelný příznivý efekt stravy s nižším podílem tuků ve srovnání se stravou s nízkým podílem uhlovodanů na náladu lidí s nadváhou nebo obezitou,“ uvádějí vědci ve zprávě uveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine.

Vědci také zjistili, že dodržování tohoto způsobu stravování po celý rok mělo příznivý dopad na paměť, která se během roku zlepšila, ale rychlost duševních procesů zůstala v podstatě nezměněna, napsala ČTK.

Máte špatnou náladu, když držíte dietu?

Čtěte také: Jak jíst v krizi a neztloustnout

Na obezitu se i umírá

V České republice trápí obezita asi 25 procent žen a 22 procent mužů. Nadváha je tak obecně problémem pro více než 50 procent populace středního věku. Je to nemoc, která je na vzestupu zejména v poslední dekádě minulého století a objevuje se ve většině ekonomicky vyspělých zemí.

Za obezitu u žen ale můžou i geny. Dokázal to nedávný projekt VZP, který zmapoval u českých žen genetické vlohy k onemocnění. „Třetina Češek zdědila vlohy k osteoporóze, 40 procent k obezitě a zhruba stejné procento k nemocem srdce a cév," informoval agenturu ČTK ředitel VZP Pavel Horák.

Pilotní projekt VZP by měl pomoci k včasné diagnostice vážných nemocí, a tou obezita bezesporu je. Možná budete překvapeni, ale chronická onemocnění, u nichž je základní příčinou právě obezita, způsobila ve světě 60 procent z 56,5 miliónů hlášených úmrtí.

Napsali jsme: Staneme se národem otesánků?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).