Hlavní navigace

Jestli jste plodná, zjistíte za tisícovku

26. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/dw-lifestylefotografie, podle licence: Public domain
Oddalování těhotenství do věku nad třicet, třicet pět let s sebou nese řadu komplikací. Dnes si však včas můžete nechat zjistit, zda jste plodná či máte potíže s plodností.

Počet neplodných párů v České republice rychle roste. Zatímco dříve se s neplodností potýkaly spíše ženy, v posledních letech se příčina přesouvá i na muže. Sperma by si měli nechat zmrazit hlavně ajťáci a úředníci. I když máte ale doma, dámy, farmáře či automechanika, nemusíte zůstat v klidu. Zvláště pokud vaší drahé polovičce dost chutná, s obézním mužem jen tak neotěhotníte.

Potíže ale nejsou jen na straně mužů, neustálé oddalování vhodné doby pro první dítě vede ke komplikacím s početím i u žen. Pokud je vám kolem třiceti let, nemáte dítě, ale v budoucnu ho plánujete, zjistěte včas, jak jste na tom s plodností. Studie ukazují, že tři čtvrtiny žen v reprodukčním věku zajímá, v jakém stavu se nachází jejich plodnost. Osmdesát procent z nich také uvádí, že pokud by během vyšetření zjistily nepříznivý výsledek, začaly by se o dítě snažit aktivně.

Proto je na vzestupu preventivní testování a vyšetření, které odhalí případné potíže s plodností a navrhnou vhodná řešení. „U pacientek zvažujeme nejen věk, BMI a laboratorní hormony (AMH – Antimülleriánský hormon, DHEA, FSH, LH a hladiny dalších hormonů a vitaminů), ale především vycházíme ze skutečného funkčního stavu reprodukčního systému – ten nejlépe poznáme analýzou menstruačního cyklu a pomocí cíleného ultrazvukového vyšetření, během kterého se zaměřujeme například na počet antrálních folikulů,“ vysvětluje Ondřej Matěna Institutu reprodukční medicíny Unica.

Počet vajíček začíná klesat již od 6. měsíce vývoje ženského plodu v děloze a nezastaví se v průběhu celého reprodukčního života ženy. „Tento pokles začíná být závažnější po 35. roce věku, kdy navíc dochází k vyčerpání zejména těch kvalitních oocytů,“ konstatuje Ondřej Matěna.

Obezita a kouření jsou problém

Na zásobu vajíček má vedle věku negativní vliv i kouření, vysoké BMI a operace na vaječníku, případně endometrióza. Oproti tomu za klesající kvalitou vajíček stojí především věk a žena ji ani zdravým životním stylem nemůže nijak ovlivnit. „S každým rokem ubývají ve vaječníku geneticky kvalitní vajíčka, a tak dozrávají a uvolňují se vajíčka geneticky nekvalitní. S tím pak roste počet spontánních potratů a klesá šance na otěhotnění i donošení zdravého dítěte,“ upřesňuje Ondřej Matěna.

Laboratorní vyšetření, které určuje hladinu Antimülleriánského hormonu, hodnotí zásobu folikulů, tj. malých cyst obsahujících vajíčka. Čím je hodnota AMH vyšší, tím vyšší je i počet folikulů a tedy i vajíček. Pro úspěšné početí mohou být významné i hladiny vitaminu D a stav štítné žlázy. Ženy s nedostatkem vitaminu D a s vysokými hodnotami TSH (tj. sníženou funkcí štítné žlázy) mají podle studií vyšší riziko potratů v prvním trimestru, a to jak při spontánním početí, tak při IVF léčbě.

Základním vyšetřením pak zůstává vaginální ultrazvuk, během kterého lékař zjišťuje skutečný stav vaječníků a může sledovat růst folikulů. Vstupní pohovor, testy a vyšetření probíhají v jednom dni a zaberou asi jednu hodinu. Základní představu získá pacientka ihned, výsledek laboratorních testů se pak dozví do dvou týdnů. Cena za indikaci se pohybuje do tisíce korun.

Početí neodsouvejte na příliš pozdní období

„Pro všechny ženy platí, že je lepší počít nebo plánovat početí co nejdříve, ne vždy to ale jejich situace umožňuje – pro tyto pacientky může být řešením preventivní zamražení vajíček. Pokud během vyšetření zjistíme konkrétní potíže, jsme samozřejmě schopni doporučit i adekvátní léčbu daného problému,“ říká Ondřej Matěna a dodává:

„Toto vyšetření a testy považujeme za vhodné především u mladších žen, kolem třiceti let, které ještě zvažují, zda budovat kariéru, cestovat nebo se věnovat zakládání rodiny. V okamžiku, kdy se ukáže, že by za pár let už mohly mít s početím potíže, většina žen své priority přehodnotí ve prospěch rodiny.“ 

Odborná spolupráce

MUDr. Ondřej Matěna

IVF specialista pracoval sedm let na gynekologicko-porodnickém oddělení, kde se kromě praktického porodnictví a gynekologie výrazně věnoval náročným endoskopickým výkonům a je také spoluautorem mnoha odborných sdělení z oblasti řešení problémů v laparoskopické operativě. Po získání atestace byl vedoucím lékařem operační gynekologie a porodního sálu v Nemocnici Vyškov a cenné zkušenosti s řešením náročných onkologických stavů získal při stáži v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Zdroj: TZ Unica

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).