Hlavní navigace

4 tipy, jak se vyhnout letním depresím

5. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Deprese a chmurné myšlenky má většina z nás spojeny s podzimem, který je typický sychravým počasím. I během léta můžeme snadno upadnout do deprese. Jak si léto maximálně užít a vyhnout se negativním emocím? Přinášíme vám několik užitečných tipů.

Letní deprese (s lehkou depresí pomohou i přírodní antidepresiva) skutečně není tak častá jako ta podzimní či zimní. Podle zjištění vědců z Georgetown University School of Medicine tvoří asi jen desetinu všech případů takzvané sezónní deprese. Neznamená to však, že by důsledky letních depresí byly méně závažné.

I v létě na lidi totiž čeká řada nástrah, které mohou vést ke špatné náladě, apatii a v horším případě i k vážným psychickým problémům.

Nejčastější příčiny letních depresivních nálad:

  • Dlouhotrvající vysoké teploty, které lidský organismus vyčerpávají.
  • Nedostatek peněz na letní dovolenou.
  • Vztahové problémy.
  • Práce v kanceláři a nedostatek slunečního záření.

Tip č. 1 – Dopřejte si sluneční paprsky v práci i po ní

Je všeobecně známo, že slunce dokáže člověka nabít pozitivní energií. Dostatek vitamínu D, které lidské tělo ze slunečních paprsků získává, má tak pozitivní vliv i na psychiku. Vitamín D totiž pomáhá vytvářet serotonin, který blahodárně působí na lidský metabolismus a pomáhá v boji s chmurnými náladami.

Není tak divu, že skupinou, které v létě hrozí deprese nejvíce, jsou lidé pracující v kancelářích. Studie totiž ukázaly, že téměř 80 % kancelářských pracovníků nestráví během pracovního dne venku ani hodinu.

Řešení:

  • Připravený oběd si můžete například sníst v parku místo v tmavé kantýně.
  • Kolegům můžete navrhnout, aby se každodenní porada konala venku na lavičkách.
  • Pokud nemáte možnost jít ven, postačí i několikaminutová pauza na balkóně. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, protáhnete se a ulevíte unavenému mozku.
  • Cestou domů se rozhodně neschovávejte v hromadné dopravě. Pokud to jde, projděte se městem a vychutnejte si pořádnou denní dávku slunečního záření.

Nezapomeňte, že i při krátkém pobytu na slunci byste měli použít vhodný opalovací krém.

Tip č. 2 – Odkládané problémy na dovolené neřešte

Dovolená je vrcholem letní sezóny, na kterou se většina lidí těší celý rok. Plánování dovolené i pobyt samotný se ale může změnit v nepříjemný zážitek, který může být velkou prověrkou vašeho partnerského vztahu.

Pokud partneři celý rok odkládají řešení důležitých věcí a problémy zakopávají pod postel, je velmi pravděpodobné, že právě na dovolené vše vybouchne. Chvíle odpočinku se tak jednoduše mohou změnit v týden plný hádek a stresu, což často vede i k ukončení vztahu.

Řešení: Problémy proto řešte ihned, když nastanou, a vše podstatné si před dovolenou vyříkejte. Bát se nemusíte ani drobné změny, vyrazit si můžete například s partou kamarádů nebo s rodiči. Nepovedená dovolená totiž vaší psychice určitě neprospěje.

Stopněte stres:

Tip č. 3 – Uzpůsobte plány na léto svým finančním možnostem

Špatná nálada a deprese také často vychází z pocitu, že vaše plány na léto nejsou ani zdaleka tak zajímavé a dobrodružné jako plány lidí ve vašem okolí. Nemáte na letenku do Ameriky a o dovolené u moře si můžete nechat jen zdát? Pak vás možná zaujme, že právě nenaplněné očekávání z dlouho plánovaných luxusních dovolených jsou velmi častým zdrojem chmurných nálad.

Řešení: Naplánujte si výlety po okolí nebo kratší dovolenou ve vaší cenové relaci. Uměle naaranžované fotky známých, které denně vídáte na sociálních sítích, berte s velkou rezervou. Stejnou pohodu totiž můžete zažít i v českém kempu, stačí mít správný přístup.

Tip č. 4 – Obklopte se lidmi, kteří vás mají rádi

Léto je obdobím plným letních flirtů, romantických večerů u táboráku a exotických zážitků, na druhé straně je ale léto také obdobím rozchodů a depresivních myšlenek těch, kteří jsou aktuálně bez partnera.

To, jakým způsobem je k nám dodávána láska, významně ovlivňuje způsob, jakým mozek generuje různé druhy myšlenek. Pokud tak člověk nemá dostatečný přísun lásky, může snadno upadnout do deprese.

Řešení: Pamatujte na to, že přísun lásky nemusí nutně pocházet od partnera. Pokud tak nemáte toto léto nikoho do páru, nezoufejte. Léto je přece ideální příležitostí pro setkání s rodinou, dlouholetými přáteli i se všemi, na které nemáte přes rok čas.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).