Hlavní navigace

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

12. 11. 2009

Sdílet

Také si za sychravých podzimních dnů občas nostalgicky vzpomenete na dobu, kdy jste na náměstí každého většího města nalezli stánek s voňavými praženými kaštany? Jakmile člověk ze sáčku vytáhl první horkou pochoutku, hned byl podzim mnohem snesitelnější.

Dnes jsou ulice plné stánků s klobásami či hotdogy, ale na pražené kaštany narazíte zřídka – nezbývá než si počkat na vánoční trhy, kde se ještě sem tam objevují, anebo si udělat výlet do Francie, kde jsou považovány za delikatesu.

Kaštany doma a ve světě

Využití kaštanů v kuchyni má letitou tradici – již před mnoha tisíci lety si na nich pochutnávali pralidé. Do Evropy se kaštany dostaly z Malé Asie a v antických kronikách se traduje, že právě díky tomuto plodu přežila vyhladovělá řecká armáda tažení do Asie ve čtvrtém století před naším letopočtem.

V Čechách se kaštany začaly pěstovat ve 13. století a jedlá varianta si rychle získala velkou oblibu. Plody se totiž dají poměrně snadno uskladnit, a tak měly kaštany  pro nejchudší obyvatele v omezeném zimním jídelníčku své důležité místo.

jedlé kaštany, kaštanovník jedlý

Kaštany ale rozhodně nejsou jídlem pouze pro chudé. Jejich specifickou nasládlou příchuť si oblíbili především největší evropští gurmáni, Francouzi – nevystačí si pouze s praženými kaštany, ale z rozemletých plodů vyrábějí pyré, omáčky či polévky. Ve Francii má kaštan nezastupitelné místo i v cukrářství – oblíbená je kaštanová mouka, základ pro mnoho dezertů, a samozřejmě legendární nugát Marron glacé.

K velkým milovníkům kaštanů patří Američané, kteří tradičního posvícenského krocana často plní kaštanovou nádivkou, oblíbený je i kaštanový sirup. V Asii jsou jsou tyto plody často používány jako náhražka za zde nepříliš rozšířené brambory a specifické využití kaštanů objevili na Korsice – vyrábějí z nich pivo a víno.

Máte ve svém jídelníčku kaštany?

Proč se vyplatí kaštany ochutnat?

Důvodů, proč si pochutnat na kaštanech, je mnoho – nejen, že se jedná o vyhlášenou delikatesu, ale jsou také velmi zdravé. Báby kořenářky je dříve využívaly jako osvědčený prostředek proti kašli. Látky obsažené v kaštanech navíc mohou pomoci při poruchách krvetvorby, respiračních, jaterních a kardiovaskulárních onemocněních.

jedlé kaštany, kaštanovník jedlý

Jedlá odrůda, kaštanovník setý, obsahuje velké množství vitamínů B, C a E. Čokoládově zbarvené plody jsou navíc skvělým zdrojem minerálů – obsahují železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď, chlor, niacin, karoten, biotin a kyselinu pantotenovou. Dále jsou bohaté na bílkoviny, glycidy a oleje. A věděli jste, že kaštany obsahují 40 procent škrobu, což je dvakrát víc než brambory?

Pokud bojujete s nadváhou a rádi mlsáte oříšky, měli byste o kaštanech vážně popřemýšlet – sice také obsahují poměrně hodně cukru, ale téměř žádný tuk. „Kaštany se od dalších ořechovitých plodů, například pekanových oříšků či mandlí, v mnohém liší. Na rozdíl od nich totiž obsahují velmi málo tuku. Zatímco hrst kešu oříšků má v sobě přibližně 15 gramů tuku, srovnatelné množství kaštanů obsahuje pouze 1 gram tuku. Jestliže si tedy hlídáte příjem tuků, jsou kaštany skvělou volbou,“ tvrdí Linda Bobroffská, nutriční specialistka z floridské univerzity.

Napsali jsme: Chcete zhubnout? Začněte u výběru potravin 

Jaké kaštany si vybrat?

Kaštanovníku existuje 15 druhů a pokud si nejste stoprocentně jistí, že ve vašem okolí roste jedlý kaštanovník setý, tak vám nezbude nic jiného, než se vypravit na tržiště či do supermarketu. V obchodech s delikatesami někdy narazíte na mražené loupané italské kaštany či na francouzské kaštanové konzervy, které mívají nasládlou či kořenitou příchuť.

Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé lesklé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké. Pokud kaštanem zatřesete a uslyšíte dutý zvuk, ruce pryč – znamená to, že plod vysychá. Při nákupu si dobře kaštany prohlédněte, aby nebyly plesnivé – plísně je totiž velmi snadno napadají.

Jak kaštany skladovat

jedlé kaštany, kaštanovník jedlý

Posbírané nebo koupené jedlé kaštany rozložte ve teplé místnosti. Před uskladněním musí totiž dobře oschnout. Možná vás to nebude bavit, ale měli byste je každý den obracet. A když zcela vyschnou, nasypte je třeba do zavařovacích sklenic a prosypte vrstvou jemného písku. Při takovém uchování vám vydrží v chladnější místnosti i půl roku. Pokud je hodláte konzumovat dříve, dejte je do lednice, kde budou jedlé ještě za měsíc. A když je zamrazíte, můžete si na nich pochutnat ještě po čtyřech měsících.

Čtěte také: Zákeřná alergie na potraviny

Kaštany doma snadno a rychle

Na závěr pro vás máme recept na pražené kaštany, který zvládne za chviličku opravdu každý.

Kaštany důkladně omyjte, jejich plochou stranu nařízněte do písmene X (řez by měl být přibližně 2,5 cm dlouhý a asi 4 mm hluboký ) a naříznuté plody vložte do pekáčku se zesíleným dnem. V troubě předehřáté na 220 stupňů je pečte přibližně 30–40 minut (podle velikosti plodů), při pečení je několikrát prohrábněte, aby se nepřipalovaly. Upečený kaštan by měl mít stále tmavohnědou barvu, jakmile kaštany začnou černat, znamená to, že se připalují.

Další variantou přípravy je pražení na  pánvi – kaštany budou hotové za 10 až 15 minut, ale pozor na připalování – abyste je nepřipálili, musíte pánví pravidelně třást. Majitelé plynových sporáků, kteří neradi myjí nádobí, mohou kaštany pražit rovnou na plotýnce.

Hotové kaštany oloupejte ihned, jakmile přestanou nesnesitelně pálit. Pokud počkáte až úplně vychladnou, už je ze slupky nedostanete.

Foto: http://www.fungoceva.it, http://www.wikimedia.org, http://www.drozdin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).