Hlavní navigace

Jeden energy drink jsou dva hrnky kafe

11. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Energetické nápoje jsou jen jinou, možná atraktivnější formou příjmu kofeinu a cukrů než tradiční káva. Energy drinky jsou dobré k rychlému nabuzení, ale taky rychlé obezitě.

Neopouštěj staré věci pro nové – nabádá v části svého textu již letitá píseň autorské dvojice Uhlíř/Svěrák. Je to přitom obecně platná pravda, která se v mnohém týká i módních trendů v konzumaci potravin a nápojů. Například stále častějšího nahrazování pití kávy rozličnými energetickými nápoji, přičemž v obou případech má jít o povzbuzení organismu či zahnání únavy.


Autor: Isifa.cz

Nad dvě plechovky energy drinku a už to jde do kil 

O srovnatelnosti účinků energetických nápojů a kávy se ví již dlouho, nejnověji to potvrdila studie Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv z USA. Výzkumníci přitom došli k závěru, že energy drinky jsou jen jinou, možná atraktivnější formou příjmu kofeinu a cukrů, tedy látek, které mají na povzbuzení organismu rozhodující vliv.

Samozřejmě, drobné rozdíly tu jsou – energy drinky jsou obohaceny vitamíny a jejich výhodou oproti kávě je možnost vzít si plechovku s tímto nápojem v zásadě kamkoli s sebou. Káva ale zase obsahuje značné množství antioxidantů a její konzumace je spojena s některými tradičními rituály, jako jsou společenská setkání a s ní spojená komunikace. 

Také v obsahu účinných látek jsou rozdíly – kofein i sacharidy jsou v energy nápojích obsaženy oproti kávě ve výrazně koncentrovanější podobě. Velmi zhruba lze říci, že jedna čtvrtlitrová plechovka je adekvátní dvěma šálkům kávy. To je základní údaj, z něhož bychom měli odvozovat objem konzumovaných energetických nápojů.

Přečtěte si: Energetické nápoje: kocovina i bez alkoholu

Energy drinky: dobré k nabuzení a obezitě

Hlavním důvodem pro konzumaci energetických nápojů je, jak již bylo řečeno, jejich schopnost dodat do organismu pohotové množství energie a celkově jej „nabudit“. Měli bychom ale zvážit, jestli okamžitou energii navíc skutečně potřebujeme. 

Pokud se totiž energii nechystáme vydat nebo pokud jsme ji před energetickým dopingem nevydali, není konzumace energetických nápojů zrovna žádoucí. Přebytek energie se totiž v těle ukládá ve formě tuku, takže vysoká konzumace těchto nápojů je jednou z cest k obezitě. Cestou k ní je i okamžité zvýšení hladiny krevního cukru, následované ale velmi rychlým poklesem této hladiny, zvýšením pocitu hladu a konzumací další plechovky (tedy jejího obsahu), abychom hlad zahnali. 

Tímto způsobem do sebe konzumenti energetických nápojů pumpují nadlimitní množství cukrů. Je vhodné si přitom uvědomit, že například denní doporučená dávka jednoduchých sacharidů činí 60 gramů, což jsou přibližně dvě plechovky energetického nápoje. Cokoli zkonzumujeme mimo dvě zmiňované plechovky, je „nad limit“ a impulsem k tloustnutí se všemi důsledky, které z obezity vyplývají. 

Nárazové vitamíny jsou na nic

Zmást by nás při konzumaci energetických nápojů neměla ani deklarovaná žádoucí přítomnost vitamínů. Ty totiž při nárazové konzumaci nemají na organismus žádný účinek, ten se projevuje podstatně dlouhodoběji. 

Ani exoticky znějící látka Taurin (aminokyselina pomáhající trávit tuky a podporující činnost mozku), která je často v energetických nápojích přítomna, nás nespasí. Taurin je totiž přirozeně přítomen v organismu a rozhodně nelze říci, že by naše populace trpěla jejím deficitem. Přítomnost Taurinu v energetických nápojích prostě sice neškodí, ale nijak zvlášť nepomáhá.

Další z pastí, které na organismus při konzumaci energetických nápojů číhá, je jejich oblíbené míchání s alkoholickými nápoji. I tady jde přitom na první pohled o možné pozitivum. Energetické nápoje totiž zpomalují proces vstřebávání alkoholu a zvyšují jeho účinky, čímž lze například ušetřit peníze. Jenže tím spíše se nesmí objem zkonzumovaných drinků přehnat, nejen z hlediska rizik zbytkového alkoholu v krvi při řízení motorových vozidel. 

Na druhou stranu, jako zdroj pohotové energie, zejména ale pro budoucí její výdej, jsou energy drinky výhodnější než káva – jejich konzumenti totiž vypijí nápoj z malých plechovek rychleji, takže účinky kofeinu se projeví silněji a dříve.

Přečtěte si: Hroznový cukr není bonbon

Jedna plechovka nevadí

Stejně jako při konzumaci jakékoli potraviny platí i v případě energy drinků, že účinky těchto nápojů jsou na každý jednotlivý organismus různé a případná pozitiva a negativa nelze v absolutním smyslu zevšeobecňovat. Pár základních zásad ale existuje. 

Určitě více než jednu plechovku energetického nápoje si mohou dovolit zejména lidé, kteří skutečně hodně energie vydávají, a také ti, kteří jsou hmotnější. Vzhledem k vysokému obsahu cukrů ale nejsou tyto nápoje vhodné pro diabetiky, a jak již bylo řečeno, pro spotřebitele náchylné k obezitě. Zejména pro některé skupiny spotřebitelů je důležité sledovat na obalech nápojů nejen látkové složení na prvních řádcích jejich výčtu, ale i na těch spodních. Například takový chinin, který některé nápoje obsahují, není vhodný pro těhotné ženy. 

Stejně tak je vhodné sledovat obsahy vitamínů. V jedné plechovce je zhruba kolem 30 procent doporučené denní dávky těchto látek, a měli bychom vědět, že nějaký další podíl denní dávky vitamínů získáme ještě konzumací jiných potravin. Dlouhodobá nadměrná konzumace vitamínů přitom není žádoucí – tělo si na ni zvykne a následně pak vitaminy vyžaduje, čímž vzniká něco jako „vitaminový absťák“. To by ještě nebylo tak zlé. 

Problém je, že předávkování vitaminy může skončit dokonce až smrtí – takové případy již byly zaznamenány. I proto odborníci nedoporučují intenzivní konzumaci multivitaminových nápojů jakéhokoli typu, byť to minimálně podle názvu vypadá, že tím „jednou ranou“ dostaneme do organismu vše vitaminově potřebné.

Konzumace energetických nápojů – obecné zásady

  • více energy drinků mohou lidé, kteří vydávají hodně energie
  • nejsou vhodné pro diabetiky kvůli vysokému obsahu cukrů
  • neprospějí ani lidem náchylným k obezitě
  • těhotné ženy se musí vyhnout výrobkům s obsahem chininu
  • sledujte obsah vitamínů – jejich jednorázový příjem je tělu k ničemu, naopak při dlouhodobé nadměrné konzumaci hrozí „vitaminový absťák“ nebo i předávkování 

Předávkování energy drinkem? Je to možné

Předávkovat se ostatně lze právě energetickými nápoji, v zahraničí se dokonce spekuluje o míře viny konzumace těchto nápojů na smrti několika mladých lidí. Právě to byl mimochodem impulz k intenzivnějšímu zkoumání těchto nápojů, jehož plodem byla mimo jiné zmíněná americká studie.

Skutečností také je, že pokud nejde o léta trénovaného jedince, vysoké dávky kofeinu v energetických nápojích (ani v kávě) ke zlepšení kondice nepomohou. V této souvislosti je nicméně možné vyslovit ještě jednu celkem obecnou zásadu. Vzhledem k tomu, že složení energetických nápojů je poněkud podobné kávě, nemají obvykle na milovníky kávy žádný nebo jen velmi malý účinek. Pokud má někdo dojem, že přestane pít kávu a začne konzumovat energetické nápoje, čímž získá potřebnou energii s vitamíny, nestane se nic. 

Na druhou stranu by se nikomu nemělo nic stát ani při konzumaci jedné plechovky energetického nápoje denně. Což je patrně ta nejobecnější zásada za všech.

Rozhovor: Tomáš Baldýnský: Byl jsem závislý na energy drincích

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).