Hlavní navigace

Ječné ani vlčí zrno neroste na poli. Jen u očí

Sdílet

 Autor: SXC
Malá boulička u oka může být vleklou lapálií, kvůli které lze skončit až na operačním stole. Jak poznat vlčí zrno od ječného, a kterak těmto nepříjemným zánětům víček předcházet?

To se jednoho krásného dne vzbudíte a jen co rozlepíte oči, víte, že je něco špatně. Oko bolí, pálí, svědí, pohmatem cítíte bulku a v zrcadle vidíte tu krásu. Červená boulička, která si s vámi bude žít alespoň týden, než se sama vstřebá, v tom horším případě, než vám ji lékař odoperuje. Ano, i tak můžete dopadnout, když máte zánět očního víčka.

Čtěte také: Laserová operace očí na vlastní kůži

Záněty očních víček postihují často ženy, které zanedbávají odlíčení
Autor: Isifa.cz

Záněty očních víček postihují často ženy, které zanedbávají odlíčení

Zeptali jsme se Dany Račanové z oční kliniky Oftalpro, jak se tohoto drobného, leč nervy drásajícího onemocnění vyvarovat, kdo na něj nejvíc trpí, i jaké jsou možnosti léčby. Předesílám, že nejúčinnější je prevence, protože jinak si můžete užít doslova rodinnou sbírku „obilných“ zrn.

Zánět očního víčka

Zánět očního víčka, onu bouličku u oka, nejčastěji nazýváme ječným zrnem. Ale neházejme všechna zrna do jednoho pytle.

Lékaři rozlišují dva druhy zánětů očních víček:

  • Ječné zrno – Hordeolum je zánět Zeissovy žlázky, nejčastěji způsobený pyogenními koky
  • Vlčí zrno – Chalazion je zánět Meibomské žlázky

Ječné zrno vzniká ucpáním „jen“ povrchových žlázek a není tak bolestivé jako vlčí.„Postižena bývají obě oční víčka, ale hordeola jsou často provázena i zvětšenými předušními uzlinami, víčka bývají oteklá, zarudlá, může být i zvýšená teplota, pocit nemoci,“ nastiňuje nepříjemné průvodní jevy ječného zrna Dana Račanová.

Vlčí zrno od ječného rozeznáte i sami bez lékařských znalostí. Vzniká ucpáním a následným zánětem hlubokých mazových žláz, což způsobí zarudnutí a otok víčka – ať už horního nebo spodního. Následně se vytvoří až jeden centimetr veliká bulka, která nepřetržitě bolí, zvláště pak při mrkání. Pohledem na vnitřní stranu víčka uvidíte zanícenou žlázku v bílé barvě.

Čtěte také: Kazí čtení oči? Možná trochu ano

Proč já?

Většinou z jednoho prostého důvodu: protože zanedbáváme hygienu očí. Všechna ta kosmetika, řasenky, tužky na oči… když si je večer z očí jemným odličovadlem nesmyjeme, se může stát příčinou ucpání mazových žlázek kolem očí. Zánět většinou způsobují bakterie ze skupiny stafylokoků, které jsou kolem oka běžně přítomné. Ale v případě, že dojde k ucpání žlázky, se bakterie začnou množit, což je příčina oněch nechtěných přívěsků u oka.

Avšak první ve frontě na zánět očního víčka nestojí jen parádivé ženy. K zanesení vývodů žlázek stačí i mnutí očí špinavýma rukama, absence ranního mytí obličeje, dlouhodobé sledování televize či počítače, ale dokonce i kontaktní čočky, které nebyly řádně vyčištěny ve speciálním roztoku. To ale ještě není kompletní výčet příčin, další přidá Dana Račanová: „Nejčastěji je ohrožena skupina lidí, kteří nenosí brýle s odpovídajícími správnými dioptriemi a pohybující se v prašném prostředí.“ Pokud totiž nosíte špatné brýle nebo je nenosíte vůbec, oči jsou unavené, otékají a tím zánětu víčka umetají cestičku. „Často se vyskytují také u pacientů s oslabeným imunitním systémem,“ objasňuje lékařka častější výskyt ječných a vlčích zrn v zimním období. 

Dále čtěte: Musí koukání na televizi bolet?

Navíc, toto onemocnění je přenosné, naprosto nezbytné je tedy v případě nálezu dodržovat hygienu. Začít bychom měli u ručníku, který bude mít každý člen rodiny vlastní. V opačném případě bude mít zrna na očích celá rodina.

Když nepomůže obklad, pomůže skalpel

S oteklým okem můžete a nemusíte běžet k lékaři. V prvním dni můžete zkusit léčbu domácí, která spočívá v přikládání teplých obkladů na oči, čímž se urychlí proces „zrání“ abscesu. Pokud se situace do několika dnů nezlepší, je záhodno vysedět si místo v čekárně praktického lékaře: „Lékař obvykle doporučí lokálně antibiotické masti,“ říká Dana Račanová. Léčbu je optimální podstupovat v domácím prostředí, spočívá totiž v častém mazání oka nepříjemnou mastí, a to zhruba pětkrát denně po dobu až čtrnácti dní.

I když tohle všechno přetrpíte, nemusíte mít vyhráno. „I přes nasazenou léčbu někdy dojde k zatuhnutí žlázky a je nutné operační odstranění. Pokud je nutná operace, zákrok se provádí z vnitřní – spojivkové strany, bez šití, oko je zavázané do druhého dne. V případě, že se odstraňuje žlázka z kožní strany, je nutné sešití ranky, potom se stehy vytahují do týdne,“ seznamuje nás s finální variantou léčby za nemocniční zdí brněnská lékařka. 

Čtěte také: V očích můžete číst jako ve slabikáři

Vypadá nevinně, bolí jako čert, nejde na něj nemyslet a může nás přivést až na operační sál. Tak mu nedejme šanci k rozpuku. Prevence ječných a vlčích zrn je hlavně v dodržení běžné víčkové hygieny a také dostatku vitamínu B. Tak hurá pro droždí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).