Hlavní navigace

Je barvení vlasů opravdu tak škodlivé?

9. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Snad každá žena chce být krásná. Mnohé proto mění barvu vlasů právě tak často jako oblečení. Umíte si vybrat barvu, která vám sedne a navíc vaše vlasy brzy nezničí?

Existuje nějaký způsob šetrného barvení? A hodí se vůbec vaše barva k vám samým? Tyto otázky si jistě pokládá mnohá žena před návštěvou kadeřníka či v drogerii při nákupu barvy. Dobrá zpráva je, že barvy bez amoniaku jsou již běžně dostupné.

Být krásná může znamenat pro každého něco jiného. Make up, oblečení nebo barva a střih vlasů, to je to, co nás dělá krásnými. Alespoň podle mínění většiny žen, které jsou věčně nespokojené samy se sebou. Než začnete s barvením, dobře se rozmyslete. Barva jde jen těžko vzít zpět, stejně jako sestřih vlasů.

Vhodná barva

Výběr barvy záleží sice jen na vás, ale vždy si nechte poradit třeba od kamarádek či své osvědčené kadeřnice. „Obvykle doporučuji ženám, aby si šly vyzkoušet tu svou barvu do parukářství. Tam najdete vám podobný střih, zvolíte barvu a vidíte výsledek,“ radí zkušená kadeřnice Silvie. Pozor na vliv reklamy, ta vás pěkně ošálí. „V reklamě mají modelky vlasy nasvícené, vyretušované a výsledný efekt se u vás nedostaví stejný. Reklamy jsou silně nadnesené,“ varuje kadeřnice.

Čtěte téma: Proměňte samy sebe online!

Už se vám někdy stalo, že jste po návštěvě kadeřníka brečely? Pokud už nechcete nic riskovat, zkuste si před návštěvou salónu nejprve „změnit účes“ online. Zdarma! 

Barvit doma, nebo u kadeřnice?

Pokud se nezdráháte zaplatit vyšší cenu v salónu, rozhodně jděte tam. Barvy zakoupené v drogerii nejsou tak kvalitní. „Barvy vyráběné pro běžné spotřebitele, distribuované do obchodů, rozhodně nejsou tak kvalitní jako ty, které používají profesionálové. Ale pozor -  i u kadeřnice narazíte na nekvalitní barvu. Doporučuji vyzkoušené a osvědčené značky,“ radí Silvie. „Ale všeobecně dnes všechny barvy obsahují podstatně méně amoniaku než před pár lety.“


Autor: Isifa.cz

V obchodě pořídíte obyčejnou barvu zhruba od 60 do 250 korun. Rozdíl je podle kadeřníků jen ve značce, za kterou platíte.

Barvení v salonu je mnohonásobně dražší, liší se samozřejmě podle místa, kde se kadeřnictví nachází. V malém městě vám obarví kštici už zhruba za 500 korun, ve větších městech se nebojí účtovat 1100 korun, ale někde i mnohem víc.

Barvení u odborníka je vždy lepší, protože má praxi, profesionální vybavení a barvu i lepší kvalifikaci než vaše sousedka, která vám nabídla, že barvu hravě zvládne. Navíc vám správná kadeřnice nevhodný odstín rozmluví či pomůže vybrat lepší.

Uvažujete o odbarvení? Odbarvení je bezesporu horší než klasická barva. Odstraní totiž z vlasu jeho přirozený pigment a tím ho zeslabí. Pokud však používáte regeneraci, nemusíte se bát.

Jak často barvit? Pravidelnost barvení je závislá na tom, jak často si myjete vlasy, vliv má také sluneční záření a typ vlasů. Nejčastěji se doporučuje rozmezí 6–8 týdnů.

Čtěte téma: Piercing na vlastní kůži aneb Pro krásu se musí trpět?

„To jsi se snad zbláznila!“ vyhrkla kamarádka a ukazovala mi velkou jizvu v pupíku, která jí zůstala po piercingu, který jí vyhnisal a vypadl. Touha po ozdobě je silnější, ale riskuji opravdu? 

Proč ne amoniak?

Již několikrát jsme tu jako bubáka zmínili amoniak, co je na něm tak špatného? Barvy, které ho obsahují, narušují vaše vlasy. Trvalá, takzvaně oxidační barva vniká do hloubky vlasu, vytahuje jeho přirozený pigment a ničí ho. Nahrazuje ho pak pigmentem novým. Moderní barvy jsou proto často bez této látky, protože amoniak neboli čpavek velmi silně narušoval vlas a byl hodně cítit. V současné době se amoniak nahrazuje jinými oxidačními činidly a do barev jsou přidávány přírodní složky jako oleje a minerály.

Historie barvení ve zkratce

  • Až do roku 1860 se lidé barvili přírodními barvami, převážně hennou.
  • V roce 1860 se začala do barev přidávat oxidační činidla.
  • V roce 1907 byla firmou L'Oréal a jejím zakladatelem Eugenem Schuellerem představena první trvalá neboli oxidační barva.
  • Barvy na domácí barvení se začaly vyrábět v roce 1960.

Barvy na vlasy bez amoniaku vyrábí již řada firem. Mezi nejvýznamnější patří L'Oréal a Schwarzkopf. 

Na internetu lze bez amoniaku koupit například Profimed barvy, vyjdou vás ale na 410 korun bez DPH + poštovné a balné. Takže je na zvážení, jestli se nevyplatí navštívit kadeřníka, který vlasy za podobnou cenu ještě kvalitně obarví.

Do českých salónů se letos v březnu dostala nová barva šetrná k vlasům pod názvem Inoa. Je novinkou, která vlasy šetří, chrání a při barvení není cítit, právě proto, že neobsahuje amoniak; je založena na systému olejové báze nebo-li S.O.B. Ten optimalizuje účinnost barvícího systému a napomáhá respektovat přirozenou ochrannou vrstvu vlasového vlákna. Nenarušuje přirozenou hrubost vlasu a ani chemicky nepoškozuje samotný vlas. Navíc stoprocentně kryje šediny a nabízí škálu 53 barev.

Pokud se obáváte, že vlasy budou po barvě na olejové bázi těžké, nemějte strach. Nebudou, protože olej je pouze nosičem směsi a nemá žádný vliv na tzv. těžkost vlasů. Barva se minimálně vymývá, je velice stálá. Vymývání není podle odborníků znatelné ani po čtyřech týdnech. Hodí se pro všechny typy vlasů, ať jsou pevné, hrubé, lesklé, krátké, nebo dlouhé. Prodává se ale pouze v salonech, nelze si ji koupit v drogerii.

Šetrné barvy tedy existují, ale než vyrazíte ke kadeřnici, stoupněte si před zrcadlo a podívejte se do něj. Opravdu ta osoba potřebuje barvu či odbarvení? Není krásná i tak?

Čtěte téma: Jak se zbavit vší a nepřijít o vlasy?

Poznáte, že se ve vaší hlavě usadila nevítaná návštěva? A víte, jak ji úspěšně vypoklonkovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ráda píšu, čtu... A miluju nakupování a rychlou jízdu autem. Mám maturitu z karate a juda. Jinak práce, práce a práce a pak doma druhá směna - úklid mi není koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).