Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit

Proč polykat vitamínové tabletky, když můžete vsadit na ryze přírodní variantu, která je zdravá, za každých okolností čerstvá a navíc, když si je vypěstujete svépomocí, tak významně ušetříte. Řeč je o naklíčených semenech, jež jsou studnicí a zásobárnou zdraví.

Tady je hned několik důvodů, proč byste si na nich měli pochutnávat i vy.

Čím a proč vlastně tolik prospívají

Jakmile se semínko dostane do fáze klíčení, tak se v něm v tento moment násobí přítomnost látek cenných pro naše zdraví. Řeč je o vitamínech, a to především z řady B, E, C a také A, minerálů (hořčík, železo), enzymech a také mastných kyselinách.

Galerie: Vitamíny A, B a C v potravinách

Naklíčená semena také prospívají lidem, které trápí diabetes, povzbudí látkovou výměnu, regenerují srdce a cévní systém. Navíc nemůžeme opomenout také přítomnost bílkovin, což mimo jiné potěší také vegetariány.

Vyčkáte-li několik dní, než vyraší zelený výhonek s jemnými lístky, můžete také počítat se zeleným barvivem neboli chlorofylem, jež dokáže navýšit produkci hemoglobinu v krvi. V souvislosti s naklíčenými semínky se také mluví o tom, že dokáží zmírnit a tlumit křeče (noční křeče nohou spraví minerálka s hořčíkem), navyšují imunitu, harmonizují zažívaní a navíc je můžeme konzumovat v rámci očistné kúry, která s příchodem jara souvisí.

Klíčky na několik způsobů: Co si můžeme nechat naklíčit 

Výčet semínek k prospěšnému naklíčení je opravdu velmi pestrý, tudíž si vybere skutečně každý. Hitem jsou luštěniny (čočka, fazole mungo či adzuki, cizrna, hrách), ale těmi to nekončí. Pokračovat můžete s řeřichou, sezamem, ředkvičkou, brokolicí, vojtěškou, dýňovými semeny, ovsem, pšenicí, ječmenem, pohankou či dokonce rýží (indiánská). Pro semínka se doporučuje zaskočit do obchodu se zdravou výživou a pořídit je nejlépe v bio kvalitě.

Postřeh: Máte obavu, že jakmile pozřete naklíčené luštěninové klíčky, budete se potýkat s nadýmáním? Strachovat se nemusíte, klíčky jsou lehce stravitelné, proto vám tyto obtíže nezkomplikují den ani jinak nezatíží střeva.

Klíčky naklíčily – kam teď s nimi?

Naklíčenými semínky či zelenými výhonky můžete hustě posypat žitný chléb s tvarohovou pomazánkou, doplnit jimi zeleninovou oblohu k hlavnímu jídlu, vsypat je do salátu, slaného koláče nebo z těch luštěninových uvařit polévku, či je přidat do domácího dresinku, do kterého si budete namáčet kousky zeleniny. Toto zdravé mlsání přijde vhod například u televize (podívejte se, co naopak večer určitě nezobat).

raw stravování, které se opírá o čerstvou (živou) stravu, jež je tou nejhodnotnější z hlediska zachování prospěšných látek, se také objevují tzv. zaktivované potraviny. Oč jde? Za pomoci namáčení ve vodě se v nich aktivují enzymy. Do této skupiny například patří ořechy. Z namáčených skořápkových plodů můžete připravit rostlinná mléka, pomazánky, nebo je přidat do nepečených dezertů. Pobyt ve vodě dokáže zásobárnu cenného obsahu „odemknout“ a tělo ji pak následně lépe využije.

Jak postupovat při klíčení? Podívejte se na návod.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 11. 5. 2016 16:16