Hlavní navigace

Jan Pirk: Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán

18. 5. 2016

Sdílet

 Autor: IKEM
Alkohol zodpovědně – to je název kampaně, která se v letošním ročníku zaměří zejména na děti a mládež. Co si o fenoménu alkoholu myslí čtyři odborníci?

Druhý ročník osvětové kampaně Alkohol zodpovědně zahájila v úterý 17. května Potravinářská komora ČR. Letošním hlavním tématem je alkohol a mladiství. Děti a mladí lidé jsou totiž velmi zranitelnou skupinou.

Jednak pití alkoholu může poškodit vyvíjející se organismus více než ten dospělý, mladiství konzumenti také snadno sklouznou k nadužívání alkoholu. Právě to představuje problém, jak potvrzují renomovaní odborníci, kteří na projektu spolupracují a v osvětě za zodpovědný přístup k pití alkoholu se dlouhodobě angažují.

Co si o fenoménu alkoholu myslí někteří z nich?

Jan Pirk, kardiochirurg: „Platí klasické úsloví, že alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Třeba víno v přiměřeném množství tělu rozhodně neuškodí. A jedno pivo po sportovním výkonu je ten nejlepší ionťák.“

Václav Budinský, spisovatel a publicista: „Alkohol je součástí naší kultury, jedná se o úžasný dar, který má mnoho pozitivních funkcí. Pokud ho člověk konzumuje denně, nebo téměř denně, kultivovaným způsobem, ve vysoké kvalitě a v přiměřeném množství, které odpovídá jeho zdravotnímu stavu a dispozicím, jedná se o lék a blahodárnou látku, která zkvalitní a zpříjemní život. Pokud jej někdo zneužije (ať už proto, že má sklony k závislosti, či z jiných důvodů), není na vině alkohol. A s takovým zneužíváním je třeba bojovat, nikoliv s alkoholem samotným.“

Jaroslav Zvěřina, lékař a politik: „Nezabíjí alkohol, ale nezodpovědné chování konkrétních lidí.“

Zdeněk Susa, lékař a evangelický kazatel: „Je nesporné, že alkohol zdraví škodí, pokud se konzumuje ve velkém množství a člověk mu propadne. Je ale také nesporné, že malé dávky alkoholu jsou zdraví prospěšné a že mírní konzumenti jsou zdravější – co do sklerózy, infarktů a mozkových příhod – než abstinenti.“

Nicméně je potřeba si uvědomit, že u dětí a mladistvých není žádoucí jakákoliv konzumace alkoholu a situace u nás se nebude dále zlepšovat bez aktivního přispění celé společnosti. Kampaň Alkohol zodpovědně chce zvýšit povědomí o této problematice. V oblasti zákonných opatření je podle ní v první řadě třeba vymáhat dodržování již existujících pravidel. Zejména tedy zákaz prodeje alkoholu mladším osmnácti let. Vedle důsledné kontroly a případných sankcí má i zde své místo osvěta, protože se ukazuje, že často nejde o nedostatek vůle, ale o neschopnost personálu prodejen či pohostinství poradit si v konkrétních situacích.

O projektu Alkohol zodpovědně

Preventivní osvětová kampaň Alkohol zodpovědně je jedním z projektů Potravinářské komory České republiky, který spolu se svými partnery spustila v říjnu 2015. Dlouhodobým cílem projektu je prosadit zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholických nápojů, a to zejména v rámci cílových skupin, kterým při nadměrném požívání alkoholu hrozí největší rizika. Mezi tyto cílové skupiny patří zejména mladiství, těhotné ženy nebo řidiči. Více o kampani na www.alkoholzodpovedne.cz.

Zdroj: TZ Alkohol zodpovědně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).