Jaký tuk je nejlepší do vánočního cukroví

Máslo, olej, margarín? Jaký tuk se hodí do cukroví, aby se nedrobilo a zůstalo dlouho poživatelné? Možná vás to překvapí, ale někdo nedá dopustit na vepřové sádlo.

Hledejte vyšší obsah tuku

Abyste docílili opravdové křehkosti vánočního cukroví, sledujte při výběru obsah tuku. Čím vyšší je, tím bude lepší výsledná textura. Z rostlinných tuků je osvědčená například Hera (75 % tuku), která představuje ideální poměr rostlinných tuků a vodného roztoku. Dále například Flora Gold (70 % tuku).

Pokud se chcete vyhnout palmovému oleji, čtěte informace o složení. Je celkem běžnou součástí tuků i hotových těst na pečení, i když může jít o palmový olej tzv. certifikovaný, tedy z udržitelné produkce.

Běžné máslo obsahuje od 80 do 90 % tuku (nejčastěji 82 %), je tedy pro pečení vánočního cukroví ideální. Jeho nevýhodou je pak vyšší, zhruba dvojnásobná cena oproti rostlinným tukům (Hera zhruba 20 Kč / 250 g a máslo cca od 40 Kč / 250 g).

Se sádlem opatrně

Nejlepší vánočku na světě pekla samozřejmě moje babička a dávala do ní výhradně sádlo. Vánočka pak byla vláčná a vydržela déle měkká.

Stejně tak se vepřové, ale i husí sádlo hodí do vánočního cukroví. Někdy tomu napovídá sám název – třeba Sádlovky. S jistou opatrností můžete sádlo použít i do běžného lineckého těsta a nebojte se, na chuti to nepoznáte.

Přesto jej raději kombinujte s jiným tukem, zejména menší kousky cukroví nemusejí při pečení udržet tvar a mohou se roztéci.  

Pravda, je to méně dietní, obsah tuku se blíží sto procentům. Nicméně cena je oproti máslu naopak příznivější (okolo 18 Kč / 250 g).

Sádlovky

  • 150 g sádla
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky       
  • 60 g kakaa  

Postup práce:

Ze všech surovin vypracujte ručně těsto. Vytvořte z něj kuličky, do každé udělejte uprostřed důlek, např. obrácenou vařečkou. Pečte asi 15 minut při teplotě 150 °C. Po vychladnutí naplňte důlky marmeládou. Sádlovky můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Nebojte se experimentovat

Péct můžeme i s rostlinnými oleji, z nichž je vhodný zejména kvalitní řepkový olej. Vzhledem k tomu, že může ovlivnit výslednou chuť, hodí se zejména do cukroví s čokoládou.

Chuť cukroví ozvláštníte použitím různých netradičních olejů. Některé mají výraznou chuť. Například kokosový olej se výborně hodí do cukroví s kokosem nebo ořechy.  

Aby dlouho vydrželo…

Cukroví, zejména perníčky, pečeme často již začátkem adventu. Nabízí se otázka, zda nemůže tuk žluknout a cukroví se zkazit.

„Působením kyslíku se mění mastné kyseliny, které jsou hlavní složkou tuků. Dochází k oxidaci, která se projeví nepříjemným pachem. Tělu prospěšné tuky se pak kazí nejrychleji. Paradoxně tedy platí, že čím zdravější tuk použijeme, tím snáze se cukroví kazí. Po určité době skladování ztrácí také příjemnou vůni,“ varuje v rozhovoru nazvaném Levné tuky do vánočního cukroví nepatří profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Dostálová a doporučuje uchovávat cukroví v chladu. Uchovávání cukroví se budeme podrobně věnovat v jednom z dalších dílů Adventního kalendáře.

Galerie: Formičky naší babičky – Jak se zbavit rzi