Hlavní navigace

Jaký pes se k vám hodí?

18. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Málokdo si čtyřnohého přítele pořizuje, aby mu pomáhal při lovu nebo pasení stád, dnes vyhledáváme především psy společníky a oceňujeme zejména jejich emocionální přínos.

Je mnoho důvodů proč mít psa. Nabízí člověku především externí zdroj tepla a lásky, který je nezávislý na druhých lidech, díky čemuž ani osamělý člověk nemusí být zbavený přátelského vztahu a společnosti, pokud má nablízku psa. 

Pes – ostrůvek emocionální jistoty


Autor: SXC

Psi by se samozřejmě neměli stát náhražkou lidských vztahů nebo objektem primární náklonnosti a neúměrných finančních výdajů, ale mohou pro nás být jakýmsi nárazníkem emocionální jistoty proti nestálostem života a ranám osudu. Projevují nám náklonnost a věrnost v čisté, nefalšované podobě, poskytují nám bezpečné útočiště, kde se člověk může cítit vítaný, vážený a milovaný, a to jenom proto, že je sám sebou.

Dokonce i muži, jimž naše kultura příliš neumožňuje rozvíjet emocionální stránku, nacházejí u psa jeden z mála citových ventilů. Pokud totiž muž projeví vřelé city vůči jiným mužům, řekne se o něm pohrdavě, že je teplý, chová-li se laskavě k dětem, může to vyvolat ještě horší podezření, a pokud žije sám nebo ho doma čeká přeemancipovaná, podrážděná partnerka, tak už mu opravdu zbývá jenom ten pes.

Psi pro zdraví

Rovněž zdravotní prospěch, který nám psi přinášejí, je nepopiratelný. Domácí mazlíčci, zvláště psi, mohou:

  • Zlepšit vaši náladu. Podle výzkumu jsou pacienti trpící AIDS méně náchylní k depresi, pokud vlastní domácího mazlíčka.
  • Snížit krevní tlak. A podle posledních výzkumů dokonce lépe než léky.
  • Poskytnou vám sociální podporu. Rozšíří síť vašich přátel a známých, které při venčení potkáte.

Předek psa – vlk, šakal, nebo liška?

Přestože máme mnoho důkazů, že pes s námi žije nejméně 14 000 let, otázka jeho původu není zcela vyjasněná. Převládající teorie, že pes je domestikovaným vlkem, naráží na několik komplikací, např. na skutečnost, že vlci mají oválné oční panenky, a ne kulaté jako domestikovaní psi, dále se vlci nepotí spodkem svým tlapek jako psi. Zkřížíme-li vlka se psem, dostaneme živého a plodného potomka, což se běžně považuje za důkaz příslušnosti k jednomu druhu. Pokud se ale domníváme, že možnost vzájemného křížení psa a vlka odkazuje ke společnému předku, pak je třeba dodat, že psy lze rovněž křížit s dingy, kojoty, šakaly, různými africkými divokými psy, ba dokonce i s některými druhy lišek, jako je např. polární liška. Šakali mohou být dokonce příbuznější psům než vlci: také se potí tlapkami a mají kulaté oční panenky.

Zdá se proto pravděpodobnější, že si paleolitický člověk domestikoval současně vlka, šakala atd., a jejich potomci si vzájemně předávali geny. Nás současný pes tak může mít v sobě kousek vlka, šakala, kojota, dinga nebo i lišky. Možné to je tím spíše, že dějiny znají experimenty se vzájemným křížením. Např. staří Egypťané k poctě boha Anubise úmyslně křížili psy se šakaly, aby vytvořili faraónského psa. Toto psí plemeno se dosud zachovalo a v mnoha směrech se podobá šakalům.

Proč chtít čistou rasu

Povahy psů jsou si podobnější než osobnosti lidí. Variabilita se projevuje prostřednictvím pestrosti plemen, a i tak se jedná spíše o rozdílnost formy a funkce než o emocionální variabilitu. Velikost psa, tvar jeho uší, čenichu a další tělesné formy byly vyšlechtěny tak, aby odpovídaly funkci, kterou má dané plemeno zastávat. Rozvinutím určité tělesné formy se u psa vyvinul osobnostní rys, který dané formě odpovídá. Vývojem tělesné formy pomocí řízeného šlechtění tak lidé současně ve psech rozvinuli určité „duševní vlastnosti“.

Nemají děti, nemají muže, mají psy: Vezmeš si mě, Alíku?

Dr. Stanley Coren, psycholog a odborník na psy, je přesvědčen, že pokud vlastníte psa čistého plemene a jste s ním spokojeni, můžete mít takového psa pořád. Každý pes určitého plemene je totiž stejný, a to nejen svou velikostí a tvarem, nýbrž i svým chováním a temperamentem. Rozdíly uvnitř plemene jsou nepatrné ve srovnání s rozdíly mezi jednotlivými plemeny. Najdete-li tedy dokonalého psa, najdete ho kdykoliv znovu. Platíte-li proto více za čistokrevné plemeno, platíte tím v podstatě za jeho předvídatelnost.

7 kategorií psů


Autor: SXC

Dr. Coren zkontaktoval 96 psích odborníků a na základě jejich hodnocení a různých matematických a statistických údajů roztřídil psy podle chování a dominantního osobnostního rysu do sedmi skupin. Pokud si oblíbíte psa z jedné skupiny, je pravděpodobné, že se vám bude líbit každý pes dané skupiny. Ukázalo se, že tento předpoklad funguje velmi dobře.

  1. Přátelští psi
    přátelští, dobromyslní a žoviální psi, rozumí si s vřelými, pečujícími lidmi, skupina zahrnuje různé kokry a retrívry
    Patří sem např.: portugalský vodní pes, bearded kolie, bišonek (bichon-frisé), border teriér, bretaňský ohař, Kavalír King Charles španěl, kokršpaněl, Curly coated retrívr…
  2. Ochranní psi
    zahrnují různé teritoriální a dominantní psy, zejména bullmastiffy a akity
    Např. Americký stafordšírský teriér, boxer, briard, bulteriér, bullmastiff, chesapeake bay retrívr, čau-čau, německý ohař drátosrstý, knírač velký…
  3. Nezávislí psi
    pohlední psi se silnou vůlí, zahrnuje zejména různé chrty
    Příklady: afghánský chrt, airedale, aljašský malamut, americký foxhound, americký vodní španěl, sibiřský husky…
  4. Sebevědomí psi spontánní a občas neohrožení psi, hlavně teriéři
    Příklady: foxteriér, irský teriér, jorkšírský teriér…
  5. Důslední psi ukáznění, domov milující psi, zejména různí maltézští psíci a pekinézové
    Příklad: čivava, francouzský buldoček, skye teriér…
  6. Vyrovnaní psi
    zahrnuje dobrácké, tolerantní psy, jako je pes novofundlandský
    Další příklady: Basset Hound, bígl (beagle), irský vlkodav, mastif, bernardýn, skotský jelení pes…
  7. Chytří psi
    psi s dobrým postřehem a vhodní k tréninku
    Např.: různí pudlové, border kolie, němečtí ovčáci, australský dobytkářský pes, australský ovčák, Welsh Corgi Pembroke…

Jaký pes k vám bude ladit

Dále dr. Coren vyhledával osobnosti lidí, které dobře vycházely s každou z těchto různých psích skupin. Více než šest tisíc lidí vyplnilo osobnostní dotazník. Jeho součástí byla i otázka, jak vycházeli s různými psími plemeny, které kdy vlastnili. Sesbíraná data poskytovala značně konzistentní vzorec, fakticky bylo možné předpovědět druhy psů, které lidé s různými typy osobností budou preferovat.

Např. lidé, kteří jsou velmi dominantní, budou mít tendenci upřednostňovat psy ze skupiny sebevědomých. Tato skupina zahrnuje spoustu teriérů. Pokud tomu tak je, pak bychom měli teriéry nacházet mezi zjevně sebevědomými lidmi. A skutečně – teriéři patří k nejoblíbenějším psům amerických prezidentů. Nejčastějším prezidentským plemenem byli skotští teriéři. Vlastnil jej například Roosevelt, Ronald Reagan měl dva skotské teriéry, než se přestěhoval do Bílého domu, Eisenhower jich měl za života celou řadu.

Naopak lidé, jejichž osobnost lze charakterizovat jako velmi vřelou, mají tendenci vybírat si a nejlépe vycházet se psy z přátelské skupiny, která zahrnuje většinu retrívrů a kokršpanělů.

Pokud jste poznali svou skupinu, potřebujete ještě vědět, jak velkého a jak aktivního psa chcete. Pokud jste na vážkách, volte raději toho menšího a méně aktivního, protože s takovými se vždycky vychází snáze.

Kvůli rozsahu jsme v tabulce neuvedli všechna plemena, která patří do dané kategorie, a ani v článku nepopisujeme vše, co je třeba znát ke správné volbě, přesto věříme, že vám informace aspoň trochu pomohly k tomu, abyste poznali, který pes by mohl být „ten váš“.

Tip spíše pro pobavení: Chcete psa, který se vám bude podobat?

Vyhledejte si ho pomocí softwaru na www.doggelgan­ger.co.nz. Stačí k tomu vaše fotografie. Napište, jak jste dopadli, foto vítáno.

Zdroje:
Publication Information: Article Title: Dogs and People: The History and Psychology of a Relationship. Journal Title: Journal of Business Administration and Policy Analysis. Volume: 24–26. Publication Year: 1996. Page Number: 54+. COPYRIGHT 1996 Journal of Business Administration; COPYRIGHT 2002 Gale Group
a další

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).