Hlavní navigace

Názory k článku Jaký bude svět za pár desítek let?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2011 9:48

    Efs (neregistrovaný)

    Nic proti takovým vizím, nemusí to být jen fantazie, jsou pro to i další předpoklady. Učení o Platónském roku říká, že v této době přecházíme z věku Ryb do věku Vodnáře. Odcházející věk Ryb nás měl naučit Lásce -- dostali jsme k tomu učení Ježíše Krista (a v jiných krajinách dalších průvodců či proroků).

    Ve vztahu ke hmotnému světu jsme se měli naučit nebýt na něm tak moc závislí a brát si jen tolik, kolik nutně potřebujeme. (Abych zabránil případné flamewar, nemám na mysli odchod do jeskyně či zemljanky opásán zvířecí kůží či kusem hadru.) Ono to spolu souvisí. Platí mj. zákon zachování hmoty a energie a tedy je-li na jedné straně hamouněno, jinde musí chybět. Země je uzavřený systém.

    Spojíme-li tyto dva předpoklady, snadno zjistíme, že když se učila láska, chodili jsme za školu učit se hamounit. Protože proroctví říkají, že nastávající věk bude ve znamení duchovního Míru, nebude v něm již prostor pro lidi (duše), které se na to nedokázaly připravit a vyzrát, byť na to měly dva tisíce let. Má dojit k jejich oddělení a část se má vrátit "do věků" -- tedy zpět. Část postoupí do dalšího vývoje, který může vypadat i třeba podle představ autora článku.

    A že má dojít k oddělení těch "naučených" a "zatvrzelých", to je další předmět proroctví, diskusí a vizí, o nichž nepsal autor, tož i já raději pomlčím. Zřejmě na nás bude záležet, zda to bude probíhat nenápadně a klidně nebo katastroficky a bolestivě.

    Ty měsíce nebo léta můžeme naplnit doháněním učiva nebo podceňováním a vysmíváním se těmto slovům setrvávajíce v zaběhlém způsobu "života". Jak kdo chce, každý na co má...

    Pohoda, hezký den

  • 4. 1. 2011 11:55

    Seneka (neregistrovaný)

    Osobně jsem článek pochopil jako jistý nadnes. Narážku na podobné vize z "dob rudých", které kromě vědecko technického pokroku také obsahovaly změny v společnosti a myšlení. Komunizmus nesl do určité míry znaky jisté formy náboženství.

    Ale to co píšete Vy? No doufám, že se nepotkáme. Takto pojaté sepsané teze mě vytáčejí. Možná to chtělo jinou formu či naznačit aplikaci ve společnosti.

    Četl jsem to několikrát, ale nehodnotím to jako dobrý příspěvek k článku. Nezasvěcený čtenář nepochopí. Zato článek původní je pro takového čtenáře stravitelnější.

    Ale v hitparádě u mne nevedete. Tam se umístila něká paní a její vyklad o tom, že přichází opět doba kolektivního bydlení.

  • 4. 1. 2011 14:00

    Efs (neregistrovaný)

    > Osobně jsem článek pochopil jako jistý nadnes...
    > Komunizmus nesl do určité míry znaky jisté formy náboženství.

    Souhlasím.

    > No doufám, že se nepotkáme.

    To není důležité. Možná nám stačilo potkat se tady a tím to končí. S kým se máme potkat, toho spolehlivě potkáme:)

    > Takto pojaté sepsané teze mě vytáčejí.

    Může být, zkuste přemýšlet, proč vás vytáčejí. Nesouhlas? Pochybnost? Že by na tom třeba něco bylo?...

    > Možná to chtělo jinou formu...

    Možná. Umím jen takovou, jak jsem napsal. Třeba se časem vypracuji:)

    > ...naznačit aplikaci ve společnosti.

    To je už všechno napsané v Novém Zákoně.

    > Nezasvěcený čtenář nepochopí.

    Přesně tak, podobně jako nepochopil (nebo nechtěl pochopit) Ježíše. Kdo chce pochopit, najde informace docela snadno. Je na každém, jak je zpracuje.

    Líbí se mi, že se tím zabýváte a přemýšlíte o tom. Netřeba hned souhlasit. Možná se v něčem pletu a ledaco nedovedu dobře podat. Není nad vlastní poznání a pochopení.

    Pohoda, hezký den

  • 4. 1. 2011 16:30

    Seneka (neregistrovaný)

    Ano nesouhlas.

    Na mainsteamovou stránku, jako je Vitalia zvolíte naprosto nevhodnou formu výkladu. Proto to rýpnutí ...se nepotkat... předpokládám, že i mimo komentáře zde, by Vaše formulace nebyly lepší.

    Pokud při naznačit aplikaci ve společnosti se odvoláváte Nový Zákon, nebo jiné nábožensky důležité texty, je to pošetilost. Průměrný členář zde tyhle díla nikdy neviděl, natož četl.

    Nezasvěcený čtenář pak Váš pokus pochopí negativně. Tedy jako nějakého sektářkého tmáře, který vykládá divné věci. Místo aby Váš výklad motivoval, působí opačně.

    Vždy je potřeba si uvědomit formu toho co říkáte a kde to říkáte.

  • 4. 1. 2011 17:19

    Efs (neregistrovaný)

    > zvolíte naprosto nevhodnou formu výkladu.

    Rád se nechám poučit. Předveďte, prosím, svou formu.

    > předpokládám, že i mimo komentáře zde, by Vaše formulace nebyly lepší.

    Předpokládáte správně, však jsem psal, že to umím právě takto. Přetvařování a kamvítrtampláš­tismus mi moc nejde.

    > Průměrný členář zde tyhle díla nikdy neviděl, natož četl.

    Právě proto zasluhuje poučení. A když o ně nestojí, nic s tím nenadělám. Brečet kvůli tomu nebudu.

    > ...působí opačně.

    Připouštím. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A jestli to v někom vyvolá nějaké pocity? Proč ne? Jsou to jeho/její pocity a musí se s nimi vyrovnat sám/sama.

    Mým cílem není někoho přesvědčit. Chtělo se mi jen vyjádřit svůj názor. Od toho ta diskuse je. Pokud bych někoho přesvědčil, byl by to, pravda, příjemný vedlejší efekt. Uvědomuji si ovšem (ač to někdy porušuji), že není dobré mluvit nejsa tázán, ale raději žít tak, abych tázán byl.

    Díky za příjemnou diskusi, rád se bavím s lidmi, kteří mě poučí a s nimiž se dá skoro ve všem souhlasit.

    Pohoda, hezký den

  • 6. 1. 2011 13:13

    jehovista (neregistrovaný)

    "je-li na jedné straně hamouněno, jinde musí chybět"
    To by platilo jen v pripade, pokud bysme jiz dnes vyuzivali 100% zdroju.

  • 4. 1. 2011 10:01

    Efs (neregistrovaný)

    mi k tomu ovšem vůbec nepasuje. Snad úlet nebo autorova provokace:) Nebo to jen neumím poslouchat, přijímat. Nic mi to neříká a spíše ruší. Fakt nevím...

    Naopak mám za to, že se to zrychlování musí přerušit, zastavit, že z té honičky, která je tu snad vyvolávaná záměrně, aby nás odváděla od důležitých skutečností, potřebujeme najít cestu ven.

    Pohoda, hezký den

  • 4. 1. 2011 10:45

    Jakub D. (neregistrovaný)

    Zajimave, lec dost mimo. Ja bych to spise videl na dalsi posilovani moci korporaci, jak se uz ostatne deje padesat let.

    Vsude zavladne cenzura (viz. aktualni reakce na WikiLeaks) a spiclovani pod zaminkou boje porti teroristum a pedofilum. Svobodny Internet skonci.

    K redukci populace skutecne dojde valkou, konfliktem mezi stavajicimu mocenskymi strukturami (USA, Evropa, Japonsko) a temi novymi (Cina, Indie, mozna Rusko).

    Zadna harmonicka splecnost, jak pise autor, nikdy nevznikne. Duvodem je, ze vzdy tu budou omezene zdroje, o ktere se vyplati bojovat: penize, moc, dneska ropa, v budoucnu mozna jidlo a pitna voda.

    Konec clanku je uz uplne mimo :-))

    Autor ma nicmene pravdu v hlavni myslence, ze uz ted zaciname zit v post-materialisticke dobe, casem se tak odvratime od konzumu a zacneme si vice vazit sve (virtualni) spolecnosti.

  • 4. 1. 2011 22:42

    Jakub D. (neregistrovaný)

    Jasne, rozvedu to. Jedna se o muj nazor a videni, takze nekdo muze mit prirozene jine mineni.Po skole spousta lidi nastoupi do nejake te korporace, kde dostanou penize, postaveni, pracovni cesty po celem svete a pocit, ze jsou sefove Zemekoule.

    Korporace je za to ovsem zacne zdimat jako citron kdy prace jde na ukor osobniho zivota. Ti lide pak logicky nemaji cas na rodinu a pratele, na prvnim miste je mamon. Nejhorsi je, ze ti lide si to neuvedomuji, cely ten kolotoc kvapneho nakupovani po skonceni pracovni doby jim pripada normalni. Hmotne veci tak nahrazuji narusene lidske vztahy.

    Ve svem prispevku jsem naznacil, ze lide uz zacinaji chapat a regulovat svou praci ve prospech rodiny, pratel a konicku. Uz chapou, ze sedet v praci do deviti do vecera nebo v i sobotu je blbost. Verte, ze se to nekde opravdu deje (delo).

  • 4. 1. 2011 14:52

    Standa (neregistrovaný)

    Absolutně nesdílím vaše názory a silně mi připomínají ty komunistické vize. S jedinou změnou: rudou utopii nahradila zelená utopie.

    Kapitalistický systém se zhroutit nemůže z jednoduchého důvodu: Žádný kapitalismus zde není. To, co zde je, má mnohem blíže ke komunistickému centralismu. Ústřední výbor komunistické strany nahradila Evropská komise. Komunistické sjezdy nahradily budovy plné lobbistů. Pětiletky nahradily desetiletky, centrální plánování zůstalo.

    Zde je má předpověď:

    Předpovídám, že se tento systém během deseti let zhroutí. Čím vyšší daně budou, tím méně lidí bude ochotno produktivně pracovat, a tím více lidí bude toužit po práci ve státních službách a na stát navázaných organizacích. Tempo vývoje na Západě se zpomalí.

    Neudržitelné vládní zadlužování skončí buď státními bankroty a ztrátou jistot nebo hyperinflací měn a ztrátou úspor.

    A takto to může vypadat:

    Boj proti klimatu nelze vyhrát, ale Evropa a USA z něj vyjde o několik bilionů euro chudší.

    Diletantské zásahy do energetiky a zemědělství mohou v brzké době několikanásobně zdražit energie a potraviny.

    Na umělou stimulaci ekonomiky a života neschopné investice doplatí všichni, především však pracovití a spořiví.

    Antidiskriminace menšin a imigrantů a minimální tlak na jejich začlenění vyvolává ve společnosti napětí.

    Pokud se lidé nechytí za nos a včas nevymění politiky, tak bych to viděl asi takto:

    Devalvace eura a dolaru někde mezi 90% a 99,999999%.

    Celoevropské blackouty elektrorozvodné sítě (kritické nestability síť dosáhne ještě před dosažením závazného 20% podílu tzv. obnovitelných zdrojů).

    Růst reálné ceny elektřiny na desetinásobek po nařízeném uzavření jaderných elektráren (v roce 2016 převezme vládu nad energetikou Brusel).

    Nedostatek paliv (poté co Rusko odmítne platby v eurech a dolarech).

    Riziko hladomoru (až dosáhne podíl biopaliv závazných 20%, polí osetých jedlými plodinami zbude minimum, zahraniční dodavatelé odmítnou platby v eurech, a navíc většina z nich opustí v Evropě povolené GM-free plodiny).

    Možná to bude tak, jak předpovídá Bugemos pro rok 2023: Zavítáme do časů míru, které zavládly poté, co generál Ladislav Nguyen porazil vzpupné turčíny v bitvě u Rozvadova.

    Jak to bude dál?

    Vidím dvě cesty.

    Jedna cesta skončí občanskou válkou, ze které vyjde světová vláda. Tato ekofašistická diktatura převezme vládu a silou potlačí veškerý odpor. Svou moc bude opírat o boj proti klimatu, finančním problémům světa a světovému terorismu. Bude kontrolovat všechny aspekty našeho života, její tajné služby a jejich pokročilá technologie nás budou špehovat na každém kroku. Světová vláda převezme kontrolu nad jedinými zákonnými penězi s vysokou inflací řízenou Světovou centrální bankou. Média budou povinně loajální. Velké podniky a banky se přimknou ke státu, malé budou živořit. Nastane vláda nevolených hlasatelů pravdy a lásky, lobbistů, a jiných šedých eminencí.

    Druhá cesta skončí totálním rozvratem současné politické scény. EU se rozpadne. Na scénu se dostanou ti, kteří hlásají svobodu, osobní odpovědnost jedince za svůj život a minimální moc státu. Zkostnatělé firmy, kterým se uzavřou dotační zdroje, zkrachují. Po počátečním období chaosu se vrátí důvěra v ekonomiku, začnou vyrůstat nové továrny, nové soukromé nemocnice. Lidem se vrátí chuť pracovat. Důvěra v papírovou měnu centrální banky se však již nevrátí, eura a dolary skončí na smetišti dějin. Lidé se vrátí ke zlaťákům a stříbrňákům. Začne budování svobodného kapitalismu.

    Odkazy:

    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/hyperinflacni-apokalypsa-i-uprostred-deflace/

    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/gerald-celente-zadne-dane-zadny-sex-jen-valka/

    http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2010100001

    http://www.bugemos.com/?q=node/97

  • 4. 1. 2011 23:37

    Standa (neregistrovaný)

    Jsem optimista a věřím, že to bude ta druhá možnost, a proto se snažím pracovat a zdokonalovat ve svém oboru. Ve svém investičním portfoliu mám zlato, stříbro, ornou půdu akcie podniků, které něco opravdového vyrábějí, a žádné státní dluhopisy.

    Pokud to bude ta první možnost, snad výše uvedené bude k něčemu alespoň mým vnoučatům (ještě nemám ani děti). Žádná totalita přece netrvá na věčné časy, i když to všechny o sobě tvrdí.

    A pro jistotu píši na Internet své názory přes anonymizer na Seychelských ostrovech.

  • 9. 1. 2011 1:20

    Standa (neregistrovaný)

    Zajímavé. RIPE database ukazuje Anonymous S.A., c/o Howatson, PO Box 2069, Victoria, Mahe, Seychelles.

  • 7. 1. 2011 12:46

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Typoval bych, že sázíte na 2. variantu a již máte ve Švajcu či jinde nakoupeny komodity.
    V této souvislosti mne napadá otázka, zda je budete moci směnit například za chléb, nastane-li varianta jiná.
    Za anonymizer se schovávat nemusím, protože si navíc nemyslím, že to splní 100% ten účel, který si myslíte, že plní.

  • 7. 1. 2011 14:08

    Standa (neregistrovaný)

    Ano. Nakoupené mám, viz příspěvek výše.

    Nastane-li jiná varianta, budu škodný. Ne však tak jako ten, kdo věřil vládním papírkům. Ten bude mít v ruce pouze potištěný papír, za který mu možná nedají ani polévku. Nebude to poprvé. Kde je bohatství, které lidé nastřádali v asignátech, greenbackách, říšských markách, pengő, dinárech, starých zlotých, lei, Zimbabwských dolarech? Vše shrábla neviditelná ruka úmyslně vyvolané inflace!

    Zlatem a stříbrem se za válek běžně platilo za chléb. Po Velké francouzské revoluci nebo po Velké říjnové revoluci to však bylo vstupenkou na popraviště, od třicátých do sedmdesátých let to bylo v USA v případě zlata vstupenkou do kriminálu.

    Vím, že anonymizer účel 100% nesplní. Provider má podle data retention zákonů povinnost špehovat mou aktivitu na Internetu a skladovat informace o ní nejméně půl roku. Tato data však nejsou snadno k dispozici stranám, které je archivují trvale.

    Podle čeho vraždili fašisté své odpůrce? Podle vyplněných sčítacích listin (někteří historikové tvrdí, že to není pravda). Podle čeho vraždili Polpotovci své nepřátele? Podle dotazníků, které lidé odevzdali před jejich „revolucí“. Podle čeho by ekofašisté mohli posílat odpůrce do recyklačních táborů? Podle výsledků vyhledávače.

  • 5. 1. 2011 21:01

    Aleš (neregistrovaný)

    Mě by úplně stačil svět, který by místo na ieologickou stránku kladl důraz na funkčnost.

    První velká náboženská válka o které pojednává Mahabharátha (asi -1440)
    byla způsobena také přehnaným důrazem na takzvanou duchovnost, tedy soubor obřadů a pravidel stanovených kněžími. Ti podle vlastního uvážení rozhodovali prakticky o všem, včetně Boha.
    Skončila Pyrrhovým vítězstvím. Po ní následovala rozsáhlá ekologická katastrofa, následovaná masovým exodem a pochopitelně pádem civilizace.

    Pokud by se, místo líbivých vizí nechutně bohatých osobností, kteří nám dnes nahrazují kněžstvo, začala vážně brát taky funkčnost, možná bych se do budoucnosti díval s větším optimismem...

    Právě proto považuji velkolepé vize spíš za mrhání časem.

    Možná by... pro začátek stačilo zbytečně nesuplovat Boha ve věci potratů a LGBT problematiky, tohle totiž, na rozdíl od nesmyslů kolem ekonomických běženců, z větší části způsobených právě věřícími a filantropy, konec evropské civilizace nepochybně nepřinese...

  • 6. 1. 2011 13:44

    Standa (neregistrovaný)

    Myslím, že vlastně popisujete původní ideál kapitalismu:

    Systém, který není shora řízený skupinou něčemu věřících osob. Systém, kde je jedincům ponechána svoboda rozhodování, a funkčnost toho, co vymyslí, závisí jen na nich.

    Také vám připadá, že zde vzniklo nové náboženství? Alan Gore je spasitelem, Bono Vox a Bob Geldof se stali jeho věrnými apoštoly, Rádžendra Pačaurí je papežem, IPCC, WWF, Greenpeace a Generation Investment Management jsou pak jeho nejmocnější řády získávající pohádkové jmění kupčením s odpustky.

    Toto náboženství je nyní pro nás oficiálním státním dogmatem. Viz Lisabonská smlouva, hlava XX, čl. 191.

  • 7. 1. 2011 16:44

    TiGR TiGR

    Také jsem se bál, že to někdo myslí vážně. Až když jsem se dočetl k procházkám strávníků mezi kravami, došlo mi, že jde o nedonošený aprílový :-))

  • 8. 1. 2011 1:21

    Jarda_P

    Obavam se, ze autor je prilis velky optimista. Nebere v potaz, kolik je mezi lidmi debilu a naprostych sobeckych a vsehoschopnych svini a jak se zvysuje procento tech, kteri jsou jedno, druhe ci oboji, smerem nahoru v hierarchii spolecnosti.

  • 8. 1. 2011 14:55

    jet (neregistrovaný)

    ten zacatek jeste sel, ale nekde kolem odstavce kolem energie se to totalne zvrtlo. Uz vidim autora jak se zivi aurou (co to je?) misto toho aby se najedl. Lide budou zit v lune prirody, no budiz, ale to by ta svetova populace musela jit tak na 500 milionu. Aktualne je hustota zalidneni na svete priblizne 50 lidi na km2. To znamena, ze ta vase komunita 150ti lidi by mela k dispozici priblizne 3km2. To je (pro ty co neumi pocitat kruh o polomeru priblizne 1km. To bych chtel videt jak se chcete uzivit. Leda tak tou aurou :-)

  • 9. 1. 2011 23:19

    Colombo (neregistrovaný)

    ...tohle napsal? Vždyť to je jeden blábol za druhý. A ta ukázka hudby? Jen...tohle poslouchá, jde to vidět ja těch jejich akcích.

    Dotyčný pisálek by měl urychleně navštívit příslušné odborníky a optat se na prášky a terapie, jež mu tyto iluze vyženou z hlavy, než naprosto ztratí přehled o skutečném a imaginárním světě a ohrozí sebe nebo blízké.

    10. 1. 2011 10:32 redakčně upravil Lenka Krbcova, důvod: Zkuste to bez vulgarit a urážek, díky redakce
  • 11. 5. 2014 13:46

    Dtr (neregistrovaný)

    Uznávám, že s tou hudbou se autor dost sekl, zní to jako hardcore z 90. let. Je nesmysl myslet si, že bude veškerá hudba znít takto. Hudebních žánrů jsou snad tisíce a naopak se budou rozšiřovat (různě prolínat a vznikat tak nové).

    Ale proč píšu: Ty soudíš člověka podle toho, co poslouchá za hudbu? Pokud se někomu líbí jiná barva, než tobě, je to taky ***** ? Je mi smutno z takových lidí, jako jsi pravděpodobně ty. Místo aby člověka soudili podle jeho lidských kvalit, udělají to radši podle toho, jakou hudbu poslouchá. To je prostě smutný :(

    Znám pár lidí, kteří na podobné akce jezdí a dal bych za ně ruku do ohně. Stejně jako vím, že by dali ruku do ohně oni za mě. Mají dobré srdce a umí se chovat, Narozdíl od tebe dokážou respektovat i jiné hudební styly, i když je nemusí, nesoudí podle nich kvalitu člověka, který je poslouchá.

  • 10. 1. 2011 14:11

    Tomáš (neregistrovaný)

    Jedno vim ale jistě, jak někdo začne psát že se kapitalistický systém zhroutí, tuším čtenáře Marxe v pozadí. Neb Marx je autorem samotného použitého pojmu. A ve společnosti kmenových skupin bych fakt žít nechtěl. Autor jaksi vynechal člověka a dynamikujeho osobnosti - která se k překvapení pšech technokratů za posledních nejméně 10.000 let nezměnila.

  • 10. 1. 2011 17:51

    Hm, (neregistrovaný)

    neviděl bych to hned "červeně". Nicméně si také myslím, že autor potřebuje ještě "dozrát". Osobně si myslím, že za pár desítek let, tady bude stále kapitalismus, a to jako "bič", ovšem ne pod taktovkou US, ale Číny. Nevím jestli to je dobže nebo špatně, to se prostě ukáže...

  • 16. 1. 2011 10:13

    Blanch (neregistrovaný)

    Promiňte - nad tímto naivním pohledem se musím pousmát.
    Článek je založen na tom, že lidé jsou svolní s čímkoliv a že ze světa vymizí touha po moci, touha pro zabití, sobeckost, nadutost a podobné vlastnosti tomu spojené.
    Tak, jak to píšete k tomu zřejmě nikdy nedojde.
    Je plno věcí, které se do takových fází dostat nemohou právě pro podstatu lidské povahy.
    Stále tady budouti, kteří budou chtít moc, ti, kteří budou chtít vládnout. Samozřejmě myšlenka o volném společenství je moc hezká, liberalita je vždycky hezká, avšak nemyslím si, že splnitelná. Lidé budou chtít, aby tady byl někdo, kdo by za ně rozhodoval, stejně tak budou ti, kteří budou chtít rozhodovat, ať už z jakéhokoliv popudu - šlechetného či sobeckého, který bude chtít řídit stádo oveček.
    Naše mysl a chování je od základu sobecká. Neřku-li u některých přímo ohavná a zvrácená.
    Ze světa nevymizí zlo, vraždy, znásilnění a lidé se najednou nezačnou mít rádi jen proto, aby byli zdraví - což nevyvrátí mnohé nemoci. Nechat zmizet zlo je prakticky nemožné. Zničit zlo lze pouze podobnými prostředky - jako jsou třeba tresty smrti. Byť mnohdy zasloužené, ale v zásadě je to stejný prohřešek - usmrtíte-li člověka, který zabil.

    Dále mě pobavila část s potravou.
    Jistě, bylo by to ekologické, ekonomické, mnohé by to ulehčilo. Ale zapomínáte na jednu z nejdůležitějšíc věcí, která pohání lidi k tomu, aby jedli. Protože zbožňují chuť jídla, protože jsou vyloženě závislí na tom, že si kupříkladu mohou čas od času dát čokoládu, že se osvěží studeným pivem. Že si dají salát s mořskými plody nebo italskou pizzu. Všechno je to o chutích, i když primárně stále o hladu. Lidé se jen tak nevzdají možnosti stravovat orálně, aby si lépe vychutnali chuť jídla a jeho cestu tráviícím traktem(seč mnohdy ne vždy "úspěšnou" :D).

    To jsou stále věci, které podle mě nevymizí nikdy a nenahradí se ničím zcela odlišným. Maximálně jejich využití vygraduje buď ve vylepšenou formu, nebo se to díky vnějším důsledkům zhorší.

    Důležité je, aby lidstvo jednou přišlo na to, jak sklidit tolik potravin, aby už nikde nikdo nehladověl. To je podle mě základní "politika" zemědělství.

    A mentalita lidí se taky nezmění, pokud jim do krve nebude vpouštěna nějaká látka, která to ovlivní. Lidé se sklony k vraždám je vždycky budou mít. Pedofilové budou stále pedofilové, protivní nevrlí a arogantní sobci budou stále stejní. Takže si nemyslím, že by se za čas lidé nějak víc začali mít rádi. Nebude je nic spojovat natolik, aby jeden za druhého(nespříz­něného přátelstvím či příbuzenskými vztahy) položili život. Nebo se o něj jen starali.

    Podle mě věda půjde hodně kupředu. Zejména robotika. Medicína se posune a vesmírné bádání.

    Co se týče hudby, tak s tím tak nějak souhlasím taky.
    Pokud jde o papeže, věřím, že ten nynější je poslední. Jak řekl Nostradamus. Koneckonců - má na to ještě stále čas. Do té doby se v režimu stane nějaká změna, každopádně liberalismu nevěřím.
    Maximálně se tak pozmění politika, zákonodárná moc, výkonná a soudní. Senát a sněmovna, moc prezidenta(hlava státu) - mluvíme-li o naší republice.
    Navíc - stále je tu EU a ta má silné zázemí, ta se podle mě taky nerozpadne, naopak bude sílit. Možná se jednou stane hlavou všech států v zastoupení našich delegátů.
    Stejně tak NATO bude mít svou f-ci.

    Myšlení věřících - ano, věřím, že se posune, půjde s dobou a spíš, než věřím, tak hlavně doufám.
    Ačkoliv církev samotná se zřejmě příliš nezmění. Vezměte si jen, jak dlouho existuje a její struktura a "moc" je stále stejná a děsivá. Nevzdali se toho za celá století, nevzdají se ani v budoucnosti.
    To je nejztěžejnější "artikl" v historii lidstva. Jestli v ní proběhnou mírné změny, tak nepatrné. Ačkoliv koexistence bez papeže bude jistojistě zajímavá. Kdo ví, jestli to nedojde do stádia, kdy to bude jedině horší.

    Populace - tady si myslím, že ta se sníží nějakým vnějším vlivem. Příroda to tak vždycky zařídila. Nebo lidé. A stejně tak si myslím, že v příštím případě to bude stejná příčina.
    Pokud lidem v muslimských státech nezakáží pod pohrůžkou smrti plodit potomky maximálně do 3/2 dětí, tak to na naší planetě za chvíli bude samý Muslim. Nejsem rasista, ale o nárust naší populace se podílejí nejvíce oni. S až patnácti dětmi. Není se čemu divit.
    Každopádně, jak jsem psala - podle mě se o snížení počtu lidstva postará nějaká živelná katastrofa, pandemie, nebo válka. Ostatně děje se to pravidelně každých sto let. A lidé mají stále mezi sebou plno nevyřízených účtů a sporů. Stačí banalita a může za to pykat celý svět.

    Ženská role - zdali se vrátína své místo. Taky si nemyslím. Ale zase si nemyslím, že všechny ženy zavánějí feminismem. Některým se jejich role ženy líbí. Těm to zůstane a budou to vštipovat svým potomkům možná i dále. Ale ty, které už mají v genech, že jsou dominantní a rády zastávají mužskou roli, tam to nevymizí. Jim bude stačit už jen ten fakt, že jsou si rovni s muži a o to všechno v celém feminismu jde.
    Abychom se ještě nedivili, že zde zase jednou bude nějaký matriarchát :))). Ale ne, podle mě tohle zůstane zhruba stále stejné. Jen s podmínkami života, který se bude měnit na závislosti technologií a společenství, se budou zřejmě menit trochu i vztahy všeobecně. Vztahy k sobě samým, k práci, ke všemu...

    Nicméně zajímavý článek. Přinutil mě hodně se zamyslet.
    Váš pohled a názor Vám neberu. Podnítil mě k tomu si zafantazírovat, což je jen dobře.

    Pokud mám v textu nějaké překlepy či chyby, velmi se za ně omlouvám.

  • 16. 1. 2011 10:52

    Blanch (neregistrovaný)

    Čtu si článek znovu a začínám si myslet, že je to snad nějaká recese :D

    Procházení ve skafandru mezi krávami mě znovu rozesmálo. Přiznejte se, že to byl vtip? :)

  • 18. 1. 2011 15:37

    Richard Gilík (neregistrovaný)

    Děkuji čtenářům za jejich příspěvky. Jsem rád, že článek alespoň některé přimělo k zamyšlení.
    Článek byl zamýšlen možná trochu vážněji, než vyznívá. Byť je trochu nadsazený, nebyl zamýšlen jako pouhá recese. Bylo to myšleno jako "Jak by vypadala naše budoucnost, kdyby se svět vyvíjel ideálním způsobem". Čili optimistická varianta vývoje světa. To ale neznamená, že v tuto optimistickou budoucnost nebo v její pravděpodobný vývoj sám věřím. Ne, to opravdu ne. Věřím ale v možnost v takového vývoje, v takový potenciál. Věřím, že podobně jako má každý člověk obrovský potenciál, který si ani neuvědomuje, platí to rovněž pro celé lidstvo. Optimistickou variantu jsem volil i proto, že těch pesimistických najdete všude mraky. Ale ano, mnohme pravděpodobněji vypadá, že nastane nějaká pesimističtější varianta. Lidé nijak nevyzrají, žádné technologické zázraky svět nedají do pořádku, ekologicky jde taky vše do háje - stačí jen pozorovat stále chaotičtější a nepředvídatelnější počasí a můžeme si domyslet, že planeta mele z posledního... Ekonomovi, který zde přispěl, bych nejspíš poradil, aby investoval do nákupu půdy a farmy s vlastním generátorem elektřiny někde v jižní Evropě, ale dál od moře, aby jakžtakž přežil možné ekologické katastrofy a nebyl závislý na civilizaci...

    Některé z předpovědí v článku mám od jednoho duchovního autora, kterému vyšla v 90. letech kniha, kde předvídal věci jako výzkumy v DNA atd., které tehdy zdaleka ještě nebyly aktuální, ale za deset let byly. Později vydal další knihy, z nichž jsem čerpal, a kde se zmiňuje např. o té aurální výživě. Tu procházku mezi kravami ve skafandru jsem přidal jenom pro větší názornost. Chtěl jsem ji ještě rozvést, ale to už by bylo moc uhozené...
    Rovněž ta představa hudby je jen logickým vyústěním jejího neustálého zrychlování. Gabber má totiž neuvěřitelně rychlé tempo, čili dost možná předjímá mainstreamový trend blízké budoucnosti.

    Zaujalo mě též, jak Blanch napsala, že podle Nostradama má být tento papež poslední. Znám totiž dvě jiná na sobě nezávislá proroctví, jedno pochází ze středověku, která shodně tvrdí totéž.

  • 20. 1. 2011 8:10

    foxnews (neregistrovaný)

    Aby její členové přestali organizovaně krást. A aby si osojili evropské hodnoty mezi které nepatří organizovaný dovoz nepřizpůsobivých imigrantů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).