Hlavní navigace

Jak vypadá dovolená, která vede ke skutečnému odpočinku?

14. 10. 2009

Sdílet

Termíny, schůze, hory e-mailů. Jste zavaleni, unaveni a bojíte se zvolnit, abyste nepřišli o místo. Zaměstnání dnes klade na lidi čím dál větší nároky, a to jak psychické, tak fyzické. Správný odpočinek je extrémně důležitý. Jak prožít dovolenou, abyste opravdu dobili baterky?

„Řada lidí dnes neumí správně odpočívat, a to se podepisuje na jejich zdraví i soukromém životě,“ říká psycholožka Luba Černá. Podle ní lidé význam odpočinku podceňují. Myslí si, že jim stačí si občas vyjet na prodloužený víkend. Důvod? Buď přeceňují svoje síly nebo si myslí, že jsou v práci nepostradatelní. Nebo se bojí vzít si delší dovolenou, aby o své místo nepřišli.

„To je špatně,“ říká psycholožka. „Pokud si lidé pořádně neodpočinou, může se skutečně stát, že v důsledku dlouhodobé únavy poklesne i jejich výkonnost. A to teprve může být skutečný důvod, proč začne být zaměstnavatel nespokojený.“

Pravidla pro dovolenou

Dovolená

Jak si tedy správně odpočinout a podle čeho dovolenou vybrat? „Zaprvé je důležité, v jaké sféře člověk pracuje. Podle toho by si měl vybrat způsob relaxace,“ říká psychiatr Jan Cimický. Ta by měla jeho zaměstnání doplňovat. „Tedy konkrétně, pokud pracujete u šaltru v bance nebo u pokladny v samoobsluze, tak se pak určitě těšíte na to, že budete chodit po horách, kde nebudou žádní lidé,“ vysvětluje Cimický.

Čtěte téma: Pronajměte si vilu a prožijte dovolenou v klidu

„Platí to ale i obráceně, člověk, který celý den hlídá budíky v elektrárně a s nikým nemluví, by naopak měl vyhledat společnost lidí, jde rád například do hospody, kde se lidi baví nebo i perou,“ dodává s nadsázkou. 

Dovolená pro workholika?

„Zadruhé si člověk musí vybrat dovolenou podle svého typu. Pokud jste workholik, tak si není možné představit, že lze úplně vysadit. Pokud si workholik jen tak lehne do písku, rozsype se během několika dnů. Takový člověk si musí připravit vlastní stres, který si bude sám dirigovat. Jeho program musí být takový, aby strávil aktivní dovolenou nabitou zážitky,“ dodává Cimický.

Umíte na své dovolené odpočívat?

Právě po takových dovolených roste v České republice rok od roku poptávka.  To potvrzuje i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. „To je zásadní změna. Češi se snaží trávit dovolenou čím dál více aktivně. Zatímco v devadesátých letech si rádi zaplatili za to, že vůbec vyjedou na zahraniční dovolenou, tak dnes si chtějí půjčovat auta, kola, motorky, potápět se, šnorchlovat, jet na výlet, který si připlatí, půjčovat si lodě. To jde ruku v ruce s tím, jak bohatneme, jak jsme si zvykli na zahraniční cestování, tak vznikl prostor pro individualizaci dovolené, každý má dnes na to, aby si místo standardního pobytu užil dovolenou podle svých představ,“ říká Okamura.

Dopadneme jako Japonci? Hotel s petrolejkou za tisíce korun

Okamura potvrzuje i další trend, který naznačil psychiatr Cimický. Na vlastní kůži si vyzkoušel, jak tráví dovolenou přetechnizovaní Japonci z Tokia.

Aby si odpočinuli od civilizace a shonu velkoměsta, jezdí do hotelu, který jim sice nabízí skvělé jídlo a servis, ale není v něm ani elektřina, ani telefony.

„Hotel, kde se svítí pouze petrolejkami, je od Tokia asi dvě stě kilometrů. Zarezervovat pokoj si však musíte asi tři až čtyři měsíce dopředu, protože je plně obsazen obyvateli Tokia. Přitom je velmi drahý, jedna noc stojí v přepočtu asi šest až sedm tisíc korun za pokoj,“ popisuje Okamura.

Relaxujte dostatečně dlouho

Sport-relax-Outdoor (sport)-behani

Ať už bude vaše dovolená aktivní nebo pasivní, mezi lidmi nebo v hotýlku s petrolejkou, důležitý je podle odborníků ještě jeden aspekt. A to je trvání odpočinku.

„Nejhorší je domnívat se, že mi pomůžou prodloužené víkendy. Tři dny organismu trvá, než si vůbec uvědomí, že není v práci. Minimálně den před návratem už se psychicky připravujete, že budete zpátky v práci,“ říká psycholožka Černá. Odborníci doporučují jako nejkratší dovolenou devět dní. „Optimálně by měla dovolená trvat dva týdny,“ dodává.

Čtěte téma: Levná dovolená? Na kole

Plánujte, plánujte

I když je dovolená časem odpočinku, měla by být dobře naplánovaná. Pokud nejste dobrodruzi, nenechávejte ji na improvizaci. Ta vás může stát více nervů než zůstat v práci bez dovolené.

  • Rozmyslete si, co chcete o dovolené dělat – budete aktivní, nebo budete odpočívat na pláži?
  • Naplánujte si dva týdny v kuse. Jen tak si organismus odpočine.
  • Vyberte si spolehlivou cestovní kancelář nebo osvědčené místo dovolené.
  • Zabalte si s dostatečným předstihem, abyste mohli dokoupit, co vám ještě chybí.
  • Pokud máte daný čas odjezdu nebo odletu, počítejte raději s rezervou.
  • Udělejte si dopředu rozpočet, abyste měli představu, kolik tam asi utratíte za jídlo a další položky, a mohli si vyměnit dostatek peněz, případně abyste nepřekročili limit na vašem účtu.
  • Zajistěte si dobré cestovní pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).