Hlavní navigace

Jak souvisí zuby, mrtvice a infarkt

2. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Záněty v ústní dutině mají vliv na zdravotní stav celého organismu. Zuby a tělo jsou úzce propojeny. Bakterie a toxické látky se ze zánětů zubů a dásní šíří do těla. A naopak – nemocné orgány mohou neblaze působit na stav zubů.

Všichni víme, že si máme pravidelně čistit zuby a pečovat o zdraví ústní dutiny, abychom měli krásné zdravé zuby a dásně. Uvědomujeme si ale, že nejde jen o naše zuby? Je prokázáno, že špatný zdravotní stav zubů a dásní se promítá do zdraví celého našeho těla.

Neléčené infekce v ústech mohou být i příčinou velmi vážných zdravotních komplikací, jako je infarkt nebo mozková mrtvice. Péčí o zuby můžeme ovlivnit zdraví celého našeho těla do větší míry, než jsme si možná dosud mysleli.

Galerie: Fůůůj! To jsou moje zuby?

Jak souvisí zkažené zuby a infekce v ústech s jinými zdravotními potížemi a nemocemi?

Zuby a naše tělo jsou úzce propojeny

„Onemocnění zubů a dásní působí na celý organismus,“ říká zubní lékař Robert Vondruška, „bakterie a toxické látky se ze zánětů zubů a dásní šíří do celého těla. Tím nejen že snižují obranyschopnost organismu, ale mohou způsobovat i nové infekce.“ Čištěním zubů pečujeme nejen o samotné zuby, ale potažmo o celé tělo. Mechanismus šíření infekce je jednoduchý. „Zuby a orgány v těle jsou propojeny krevním řečištěm. Krví může být infekce rozvedena do celého těla, tím pádem může působit jak na blízké, tak i na vzdálené orgány v těle. Druhou možností šíření je přímé prostoupení bakterií tkáněmi a štěrbinami v bezprostředním okolí zubů, což se pak projeví jako tzv. kolemčelistní zánět.“

A jak reaguje náš imunitní systém, pokud zánět pronikne krevním řečištěm do těla? „Imunitní systém reaguje zesílenými obrannými reakcemi. U osob se sníženou obranyschopností mohou mít šířící se záněty vážnější průběh. U chronických zánětů v dutině ústní dochází k dlouhodobé stimulaci imunitního systému, a to může vést k vážným celkovým onemocněním,“ uvádí Robert Vondruška. Vytrvalá stimulace imunitního systému vede v konečném důsledku k jeho oslabení. A na vině může být právě špatný stav zubů či chronický zánět dásní.

Špatný stav chrupu může zvýšit riziko onemocnění srdce nebo plic

Za prokázaný se má vliv mikroorganismů, které způsobují parodontitidu a záněty dásní, na celý kardiovaskulární a respirační systém. „Tyto škodlivé mikroorganismy a jejich produkty se tak mohou dále podílet na vzniku aterosklerózy, infarktu nebo poškození srdečních chlopní,“ uvádí Robert Vondruška. Bakterie zesilují imunitní reakci organismu, poškozují výstelku cév, usnadňují usazování cholesterolu v cévách a zvyšují přilnavost krevních destiček.

„Je také prokázáno, že infekce zubů (lidově nazývané zubní váčky) a záněty dásní mohou zvýšit riziko vzniku mozkové mrtvice nebo onemocnění plic. Dále mohou negativně ovlivňovat různá kožní a oční onemocnění, ale také průběh cukrovky a těhotenství,“ vysvětluje lékař.

O zubním váčku nemusíme mít zpočátku ani tušení

Krvácení dásní není těžké přehlédnout. Horší je to ale se zubním váčkem. „Pokud není ošetřen zubní kaz, bakterie se z něj šíří dále do kořenového systému zubu a následně do okolí kořenového hrotu. Tak vzniká zubní váček.“ Nějakou dobu může imunitní systém zánět zvládat a pacient o zánětu ani nemusí vědět. To ale neznamená, že se bakterie a jejich produkty nešíří do organismu. „Při jakémkoliv oslabení imunitního systému se zánět aktivuje, začne bolet a může se začít šířit do okolí,“ popisuje celý mechanismus Robert Vondruška. Proto nám pravidelné kontroly u zubního lékaře mohou zachránit zdraví – nejen našich zubů.

Celý princip ale funguje také obráceně

To znamená, že nemocné orgány v těle zase mohou neblaze působit na stav zubů. To dokládá mimo jiné i případ, kdy po extrakci zubu pacientky byly v jeho zbytcích nalezeny bakterie ze slepého střeva. O spojení zubů a životně důležitých orgánů není pochyb. K tomu Robert Vondruška dodává, že celková onemocnění se projevují také v ústech: „Při krevních onemocněních pozorujeme například krvácení z dásní, popraskané ústní koutky. U onemocnění trávicího traktu pozorujeme různě zbarvený povlak jazyka, zápach z úst nebo vznik aft.“ 

Některá odvětví alternativní medicíny se domnívají, že tělesná onemocnění se projeví v zubech. Dávají jednotlivé zuby do spojitosti s vnitřními orgány a hledají souvislost mezi nemocným ložiskem zubu a příslušným vnitřním orgánem, který k tomuto zubu patří. Přestože se nejedná o vědecký přístup, v praxi se často potvrzuje, že například při déletrvajícím onemocnění tlustého střeva bude s vysokou pravděpodobností postižena dolní stolička. Ošetřením příslušného zubu tak může být zlepšen průběh onemocnění. Čínská medicína říká, že při vytržení zubu dojde zároveň k oslabení orgánu, který je k zubu přiřazen, musí se pak více dbát na posílení příslušného orgánu, například vhodnou stravou.

Samozřejmě neplatí paušálně, že nemocný zub bude vždy příčinou vzniku celkového onemocnění. Stejně tak neznamená, že nemocný orgán v těle poukazuje vždy na špatný stav zubů. „Pokud vznikne nějaká nemoc, obtížně se dá prokázat, že příčina byla v ústech. Nicméně při některých kožních, očních nebo revmatologických onemocněních se pátrá po ložiscích zánětu v ústech, která by tyto nemoci mohla způsobit,“ říká lékař a doplňuje: „Lidé riskují následky na svém zdraví a zkracují si život, pokud mají špatnou životosprávu, kouří a zanedbávají péči o svůj chrup a dutinu ústní.“

Zvýšenou pozornost je třeba zubům věnovat v období těhotenství

Těhotné ženy by o své zuby měly dbát dvojnásob. Ne každá těhotná žena si je vědoma toho, že špatný stav jejího chrupu má vliv na plod v jejím bříšku. Dentální hygienistka Tereza Svobodová upozorňuje, že v těhotenství se často objevuje tzv. hormonální gingivitida: „Nejčastější příčinou je normální chronický zánět dásně, který se vlivem změněné hormonální situace u těhotné ženy zhorší. Je prokázáno, že bakterie, které způsobují zánět dásní a parodontitidu, mají negativní vliv na průběh těhotenství. Vyvolávají předčasné porody a jsou příčinou nízké porodní váhy novorozenců.“ 

Prevencí i léčbou je perfektně prováděná zubní hygiena, včetně důkladného čištění mezizubních prostor. Během těhotenství by měly ženy absolvovat pravidelné prohlídky u zubního lékaře (dvakrát za rok) a alespoň dvakrát ročně by měly navštívit dentální hygienistku.

Je zubní kaz nakažlivý?

Může to znít paradoxně, ale pravdou je, že bakterie, které způsobují zubní kaz, je možné přenést na druhého člověka slinami, například z matky na dítě. Právě z tohoto důvodu se nedoporučuje olizování dětského dudlíku nebo lžičky. „Na druhou stranu je potřeba říct, že vzniku zubního kazu u dětí můžeme zabránit pečlivým čištěním zoubků a dodržováním správných stravovacích návyků. Názor, že matka nemůže dát pusu svému dítěti, aby na něj nepřenesla kaz, je samozřejmě extrémní,“ říká Tereza Svobodová.

O své zuby se musíme starat

„Prevencí i léčbou je správně prováděná zubní hygiena. Dentální hygiena má na stav chrupu zásadní vliv,“ říká dentální hygienistka a dodává, že pokud se budeme o zuby a dásně správně starat, nebudeme mít ani kazy, ani parodontitidu.

Kromě správného čištění zubů a pravidelných zubních prohlídek má na dobrý stav chrupu vliv i pitný režim. Dostatek vody v těle má totiž vliv na množství slin v ústech a dostatek slin zabraňuje vzniku zubního kazu. „Omýváním zubů slinami dochází k samočištění zubů a k neutralizaci kyselých látek. Slina má tedy velký význam v udržování orálního zdraví. U nedostatku slin (xerostomie) se setkáváme s větším výskytem kazů,“ říká dentální hygienistka a ještě upozorňuje, že na zdraví zubů má také velký vliv to, co lidé pijí. „V poslední době se setkáváme s velkým výskytem erozí skloviny, které jsou často způsobeny pitím velkého množství kyselých a slazených nápojů.“ Limonády a džusy ničí zuby často mladým lidem, mezi teenagery přibývá pacientů s poškozenou zubní sklovinou.

Odborná spolupráce:

MUDr. et MUDr. Robert Vondruška

Odborný zubní lékař, vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka

Promoval v oboru stomatologie a také všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově. Po studiu působil nejprve ve státním stomatologickém zařízení a v soukromé zubní ordinaci. V roce 2001 založil privátní praxi v Praze 6.

Tereza Svobodová, DiS.

Diplomovaná dentální hygienistka, Zubní centrum Ořechovka

Vystudovala Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Praze. Má pracovní zkušenosti z ortodontických ordinací a v parodontologické praxi.

www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Homeoterapeutka (www.homeo-brno.cz) se zájmem o alternativní i klasickou medicínu a zdravý životní styl, problematice se věnuje i coby autorka článků do online médií na témata fitness, wellness, rehabilitace, hubnutí či zdravý životní styl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).