Hlavní navigace

Jak si poradit s nachlazením? Nejlepší obranou je útok

28. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ideální je zakročit hned na začátku nemoci. Takto si můžeme pomoci v okamžiku, kdy cítíme, že „na nás něco leze“, nebo když nás potká například nečekané promoknutí studeným deštěm.

Pozvolna se blíží vánoční čas a s podzimními a zimními plískanicemi přichází období nachlazení, chřipek a dalších trablů. Mnoho lidí se snaží sebe či své blízké ochránit pomocí nejrůznějších vitamínů a „osvědčených prostředků“ z doplňků stravy či z přírodní medicíny, ale ne vždy se to setká s úspěchem. Jak si v zimě poradit (ne)jen s pomocí homeopatie se dočtete v tomto článku.

Co lze udělat hned?

Nejlepší obranou je útok, jak praví známé rčení, a proto je potřeba zakročit hned na začátku nemoci. Takto si můžeme pomoci v okamžiku, kdy „cítíme, že na nás něco leze“, anebo když nás potká například nečekané promoknutí studeným deštěm.

Na prvním místě je zde proto vhodné zmínit homeopatický lék Aconitum napellus 15CH. Je to lék na příznaky připomínající chřipku a kde je důležitý vyvolávající prvek – prudké prochlazení. Po každé příležitosti, kdy nečekaně prochladnete, třeba při špatně zvoleném oblečení na zimní procházku nebo po profouknutí severákem či promoknutí. Ve všech těchto případech je vhodné si preventivně vzít pět granulí a případně je po hodině zopakovat. Doplnění léku o dobrý teplý čaj, například zázvorový, bude působit podobně blahodárně. V naprosté většině případů se žádné nachlazení neprojeví.

Pro situace, kdy cítíte, že na vás „něco leze“, s pocitem, že se nemůžete zahřát, případně se nastupující nachlazení začne projevovat opakovaným kýcháním, pak je dobré sáhnout po léku Nux vomica 9CH.

V podobných situacích, na začátku nachlazení, kdy ale naopak pociťujete vnitřní horkost, i když v této chvíli ještě nemáte ani zvýšenou teplotu, je indikován spíše lék Ferrum phosphoricum 9CH. Je to situace, kdy pocit horka jakoby stoupá do tváří, které jsou červené, a stav může doprovázet suchý, dráždivý kašel či u dětí bolest ouška.

Pokud žádný z výše uvedených léků nemáte a cítíte, že se o vás „něco pokouší“, můžete sáhnout po osvědčeném Oscillococcinu a začít užívat jednu tubu po šesti hodinách.

Rýma

Jedním z osvědčených léků na počínající rýmu je již zmíněný lék Nux vomica 9CH. Je vhodný na ucpaný nos s kýcháním, které se objevuje v salvách a hlavně po ránu a nemocný má tendence „pomoci“ si alkoholem či kávou.

Na rýmu, která je vodnatá a nemocnému teče z nosu skoro „jako z vodovodu“, je velmi častým lékem Allium cepa 9CH. Rýma odírá nos a zhorší se v teplém pokoji, naopak zlepšení potíží se dostaví na chladném, čerstvém vzduchu. Pokud nezastihnete tuto první fázi nemoci a výtok z nosu se změní na žlutý a hnisavý, pak je potřeba sáhnout po léku Pulsatilla 9CH, což je lék na žlutou, hustou rýmu, která ale teče jen ve dne a v noci je sliznice nosu a dýchacích cest suchá a pálivá. Ucpaný nos se opět zhorší v teplé místnosti a zlepší na čerstvém vzduchu, nemocný si případně bude stěžovat na pocit ztráty čichu. Kalium bichromicum 9CH je lékem v situacích, kdy rýma je silná a žlutý až zelený sekret je spojen s krustami, které často zasychají kolem nosních dírek. Kromě toho rýma stéká i dozadu do krku. Pacienti si budou stěžovat na bolest a pocit ucpání v oblasti kořene nosu a rýmu často doprovází kašel.

Chřipka a horečka

Při prudkém nástupu onemocnění je nejčastěji indikovaný již zmíněný lék Aconitum 9 CH, který odpovídá situaci, kdy se horečka objevuje náhle, většinou v noci, je vysoká, nad 39 °C, pacient se nepotí a má horkou, suchou kůži. V prvních hodinách je možno podávat pět granulí i po patnácti minutách až do nástupu pocení či zlepšení stavu nemocného. V případě, kdy se potíže opět objeví náhle, ale vysoká horečka je doprovázená značným pocením, kůže je vlhká, rudá, sálá z ní horko, oči nemocného jsou lesklé a je citlivý na světlo, hluk a dotek, je to obraz léku Belladonna 9 CH. Pokud je teplota jen mírně zvýšená, kolem 37,5 °C, nemocný může mít rýmu s krvácením z nosu, suchý, dráždivý kašel, pak je indikován lék Ferrum phosphoricum 9 CH. Frekvence podávání tohoto léku je také pozvolnější, pět granulí třikrát až pětkrát denně.

Bryonia alba 9CH je lékem pro vysoké horečky doprovázené intenzivním pocením, které ale nemocnému přináší alespoň přechodnou úlevu a stav je doprovázený intenzivní žízní. Gelsemium sempervirens 9CH je lékem pro pacienty schvácené, kteří jsou ospalí, otupělí, jejichž vysoké horečky jsou doprovázené bolestí hlavy. Tito pacienti nemají žízeň.

Angíny a bolest v krku

První fázi zánětu, kdy je sliznice v krku pouze oteklá, odpovídá lék Apis mellifica 15CH. Bolest v krku je bodavá, nemocný má pocit, jako by měl v krku zaraženou rybí kost. Chce studené nápoje, protože teplé nápoje a jídlo bolesti zhorší.

V druhé fázi dochází k překrvení tkáně a to je fáze léku Belladonna 9CH. Nemocný si bude stěžovat na pocit suchosti sliznic, velkou žízeň a také různě vysokou horečku s pocením.

Lék Phytolacca decandra 9CH už představuje závažnější stav. Bolesti v krku se horší při každém polknutí a bolest při polykání vystřeluje do uší. Sliznice v krku, zejména na patrových obloucích, je tmavě rudá, vzadu na jazyku může být žlutavý povlak, krční mandle bývají zvětšené. Stav doprovází horečka, zimomřivost a často i bolesti celého těla a bolesti kloubů.

Výše zmíněné homeopatické léky, pokud již nebylo uvedeno jinak, je možné v akutní fázi a na začátku onemocnění užívat v dávce pět granulí každé dvě až tři hodiny a se zlepšením stavu se pak doba mezi jednotlivými dávkami prodlužuje. Poté je možno příslušný lék podávat třikrát až čtyřikrát denně opět v dávce pět granulí.

Co lze udělat v rámci prevence?

Pro správnou funkci imunitního systému je nezbytné dodržovat zásady zdravého životního stylu. Tedy jíst vhodnou stravu, myslet na pravidelný pitný režim a mít přiměřenou pohybovou aktivitu. K tomu je možné přidat i doplnění potřebných vitamínů, stopových prvků a dalších doplňků.

  • Vitamín C prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant.
  • „Áčko“ udržuje funkční střevní bariéru.
  • Vitamín E zlepšuje funkci obranyschopnosti těla likvidací volných radikálů – jde též o silný antioxidant.
  • Zinek je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání.

Téměř osmdesát procent buněk lidské imunity se nachází ve stěně střeva. Proto je přínosné v rámci podpory obranyschopnosti podávat i probiotika. Nejlépe samozřejmě v přírodní formě – výborné jsou jogurty, kefír nebo kysané zelí.

Z homeopatik lze v rámci prevence doporučit osvědčený lék Oscillococcinum. Ten funguje především na protivirovou imunitu a prokazatelně snižuje náchylnost k virovým onemocněním. Užívá se jedenkrát týdně jedna tuba.

Dalším lékem, specificky na chřipku, je Influenzinum 15CH. Je to vlastně homeopaticky zpracovaná protichřipková vakcína a funguje stejně dobře. Tento lék je vhodné užívat jedenkrát týdně pět granulí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jaroslav Čupera,

anesteziolog, homeopat

www.homeopatickaordinace.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).