Hlavní navigace

Jak se zbavit technostresu?

16. 10. 2009

Sdílet

Jsme zavaleni technikou. Až po uši. Není divu, že sotva v práci zapneme počítač a rozsvítí se všechny zářivky, začne nás bolet hlava. Cítíme se unaveni, a to sotva začala naše pracovní doba. Povědomé? Tak věřte, že trpíte dosud málo známým technostresem. Pokud máte pochybnosti, zkuste se otestovat.

Pamatuji si na jednoho svého bývalého kolegu, který měl rád svoji práci, ale neměl rád počítače. Byl to zkrátka starší pán a zážitky typu ztracený soubor pět minut před uzávěrkou v něm vyvolávaly takové záchvaty vzteku, že bouchal pěstmi do klávesnice a křičel, že stroj vyhodí oknem. Jednoho dne, kdy se mu opět záhadně vypařil text, začal křičet a nakonec odešel z kanceláře. Ten den se už nevrátil. 

Čtěte téma: Jak vypadá dovolená, která vede ke skutečnému odpočinku?

deprese, smutek, psychóza, žena, laktační

Odborníci by měli jasno. Můj kolega naprosto neomylně podlehl technostresu. Aniž byste tenhle termín někdy slyšeli, je velmi pravděpodobné, že se vás týká. Podle webových stránek projektu Ergo Choice, který se zabývá jeho prevencí, zahrnuje technostres veškeré potíže, které doprovázejí práci s počítačem a další technikou. „Jsou to  fyziologické potíže jako například bolesti zad, bolesti krční páteře, únava očí a podobné potíže,“ píše se na na ErgoChoice.com. Ušetřená není ale ani vaše psychika. Technostres způsobuje také různé psychosomatické potíže jako je bolest hlavy a žaludeční nevolnosti.

Technostres není žádná novinka. Poprvé jej definoval v roce 1984 ve své stejnojmenné knize americký psychoterapeut Craig Brod. Podle něj mohou být  jeho důsledky pro lidstvo prý dokonce horší než AIDS a rakovina dohromady. 

Odborníci upozorňují, že ohroženi nejsou jen lidé určitého povolání či generace. Postihnout může prakticky kohokoliv, kdo je v zaměstnání nucen používat moderních technologií. Podle zkušenosti psycholožky poradenské a vzdělávací společnosti TCC Evy Krátké, kterou citoval týdeník Ekonom, jsou přesto poněkud znevýhodněni starší lidé. Přivyknout novým technologiím pro ně bývá náročnější, což je prý dobře vidět třeba na výběrových řízeních, jejichž součástí je test znalostí práce s počítačem. 

TIP: Protáhněte se, aby vás „kancelářské“ tělo nebolelo

„Mladí lidé, i když nevědí, jak na to, to alespoň zkoušejí. Ti starší když nevědí, tak se zpravidla bojí na cokoliv sáhnout, protože mají pocit, že se tím celý systém zbortí,“ řekla Krátká týdeníku Ekonom. Díky své práci se navíc přesvědčila, že prudký rozvoj techniky, který klade vysoké nároky na výkon a pozornost, může u řady lidí vyvolat až odpor k technice.

Zvládáte život obklopený technikou?

  • Ano, činí mi to potěšení
    73 %
  • Ne, jsem z toho unavený/á
    16 %
  • Snažím se omezit techniku ve svém životě
    20 %

Jak proti technostresu?

Odbornou pomoc vyhledá jen menší část těch, koho technostres postihuje. Kromě cílené terapie či rychlejší léčby slabšími psychofarmaky existují další možnosti. Eva Krátká v týdeníku Ekonom doporučuje těm, kdo se každodenní práci s počítačem nevyhnou, věnovat část jejich času nějaké fyzicky náročné činnosti či autogenním tréninkům. „Je důležité nechat mozek odpočinout a nepřemýšlet,“ upozorňuje.

Trpíte technostresem? Otestujte se…

Zaměstnavatel by také v rámic prevence měl dbát na dobré pracovní podmínky. Vaše pracoviště by mělo být spávně osvětlené, vlhkost vzduchu by se měla pohybovatmezi 50–60 %, teplota kolem 20 stupňů Celsia. Podstatné je, abyste u počítače seděli pohodlně a neničili si páteř.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).