Hlavní navigace

Jak se na poslední chvíli zbavit špeků (nebo je alespoň schovat)?

24. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Halena jako pytel a narvané kalhoty. Dva nejčastější nešvary, kterými se lidé snaží zamaskovat nadváhu. Asi tušíte, že během chvíle se zázraky čekat nedají, ale něco se zlepšit dá.

S létem většina z nás, i ti, co to jinak moc neprožívají, začne věnovat větší pozornost stavu svého těla; hlavně částem, které odhaluje oblečení, zimní háv přece jen ledacos milosrdně skryje – více v seriálu: Letní odhalení: Takhle na ulici nemůžu!

Kalendářní léto už začalo, ale vám se (zase) nepodařilo splnit předsevzetí ohledně hubnutí a teď marně řešíte, jak to napravit? Nebo alespoň co nejlépe zamaskovat? Obojí je možné a záleží na vás, kolik tomu věnujete peněz či času.

Obezita

Zázraky ale nečekejte a taky se nepouštějte do riskantních podniků. Na to je škoda času i vašich peněz.

Rychlé zhubnutí dvou kil

Pokud je před vámi dovolená first minute a vy za pár dní odlétáte k moři, je vám nejspíš jasné, že už toho moc neshodíte. Pokud však potřebujete pro svůj dobrý pocit alespoň trochu zformovat postavu, je pro vás dobrým tipem krátkodobá hladovka nebo přísná rovněž krátkodobá zeleninová dieta, díky níž můžete shodit i dvě či tři kila, za předpokladu, že nemáte metabolismus rozhozený neustálými pokusy o dietu.

Pozor na ono slovo „krátkodobá“ – je to prostě jednorázová pomoc, nic, co se dá doporučit k dlouhodobějšímu používání! Ale jednodenní hladovku či dva tři dny polévkové či zeleninové diety před časem posvětil i internista Pavel Kohout.

Kdyby však někdo v takovém stravování pokračoval dále, zahrává si s nedostatkem draslíku a tím se srdeční arytmií, o dalších chybějících látkách ve stravě ani nemluvě. Déle než dva dny a riskujete například nedostatek bílkovin. „Jednou jsem hladovku doplněnou jen zeleninou zkusila a hubnutí šlo samo, jenže jsem k hladovce zapomněla pít a málem jsem zkolabovala,“ varuje před další chybou pětatřicetiletá Martina.

Máte víc času, ale také více kil navíc?

Záleží na tom, kolik času vám zbývá do doby, kdy se chcete/musíte více odhalit, ať už v letním oblečení nebo dokonce v plavkách. Pokud to odložíte nejméně o měsíc, začněte s klasickým hubnoucím postupem – tedy méně jídla, více pohybu.

Nemusíte hned naběhnout do tělocvičny, ale choďte více pěšky, a to pokud možno rychle, a jezte minimálně pětkrát denně. Díky tomu vaše tělo pozná, že po něm nechcete, aby zbytečně ukládalo zásoby- zvykne si na pravidelný přísun energie. Měli byste jíst pokud možno kvalitní stravu, takže vaši snahu hubnout pocítíte i na peněžence – ale pět deka kvalitní libové šunky je zkrátka vhodnější svačinou než deset deka vlašského salátu nebo laciného salámu. A už vůbec neváhejte s vydáváním peněz za ovoce a zeleninu.

Zkuste kurzy, využijte slev!


Autor: Isifa.cz

Kurzy hubnutí se bohužel na přelomu jara a léta už moc nevypisují, přesto je zkuste hledat, a to ideálně prostřednictvím internetu, kde můžete narazit na podobný kurz dokonce ve slevě – nabídka se průběžně mění, ale můžete tak získat například kurz formování postavy do plavek za necelé čtyři stovky korun namísto patnácti set. Nevýhodou je, že se nemusí pořádat zrovna ve vašem městě.

Nenajdete-li dostupný kurz hubnutí, zkuste se přihlásit na jakékoli cvičení s ohledem na svou momentální fyzickou kondici. Na hubnutí a formování postavy, což by vás mělo zajímat především, platí například následující cvičení: pilates, fit jóga či posilování s vlastním tělem. Dobrý je zvláště pro lidi s vyšší nadváhou i aqua aerobic, ale pokud možno v teplé vodě.

Podobné kursy se platí často po hodinách, cena začíná na stovce, ale můžete dát také 250 korun – záleží na místě konání či hvězdnosti lektora (Do fitka jedině na hezouna). Levněji pořídíte plavání v jakémkoli veřejném bazénu, hodina je za sto až sto padesát korun – pokud si chcete pomocí tohoto sportu rovněž tvarovat postavu, volte rovněž takový, kde má voda nejméně 26 stupňů, jinak se bude tělo snažit uchránit si tukové zásoby.

Před létem nebo třeba přímo o dovolené můžete vyzkoušet i chůzi s pomocí holí na nordic walking, díky nimž zapojíte i horní polovinu těla a spálíte tak více energie. Cena slušných holí začíná na osmi stovkách, ale můžete za ně dát i dva tisíce korun. Případně si je pro začátek zkuste jen půjčit, ideálně někde, kde vám instruktor nejdříve vysvětlí, jak je použít. Individuální hodinový kurs byste měli pořídit do tří stovek. Podobně můžete zkusit i inline bruslení, samozřejmě jen pokud se cítíte na sport, při němž se dost padá – kurs tady však zabere den či dva a jeho cena se bude pohybovat mezi jedním a dvěma tisíci korun.

Z nejhoršího pomůže dobře vybrané oblečení

Ubrat pár kil, i když jenom opticky, můžete i pomocí vhodně zvoleného oblečení, zvláště pokud zapomenete na pytlovité haleny a naopak o dvě čísla menší kalhoty. To jsou dva snad nejčastější nešvary, kterými se lidé s nadváhou snaží tuto skutečnost popřít. Jenže halena, která nedává tušit žádné tělesné tvary, a kalhoty, do kterých se naopak zařezává každý špek, působí přesně opačně.

Nebojte se výrazných barev včetně světlých, snad s výjimkou přehnaného množství bílé.

Jste nespokojeni jen s některými partiemi těla? Odveďte od nich pozornost – od větších stehen a zadku například výrazným vzorem na triku či šperky, širší boky zamaskuje i sukně áčkového střihu. Máte velká prsa? Zkuste tuniku, nikoli však o tři čísla větší, a přiléhavé kalhoty. Tuniky, šaty přes kalhoty či prodloužená trika by neměly končit v místech, kde máte nejširší boky, ale o něco níže.

I muži tady mohou upoutat třeba povedenými hodinkami či pěknými botami. Sázkou na jistotu je tady nový účes přizpůsobený tvaru obličeje, ceny slušných kadeřnictví začínají na pěti stovkách.

Pozor, tohle ne

Pokud vás napadlo, že byste se k vytoužené váze přiblížili pitím koktejlů na hubnutí či pojídáním přípravků, které znáte z reklam, raději to nedělejte.

Zmíněné koktejly sice fungují, ale na hubnutí pár kil do plavek se vůbec nehodí! Mohou pomoci především lidem hodně obézním, kteří mají i půl metráku navíc. Těm je někdy lékaři dávají jako úplnou náhradu jídla, ale kúra probíhá pod lékařským dozorem. Nevýhodou koktejlů navíc je, že nikoho nepřimějí zamyslet se nad tím, co a jak jí a nevedou tak vytvoření nových jídelních návyků.

Tablety a čaje slibující zhubnutí můžete zavrhnout rovnou, stejně jako inzeráty slibující rychlé zhubnutí do léta, které se v posledních týdnech vynořily – tak jako každý rok touto dobou. Většinou jde o starý známý Herbalife, který se jeho dealeři snaží prodat způsobem, který má v tuto roční dobu nalákat co nejvíce lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).