Hlavní navigace

Jak se správně značí nebalené potraviny

25. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Potravinářská komora ČR
Už jsme se v Česku naučili hledat důležité informace v případě balených potravin. U uzenin či sýrů na váhu, stejně jako třeba u koblih si zatím nejsme moc jistí, na co máme nárok.

Potravinářská komora ČR připravila leták (pdf), který spotřebitelům objasňuje základní pravidla pro označování jak balených, tak i nebalených potravin. „Nabízíme příklady označení zejména nebalených potravin a pokrmů tak, jak vyplývají z právních předpisů (pozn. novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům),“ uvádějí autoři. Současně však upozorňují, že označování je velmi individuální. Co je tedy povinné?

Těsně u potraviny

V těsné blízkosti nebalené potraviny má být uvedeno:
  • jméno nebo obchodní název a adresa sídla výrobce
  • název potraviny
a pokud to daná legislativa požaduje ještě:
  • země nebo místo původu
  • údaj o množství hlavní složky v hmotnostních procentech
  • třída jakosti
  • případně další povinné údaje

Co znamená název potraviny?

Názvem potraviny se rozumí zákonný název. Třeba u některých uzenin je legislativně ošetřeno, jaký výrobek v závislosti na složení smí být označen, jako např. šunkový salám apod. Pokud zákonný název neexistuje, má být uveden název popisný nebo vžitý.

Co jsou další povinné údaje?

Vyhláška ještě specifikuje skupiny potravin, u kterých má být uvedeno ještě více informací. Týká se to například potravin se sladidly, s přidaným cukrem nebo lékořicí či s vysokým obsahem kofeinu, kde nesmí chybět upozornění na tyto skutečnosti.

U zmrazeného masa, masných polotovarů a mořských plodů má být ještě datum zmrazení.

Všechny tyto informace mají být hned u nebalených potravin, v těsné blízkosti, například u cenovky.

Hledejte na pultě

Chybí vám mezi údaji třeba datum trvanlivosti? Najdete ho jinde. Zákon to definuje jako „ v blízkém okolí nabízené potraviny“, tedy třeba na prodejním pultě, na vitríně u prodeje s obsluhou apod. Podstatné je, že informace musí být viditelné. Tady najdete datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti, případně upozornění na možné alergeny apod.

Informace o datu taky může prodávající uvést až na etiketu nebo obal, pokud si kupujete třeba vážený sýr.

O co si musíte říct

Těžko lze u každého rohlíku pověsit příručku s podrobnými daty, pokud budete chtít ještě další informace, můžete si je vyžádat u obsluhy. I když to už je někdy disciplína jen pro otrlé.

Jde zejména o podrobné složení potraviny, tedy seznam složek a procentuální vyjádření některých složek výrobku. Tyto informace mají být sděleny na vyžádání. Forma může být osobní sdělení obsluhy i písemný materiál. Odpověď by rozhodně neměla znít: Nevíme…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).