Hlavní navigace

Kouzlo generik: Jak se liší Paralen a Paralen Grip?

3. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Čtyřicet procent lidí se o volbě léku rozhoduje až v lékárně. To si zjistila farmafirma Zentiva o svých zákaznících. Tím se otevírá možnost nabídnout jim nové formy léků.

Zentiva, která je součástí společnosti Sanofi, slaví pětaosmdesát let od zahájení výroby léků v Čechách, konkrétně v závodě v pražských Dolních Měcholupech.

Vyrábí pět z deseti nejprodávanějších léků v ČR včetně těch nejžádanějších: Paralenu (5,6 miliónu balení ročně) a Ibalginu (4,3 miliónů balení ročně).

5 z 10 nejprodávanějších léků v ČR

  • Paralen – 5,6 miliónu balení ročně
  • Ibalgin – 4,3 miliónu balení ročně
  • Anopyrin – 1,7 miliónu balení ročně
  • Neurol – 1,4 miliónu balení ročně
  • Novalgin – 1,4 miliónu balení ročně

Společnost ale vyrábí i mnohé další léky, na snižování cholesterolu, pro léčbu diabetu – inzulíny, léky na ředění krve – hepariny, pro léčbu deprese – antidepresiva či pro léčbu bolesti – analgetika.

V Praze Zentiva vyrábí více než tisícovku různých produktů. Největší podíl mají pevné lékové formy – tablety a kapsle, které tvoří 73 % portfolia.

Hlavní formy

  • 73 % pevné lékové formy (tablety, kapsle)
  • 8 % polotuhé lékové formy (masti, čípky)
  • 9 % suspenze (sirupy ad. nesterilní tekuté lékové formy)
  • 7 % sterilní tekuté lékové formy (injekce, oční kapky)
  • 3 % hormony (antikoncepce aj.)

Čtěte dále: Jak dlouho se vyrábí lék? V čem se liší Paralen a Paralen grip?

Jak dlouho se vyrábí lék

„Průměrná doba výrobního cyklu je devatenáct dní,“ říká Jaroslav Chylík, ředitel výrobního závodu Zentiva, „od zahájení výroby, tedy navážení surovin až po propuštění produktu na trh.“ Ovšem z této doby představuje výroba pouhých pět dnů. Zbytek cyklu je věnovaný kontrole léčiv a propuštění léčiva na trh. „Dbáme na to, aby bylo vše naprosto v pořádku.“ 

V tabletárně například každých patnáct minut zaměstnanec odebírá vzorek, který putuje na rozličná testování kvality. Po ukončené šarži se provádí kompletní sanitace zařízení, vše se rozebere, vyčistí a připraví k výrobě dalšího produktu. „Nemůžeme si dovolit, aby se do produktu dostal třeba kus jiné tablety,“ říká šéf výroby. Paralelně s balením léků již probíhají analýzy, první i poslední pilulka z linky musí mít naprosto stejné vlastnosti. Než výrobek projde kontrolami a je vpuštěn na trh, trvá to zhruba ještě čtrnáct dní.

Čtěte dále: V čem se liší Paralen a Paralen grip? Jsou Češi konzervativní?

Rozdíl mezi Paralenem a Paralenem grip?

Po vypršení patentové ochrany léků se otvírá možnost vyrábět tzv. generika. Jde o ekvivalenty originálních léčivých přípravků, ovšem za nižší cenu. „Generický lék není pouhou kopií originálu,“ říká ředitel vývoje účinných látek Zentivy Jaroslav Říha.

Generický lék

  • Obsahuje shodnou účinnou látku ve stejném množství jako originální přípravek.
  • Má stejnou kvalitu.
  • Má prokázaný stejný účinek.
  • Je levnější a tím dostupnější pro pacienty.

Některá generika mají navíc přidanou hodnotu. Zůstaneme-li u těch nejžádanějších léků, například Ibalgin Rapid obsahuje účinnou látku, která je lépe rozpustná, tudíž umožňuje rychlejší nástup účinku.

Paralen Grip obsahuje nikoliv jednu, ale dvě účinné látky, což zvyšuje komfort pro pacienta, protože může užívat pouze jeden přípravek namísto více léků.

Nový lék na vysoký krevní tlak zase díky spojení dvou účinných látek v jedné tabletě usnadňuje pacientovi dávkování.

Společnost příští rok představí také nový inhalátor, určený pro pacienty s astmatem, jehož inovativní konstrukce s velkým zásobníkem má pacientům s astmatem podstatně ulehčit každodenní užívání.

Čtěte dále: Jsou Češi konzervativní? Kde najdete bílý Ibalgin?

Máme důvěru v nové léky?

Jak se farmaceutickým firmám daří prodávat „vylepšené“ léky? Jsou Češi konzervativní a drží se spíše svého osvědčeného růžového Ibaginu? Nebo se zajímají i o jeho varianty? Dle slov nového výkonného manažera skupiny Sanofi v ČR Mykoly Melnyka provádí společnost řadu marketingových výzkumů, právě proto, aby získala odpověď na tyto otázky. Předem se snaží zjistit, jak vysoká je míra konzervativnosti a jaký zájem o nový produkt lze předpokládat.

Chování zákazníků sledují přímo v lékárnách. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že čtyřicet procent lidí činí rozhodnutí o tom, který lék nebo kterou formu léku si koupí, v lékárně. Těchto čtyřicet procent jsou potenciálně ti, kteří projeví zájem o generika, protože jsou to lidé, kteří do lékárny přicházejí nerozhodnutí. Jsou to lidé, kteří hledají novou formu, nové, efektivnější řešení,“ říká Mykola Melnyk.

Společnost se ale zaměřuje i na generika, k nimž je nutný lékařský předpis, aktuálně zahájila vývoj onkologických léčiv. V letošním a příštím roce představí také jedenáct nových generických léků v oblastech léčby kardiovaskulárních a respiračních onemocnění.

Čtěte dále: Kde najdete bílý Ibalgin? Proč se léky potahují?

Kde najdete bílý Ibalgin

Barva léku může být v podstatě jakákoliv. Kdybyste hledali v zahraničí typickou „růžovku“, Ibalgin, možná budete překvapeni, pro některé trhy firma vyrábí Ibalgin bílý, například pro Rusko a Francii.

Barva nemá žádný vliv na účinnost léku, její hlavní role je rozlišovací. Roli může hrát i psychika (přečtěte si Proč je viagra modrá) a v neposlední řadě jde o marketingový nástroj. Vzhled léku má i praktický význam…

Čtěte dále: Proč se léky potahují? Kdy je lék skutečně prošlý?

Proč se léky potahují

Potahování ale může mít i další úlohu, a to u léků ve formě dražé, např. B-komplexu. Jádro tohoto léku je zhruba poloviční oproti finální podobě prášku, který se dostane k zákazníkovi. Obaluje se cukerným roztokem a izoluje. Povrchová vrstva tu maskuje chuť i pach a usnadňuje polknutí léku, který by jinak byl jen stěží k pozření.

Potahová vrstva léku

  • Ochranná záležitost – umožní doručení tablety na místo, kde se má začít rozpouštět
  • Maskující charakter – potlačuje přirozenou nepříjemnou chuť či aroma
  • Rozlišovací prvek – pomůže pacientovi v orientaci, např. pokud bere více léků, poznat správný lék či jeho sílu

Čtěte dále: Kdy je lék skutečně prošlý?

Kdy je lék prošlý

Expirace léčiv se určuje na základě měření. Než je výrobek uveden na trh, testuje se jeho stabilita; tříměsíční, šestiměsíční, roční, dvouletá. Stabilita se dále kontroluje i po zahájení výroby, průběžně se sleduje, zda výrobek stále odpovídá parametrům. Při dodržení skladovacích podmínek je tak vyzkoušeno a garantováno, že výrobek vydrží – jako v uvedeném příkladě – v nezměněné kvalitě dva roky.

Samozřejmě to není tak, že po čtyřiadvacátém měsíci všechny účinky zmizí, ale firma se za ně po uplynutí této lhůty již nemůže zaručit.

Po expiraci je třeba léky zlikvidovat a nelze je distribuovat ani např. do oblastí, kde je léčiv nedostatek a mohly by tu ještě pomoci.

Zajímá vás, jak to vypadá ve výrobně léků? Podívejte se:

Výroba léků v závodu Zentiva

Podívejte se, kde, z čeho a jak vznikají známé léky:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).