Hlavní navigace

Triky, jak předejít "rýmičce" a nachlazení

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Existují opravdu účinné recepty, jak předejít podzimním nemocem? Ano! A některé jsou skutečně jednoduché a navíc nic nestojí – třeba vynechat mléko a nasadit česnek.

Je to jen pár triků, ale fungují. Ne všechny na každého, ale některý zabere jistě. Ovšem pozor: dají se použít jen jako prevence. Když už se ráno probudíte s bolavou hlavou, ucpaným nosem a s krkem, v němž bolí každé polknutí, je pozdě na preventivní recepty. Pak nezbývá, než si nemoc odtrpět a příště být moudřejší a myslet na podzimní nachlazení včas. To znamená nejpozději v okamžiku, kdy kolem vás kdekdo kašle a smrká, ale vy ještě ne.

Co skutečně zabere na posílení imunity?

1. Kombinace vitaminu C a zinku

Klasický protichřipkový koktejl. Naši předkové dobře věděli, proč na podzim ve velkém nakládají zelí a nechávají ho kvasit – obsahuje pak spoustu vitaminu C a ten je právě na podzim pro tělo důležitý. Stejně tak dobře věděli, proč z dýní, jejichž sezona je právě teď, nevyhazují semínka, ale pečlivě je suší a pak louskají a jedí.

Moderní doba má pravda lékárny. Takže zabere čtrnáctidenní kúra z vitaminu C se zpomaleným působením a v dávce zhruba 600 miligramů denně. Plus zinkové tablety. „Pozor: ty se polykají až po jídle, nalačno se z nich řadě lidí může udělat nevolno,“ upozorňuje lékárnice Martina Jelínková.

2. Echinacea


Autor: SXC

Je jedno od jaké firmy, a je jedno v jaké formě. Ale je to osvědčený posilovač imunity. Stejně jako vitamin C a zinek ji však nemá smysl brát dlouhodobě – stačí čtrnáctidenní kúra coby prevence. Lepší jsou však výluhy v lihu než například čaj nebo tablety, protože jsou koncentrovanější.

Pozor: echinacea není vhodná pro děti do tří let a pro těhotné ženy. Všichni ostatní ji mohou brát bez omezení.

3. Mírná dieta

Nelekejte se, nikdo vám nebude zakazovat čokoládu nebo vepřové koleno. Pro posílení imunity je ale dobré v čase chřipek a kašlání a smrkání ze všech stran vynechat mléko a mléčné výrobky. Podle Vladimíry Strnadelové z Institutu celostní medicíny, která se vlivu potravin na organismus věnuje, příliš zahleňují tělo. Což může rýmě nebo infekci jen usnadnit nástup nebo prodloužit dobu léčby. Není náhoda, že i dětští lékaři, v době, kdy je dítě nachlazené, radí matkám na čas vysadit mléko.


Autor: SXC

Stejně tak je dobré v této podzimní době nasadit do stravy česnek. Jeho antibakteriální účinky byly prokázány už dávno, takže jíst častěji česnečku nebo pomazánky s čerstvým česnekem pomůže tělu vyrovnat se s náporem infekcí, kterým teď musí čelit.

S radostí bez kapesníku

Celoročně pomáhá odolat infekcím a nachlazení také otužování, třeba každodenní ranní studená sprcha, ale začínat s otužováním teď, když je tělo oslabené, není dobrý nápad. To je tip až napřesrok.

A ještě něco: nedávný výzkum dokázal, že optimisté nejenže žijí déle, ale méně často podléhají právě těmto banálním nemocem, jako jsou podzimní nachlazení. Takže mají jednodušší život. Vědecky je to snadno vysvětlitelné: optimisté mají vyšší hladinu hormonů dobré nálady v krvi, což je činí odolnějšími.

Takže: dělejte všechno, co vám udělá radost. Nebudete muset chodit s kapesníkem u nosu.

Přečtěte si dále: Seriál: Chřipka 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).