Hlavní navigace

Jak poznáte zákeřného meningokoka

26. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Je to nemoc, která je strašákem rodičů. Kvůli ní se totiž umírá. Dá se bohužel jen špatně rozpoznat a pomoc tak často nepřijde včas. Přinášíme rady, jak ji poznat dřív, než bude pozdě.

Nejprve fakta: v roce 2011 bylo v České republice zaznamenáno celkem 65 případů onemocnění. Osm pacientů zemřelo, v pěti případech šlo o malé děti do 4 let. Meningokok však může způsobit i trvalé poškození zdraví. Jedinou známou prevencí je přitom očkování.

Invazivní meningokokové onemocnění způsobuje bakterie Neisseria meningitidis, která se usidluje v nosohltanu zdravých lidí. Podle různých odhadů se její nosičství pohybuje mezi 1 a 15 procenty populace. Zatím není známo, proč bakterie u někoho jen přebývá, a u jiného vyvolá onemocnění. Ze statistik však vyplývá, že nejohroženějšími skupinami jsou malé děti do pěti let věku a dospívající mládež od 15 do 20 let.

Jak nemoc rozpoznat?

Nemoc útočí i za plného zdraví a může být smrtelná v průběhu několika dnů od zpozorování prvních příznaků. Ve zhruba 10 % případů zanechává trvalé následky jako postižení svalů, podkožní tkáně a kůže, popřípadě až ztráty částí končetin a sluchu. Ojediněle se mohou objevit i neurologické následky, jako jsou obrna a epilepsie.

„Invazivní meningokokové onemocnění je velmi zrádné nejen tím, s jakou rychlostí útočí, ale také tím, že jeho příznaky jsou zejména v počátcích značně nespecifické a snadno zaměnitelné s příznaky běžné chřipky. Mezi standardní projevy patří horečky, zvracení, malátnost, bolest hlavy a ztuhlost šíje. Přidává se světloplachost,“ vysvětluje primářka Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová a dodává: „Bolest svalů a kloubů, především pak dolních končetin či břicha, chlad v rukou nebo abnormální barva kůže (bledost či kropenatost) mohou předznamenávat nejzávažnější formu onemocnění – meningokokovou sepsi. Jasným příznakem této nemoci je výsev červenofialových skvrn po těle, takzvané petechie.“

Příznaky meningokokového onemocnění

  • horečky
  • zvracení
  • malátnost
  • bolest hlavy
  • ztuhlost šíje
  • světloplachost

Další příznaky meningokokové sepse

  • bolest svalů a kloubů, především pak dolních končetin či břicha
  • chlad v rukou
  • abnormální barva kůže (bledost či kropenatost)
  • výsev červenofialových skvrn po těle, tzv. petechie

Pomoci může očkování

Kontaktu s původcem nikdy nelze zcela zabránit, bakterie se přenáší vzduchem nebo kontaktem, stačí například líbání či pití ze stejné sklenice. Riziko nákazy stoupá ve větších kolektivech, jako jsou školy, kina, divadla, restaurace či veřejná doprava. Dalšími rizikovými faktory jsou stres, fyzická únava, hektický životní styl.

„Jedinou specifickou prevencí těchto onemocnění je vakcinace,“ říká primářka Hana Roháčová. Hlavní výhody konjugovaných vakcín spočívají v tom, že jsou vhodné již pro děti od dvou měsíců věku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).